Hirdetés

Papagájzöld adattár USB 3.0-val

Hirdetés

Silicon Power Stream S10

Mióta befutott az új és gyorsabb USB 3.0 csatlakozó, számos erre épülő külső merevlemezt vizsgáltunk meg. Elsősorban 2,5 hüvelykeseket, mert ott a korábbi USB 2.0-hoz képest sokkal komolyabb sebességbeli előrelépés mutatkozott, mint a 3,5 hüvelykeseknél, ahol az USB 3.0-hoz hasonló sebességű eSATA is elterjedt. Az eddigi mezőnyben szerintünk a Silicon Power Armor A80 a legjobb, mert ütés-, por- és vízálló, emellett – ízlés kérdése – de szerintünk mutatós is. Most egy rövid mustrára új márkatársa a Stream S10 jött el hozzánk a Bluechip webáruház jóvoltából. Dobozának stílusa egyezik az A80-éval, de benne egy teljesen más szín- és formavilágú adattár lapult.

A Silicon Power a Stream S10-zel nem állt be a tizenkettő egy tucat, fekete és ezüst konkurensek közé, hanem egy igen élénk színben, papagájzöldben kínálják. Persze az kérdéses, mekkora szükség van ilyen színű külső adattárra. Háza műanyagból készült; felső, zöld része fényes, karcokra minden bizonnyal érzékeny lesz, az alsó, fekete rész strapabíróbb. Elejét egy kis krómmal dobták fel.

Mivel karcolódhat, adtak hozzá egy nagyon kellemes kis tokot. A szépen, ízlésesen és igényesen megcsinált burkolat megfelelő védelmet nyújt a fényes résznek, és kellően párnázott ahhoz, hogy egy véletlen leejtésnél tompítsa a becsapódást. No meg a merevlemez minimális vibrációját is elnyeli. Okosan csinálták meg, mert kilóg belőle a tár USB csatlakozója, így használathoz sem kell kivenni belőle.

Hozzánk a korábbi Silicon Power Armor A80-hoz hasonlóan 640 GB-os merevlemezzel érkezett a Stream S10, ezért nem meglepő, hogy közel azonos sebességadatokat produkált ugyanabban a gépben (Core 2 Duo processzor, Intel P35 chipkészlet, NEC chipes USB 3.0 adapter PCI Express x1 csatolóban), ugyanabban a szoftverkörnyezetben (Windows 7 Ultimate 64 bit, ATTO Disk Benchmark). A számokból látható, hogy nem az USB 3.0, nem is a PCI Express csatoló, hanem a merevlemez a szűk keresztmetszet. Hasonlóan, mint az összevetéshez használt, szintén 640 GB-os, de 3,5 hüvelykes, eSATA csatolós Samsung SpinPoint F1 esetében. Rövidesen megnézzük, mennyivel gyorsabb hasonló környezetben egy nagyobb adatsűrűségű, 1 TB-os 2,5 hüvelykes winchester.

Úgy tűnik – és ez logikus is –, hogy a 2,5 hüvelykes merevlemezek azonos tárkapacitásnál nagyjából azonos sebességre képesek, ezért aztán a külső megjelenés és az ár, esetleg az extra funkciók a meghatározó vásárlási tényezők. A Silicon Power Stream S10 szerintünk látványos, tokja igényes, ezért tetszett. Árban egy hajszálnyival jobb a Stream S10 (22 345 forintba kerül a 640 GB-os verzió), de az Armor A80 ellenállóbbnak tűnik. Így hát nálunk továbbra is a Silicon Power Armor A80 marad a nyerő a 2,5 hüvelykes külső merevlemezek között.


Silicon Power Stream S10

rudi

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés