Exkluzív: Samsung EX1 teszt

Hirdetés

Külső, ergonómia

A konkurens gyártókat némileg állva hagyta a Panasonic, amikor két éve elfoglalta a csúcskompaktok trónját, melyet azóta is stabilan őriz. A DMC-LX3 ezek szerint egy kimagaslóan jól sikerült masina (ezt tesztünk is igazolja). A Canon az S90-nel próbált visszavágni, ám egy picit későn és nem elegendő elánnal. Az egyértelmű trónfosztás elmaradt. Vajon a Samsung EX1-nek sikerül?

Nos, a Samsung EX1-nek semmiképp sem kell szégyenkeznie, ha anyaghasználatának minőségét, illetve a közvetlen kezelőszervek számát nézzük. Két paraméterező tárcsa (mindkettő nyomógombként is működik), egy dedikált forgókapcsoló a működési módnak (egy kép, sorozatkép, időzítő és képsor), multifunkciós kezelőszerv, és sorolhatnánk még a sok jót. Ráadásul egy kihajtható (cca. 177°-ban), elforgatható (előrefelé 180°-ban, hátrafelé 90°-ban) AMOLED kijelzőt is kapott, amelynek igen, valóban betyár jó képe van.

Külön nyomógombbal indítható a filmfelvétel, de a fénymérés, a vaku, az ISO érték, az automatikus expozíciós rögzítés és a fókusz módja is dedikált gombot kaptak. Amikor jobb kézben tartjuk a fényképezőgépet, hüvelykujjunk a neki kialakított „gombmentes zónában” nyugszik úgy, hogy az ujjbegy a programválasztó tárcsa peremén pihen. Így az AEL, filmfelvétel, menü és fénymérés négyes kényelmesen elérhető. Az elülső paraméterező tárcsát középső ujjal lehet kezelni, s ugyan nem a legkényelmesebb, de már két kézben tartva a gépet nagyszerűen megoldható a feladat.

A váz tetején a programválasztó mellett a működési módot is tárcsával állíthatjuk be. Nagyszerű megoldás, hogy az egy kép, sorozatkép, időzítő és képsor (bkt) végre dedikált vezérlőn választható (hasonlóan a komolyabb dSLR vázakhoz), így nem szükséges állandóan menüben, vagy gyorsmenüben kutakodni, és az időzítő mód addig marad aktív, amíg mi azt akarjuk, nem pedig a gép kénye-kedve szerint. Akinek nem lenne elég a beépített vaku, az a saruba külső egységet illeszthet.

Kis műanyag ajtó mögött, a váz jobboldalán találjuk az USB és HDMI aljzatokat. A Samsung saját(os) csatlakozója (amely egyben az USB feladatkört is ellátja) a készülék töltését is lehetővé teszi.

Mivel a Samsung EX1 maximális gyújtótávolsága ekvivalens 72 mm, ezért esetenként szükségünk lehet konverterekre, extenderekre, melyeket az optika tubusának külső menetére csavarhatunk fel. A menetnek köszönhetően a fényképező akár távcsövekhez, vagy mikroszkópokhoz is csatlakoztatható.

Az állványmenet fémből készült, ám sajnos nem pont az optika középvonala alá került. Az akku/memóriakártya páros ajtaja kis retesszel lett ellátva, amely méretét meghazudtoló módon zár.

Végül pár kép, melyeken az EX1 méretét hasonlíthatjuk össze más masinákéval (elnézést a fotók minőségéért, jobb híján teljesen automata kompakt géppel készültek):

A Samsung EX1 hozza a maximálisan igényes felépítést és anyagminőséget. Méreteit tekintve valamivel nagyobb lett, mint azt gondoltuk (Panasonic LX3: 108,7 x 59,5 x 27,1 mm vs Samsung EX: 114 x 63,2 x 29 mm), ami áldás és átok is egyben. Kezelni biztos, hogy így jobb/könnyebb, a "farmerzseb" elvárást viszont cinkesen, ha teljesíti. Az ergonómia igen jó, minden fontosabb funkció dedikált nyomógombot kapott, hogy minél kevesebbet kelljen a menüvel babrálnunk. Mint a fényképezőgépek túlnyomó többsége, a Samsung EX1 is akkor használható legkényelmesebben, ha két kézben tartjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés