Samsung NX10 – szia dobozos!

In medias res

Nem is olyan rég a Samsung NX10 "EVIL" (electronic viewfinder interchangable lens) gépe még béta állapotában járt nálunk, akkoriban volt szerencsénk bemutatni a fényképezőgép összes külső jellemzőjét, ergonómiai vonásait, menüjét, működését, szolgáltatásait és funkcióit, ezért kérjük kedves olvasóinkat (akik még nem olvasták a cikket), lapozzanak vissza tesztünk első részéhez.

A végleges változat kézbevételénél arra voltunk kíváncsiak, hogy a bétához képest milyen fejlődést fogunk majd tapasztalni. Emlékeztetőül egy kis összefoglaló azon pontokról, ahol úgy éreztük, lenne helye a fejlődésnek:

Hirdetés

  • Élességállítás pontossága (találati arány),
  • magasabb ISO értékeken tapasztalt foltosodás,
  • RAW konvertáló szoftver hiánya,
  • menü magyarosítása,
  • túlszaturált, a vöröses árnyalatok felé elhajló képi világ,
  • C-AF nem működött filmfelvétel közben.

Nos, ezúttal csak a 18-55 mm F3.5-F5.6 OIS kitobi állt rendelkezésünkre, azonban a 30 mm F2 pancake hiánya semmiben sem hátráltatta vagy nehezítette vizsgálódásainkat. A váz az 1.0-s, az optika az 1.10-es (legújabb) firmware-rel volt feltöltve.

Felsorolásunk első pontjában az automatikus élességállítás pontosságára voltunk kíváncsiak. A béta fényképező homogén felületeken (pl. egyszínű póló) elég nehezen talált kapaszkodót, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson. A pólós teszten tízből csak hatszor-hétszer volt éles a fókuszálás utáni kép. Ez az arány nem változott a végleges masinánál sem, maradt a kb. háromnegyedes találati arány.

Második észrevételünk a magasabb érzékenységi tartományban észlelhető, fura vöröses-kékes foltosodásról szól. A jelenség főleg a sötétebb árnyalatoknál volt tapasztalható a béta készülék képein. A végleges firmware sem hozott megoldást a problémára, minden maradt a régiben (lásd fenti kép). Szerencsére van megoldás, ami egyben következő pontunk témája.

Harmadik téma a RAW konvertáló szoftver elérhetetlensége a béta készülék tesztelésekor. A gyártó közben pótolta ezt az égető hiányt, így végre kedvünk szerint kísérletezhetünk fotóinkkal. Úgy tűnik, az NX10-zel érdemes egyelőre az SRW formátumot előnyben részesíteni, mert a JPEG motor még nem remekel. A korábban tapasztalt csúnya foltosodás nagyszerűen orvosolható a programban pár csúszka elmozdításával, amint azt fenti három képrészletünk szépen szemlélteti.

Következő kérdésünk a menü nyelvezetét illette, mert ugyan nem bonyolult, de nem ártana, ha magyarul is láthatnánk a beállításokat (pont a menürendszer egyszerűsége és áttekinthetősége miatt érthetetlen, hogy nem szerepel a magyar nyelv is a listán). A Samsung Electronics Magyarországi képviseletének elmondása szerint nem is valószínű, hogy valaha elérhető lesz nyelvünkön az NX10 menüje. Kár, nagy erőfeszítésébe nem kerülne a gyártónak.

Az, hogy a képek színvilága erősen a vörös felé tolódik, már nem probléma. A RAW feldolgozó szoftver elérhetősége után már nem okoz különösebb gondot a színek „helyre tétele” – mint ajánlottuk, ezért is érdemes RAW-ban fényképezni az NX10-zel. Amúgy a végleges firmware-rel is túlszaturáltak a képek, ez az következő oldalon, a képmintákon is látszik (JPEG motor!).

Sajnos, a folyamatos AF filmfelvétel közben továbbra sem hajlandó működni, vagy csak mi nem találtuk meg a módját (bár elég egyértelmű: filmrögzítés módba állítás után az AF-MF gombbal csak ki kell választani a C-AF funkciót). Ha csak félig nyomjuk le a kioldót, akkor működik, de amint teljesen (elindítjuk a filmfelvételt), úgy csak az utoljára élesre állított távolságra lévő téma lesz éles, a készülék nem követi, ha közelebbi vagy távolabbi célpontot választunk.

Tulajdonképpen a működésben nem találtunk semmiféle különbséget a béta és a végleges fényképezőgépek között. Ez szomorú, mert egy elég nagy számbéli lépésköz van az akkori és a mostani változatok közt; reméltük, hogy a megfigyelt problémák zömét azért sikerül majd kiiktatnia a mérnököknek, de még a leglátványosabbakat sem oldották meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés