Hirdetés

Valamire készül az NVIDIA, támad az okosdolgok sötét oldala

Felkészül: NVIDIA; feladja: Intel; felbukkan: VIA

Egye inkább közeledünk egy fontos kiállításhoz, a tajvani Computexhez, ahol minden gyártó, aki él és mozog, jelen lesz valami újdonsággal. Ez azzal jár, hogy ugyanezen gyártók szép lassan kezdik elzárni a hírekkel kapcsolatos csapokat, hogy az újdonságokat majd Tajpejben mutathassák be. Ennek hatása már érződik, de több vállalat is menti a helyzetet, köztük az NVIDIA, ahol most terveznek élőben bejelentés tenni. Vélhetően termékújdonságokat fognak itt bemutatni, és nem a Samsung elleni hosszas jogi csatározás lezárásának eredményét fogják ecsetelni.

Hirdetés

Hogy a mai bejelentés befolyásolja-e a majd a VGA-piacot, az egyelőre nyitott kérdés, de az biztosnak tűnik, hogy az igazi tűzijáték csak a Computex után kezdődik, amikor már mindkét gyártó és a partnereik is túl vannak a várható újdonságok bemutatásán. Addig is be kell érni a drivereket érintő bejelentésekkel, amiből sem az NVIDIA, sem pedig az AMD részéről nem volt hiány az elmúlt napokban.

De nem henyéltek az Intelnél sem az elmúlt napokban, ahol a Kaby Lake processzorokkal kapcsolatosan szórtak el infómorzsákat, majd elérhetővé tették a BGA tokozású Skylake processzorokat, végül pedig azt is bejelentették, hogy felhagynak az ultramobil piacra szánt termékek fejlesztésével, gyártásával, így az ide szánt Atom SoC-okkal is.

Míg az Intel kifele tart az ultramobil piacról, addig más gyártók pontosan ebben a szegmensben, vagy kifejezetten ARM-vonalon próbálnak szerencsét. A ma már PC-s központi egységek tekintetében súlytalannak számító VIA is itt találta meg a békét, noha most úgy tűnik, ismét előrukkolnak egy hagyományos (BGA-s) nyolcmagos CPU-val, de ezt kifejezetten egy piac számára címezik. A korábban MIPS-re építő Cavium is átpártolt az ARM architektúrára, és most 1-24 magos, gyorsítókkal kitömött SoC-okkal bombázza a szerverpiacot.

Visszafogottabban muzsikáltak a szórakoztatóelektronikai és a fotós iparág résztvevői is, de azért érdemes egy pillantást vetni a kínai Hisense 75 hüvelykes, 4K felbontásra képes, HDR-kompatibilis tévéjére, ami kategóriájában abszolút megfizethetőnek számít, és a Panasonic megmagyarázhatatlanul drága televíziójára is. Fotós oldalról az autofókuszos Samyang objektíveket ajánljuk, illetve egy jó hírrel is szolgálunk a Fujifilm márka rajongóinak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés