Hirdetés

Portocom LCD PC

Portocom LCD PC

A Portocom Magyarország egy érdekes készülékkel lepte meg szerkesztőségünket. Ami első ránézésre egy egyszerű LCD monitornak látszik az második ránézésre már egy komplett számítógép. A Portocom LCD PC egy teljes értékű, rendkívül kis helyet elfoglaló asztali számítógép.

Az LCD PC átmenet egy noteszgép és asztali PC között. A számítógép minden komponense a talpba és a monitor hátuljába került beépítésre, ezért a mindössze 7,9 kg-os eszköz az íróasztalból csupán 369 mm* 175 mm helyet foglal el. A notebook-jairól ismert Portocom-nak nagy tapasztalata van a hasonlóan gazdaságos helykihasználású gépek építésében, tehát nem véletlen, hogy az ő boszorkánykonyhájukból került ki ez a termék.

A tesztelésre kapott számítógép lelke egy Intel 1 GHz-es processzor volt (a készülék rendelhető Socket-370-es foglalatba illeszkedő Celeron 800-1000 MHz és Pentium III 800-1000 MHz-es processzorok bármelyikével). A tesztkonfigurációban 128 MB PC133-as szabványú SDRAM dolgozott (bővíthető 512 MB-ig). Az alaplapi lapkakészlet a SiS költségkímélő SiS630-es chipset-e, amely tartalmaz integrált videó vezérlőt és hangvezérlő áramkört is. A grafikus lapka alapbeállítás mellett 8MB-ot foglal le a rendszermemóriából, de ez kiterjeszthető 16 vagy 32 MB-ig (amely azt jelenti, hogy a rendszernek minimum 128-32=96 MB tárhely marad szabadon).Teljesítménye megfelel egy átlagos notebook grafikus teljesítményének, tehát szerény beállítások mellett még 3D-s játékokhoz is elegendő lehet. Az IDE felületű 20 GB-os vincseszter a gép talpában kapott helyet.

A nagy látószögű 15 collos TFT LCD kijelző maximális felbontása 1024*768. A monitor kis szögben dönthető, képe szép tiszta, de gyorsan változó mozgóképek megjelenítésére - a nagy tehetetlensége miatt - kevésbé alkalmas. A kijelző alatt kapott helyet a két kis teljesítményű hangszóró, amely sztereó lejátszásra képes. Közöttük található a be/kikapcsoló és a kisméretű, tollheggyel megnyomható reset gomb. A gombok melletti 4 led segítségével nyomon követhetjük a gép (power led) és az adattároló eszközök (HDD,FDD,CD-ROM) működési állapotát. Az előoldalon található továbbá az infraablak, amely segítségével például mobiltelefonokkal és noteszgépekkel folytathat a gép vezeték nélküli kommunikációt.

A monitor jobb oldalán függőleges helyzetben található a noteszgépektől örökölt kis helyet elfoglaló CD- és kislemez-meghajtó (CD-RW vagy DVD-ROM meghajtóval is rendelhető). A baloldali két görgőgombbal szabályozhatjuk a monitor fényerejét és a hangerőt. Az LCD bal oldalán található továbbá a mikrofon, a line in bemenet és a hangszóró kimenet.

Az LCD PC csatlakozóinak száma bőséges. A kötelező soros, párhuzamos és 2 darab PS2-es (egér, billentyűzet) port mellett megtalálható a két USB kapu is. A tervezők nem feledkeztek el az 56Kbps-os sebességű faxolásra és internetezésre is használható modemről és 10/100 Mbps-os hálózati vezérlőről és a külső monitor csatlakozását lehetővé tevő VGA aljzatról sem. Jellemzően notebook-os sajátosság a PC-Card (vagy PCMCIA - 2x Txpe II vagy 1x Type III) illesztőhely. Kiemelendő extra a maximum 400 Mbit/sec-os átvitelt lehetővé tevő IEEE-1394-es port jelenléte, amelyen keresztül nagy sávszélességet igénylő feladatokat is elláthatóak (például digitális kameráról adatátvitel).

A tesztelésre Windows Millenium operációs rendszerrel érkezett az LCD PC. A két hetes aktív használat alatt semmilyen probléma nem merült fel, a gép stabilan és megbízhatóan működött. Irodai használatra ideális, mert kis helyet foglal el, viszonylag csendes és e mellett minden átlagos irodában felmerülő feladatra (szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre) alkalmas. A hálózati csatlakoztatás egyszerűen elvégezhető, így gyorsan beilleszthető egy vállalat hálózati infrastruktúrájába. Ha nem szeretnénk a legújabb 3D-s játékokkal maximális felbontásban, a legerősebb grafikai beállítások mellett játszani, akkor otthoni használatra is megfelelő.

Az LCD PC kiskereskedelmi ára 374.000 forint + áfa. A tesztkészüléket a Portocom biztosította.

(H'Actor)

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés