Hirdetés

OCZ Vertex 460 SSD: félig Toshiba

Virtualizáció és végszó

Egy korábbi ötletből született következő tesztünk, ami a virtualizációval kapcsolatos. Aki már foglalkozott otthon a témával, az tapasztalhatta, hogy a háttértár sebessége nagyon sokat számít, ha egynél több VM (virtuális gép) van üzemben. Igazából már egyetlen VM is le tudja "ölni" a rendszert, ha telepítünk rá, nem kell ehhez kettő sem, pláne, ha a VM egy merevlemez "hátsó" 10-20%-án helyezkedik el, ahol a HDD feleolyan gyors, mint a külsején. Készítettünk négy Windows XP-s VM-et, és beütemeztük rajtuk, hogy egyidőben indítsák el a .NET Framework 3.5 telepítését. A telepítés témája teljesen véletlenszerű volt, annál fontosabb infó viszont, hogy ez a teszt alapjában véve inkább a meghajtók véletlenszerű és kis részben szekvenciális írási sebességét teszteli. A futási időt a time paranccsal mérjük le, így az eredmény minden esetben meglehetősen pontos.

A játékokkal szemben az ilyen jellegű terhelés sokkal jobban tetszik az OCZ meghajtóinak, így itt a Vertex 460 is jól muzsikált.

Telepítés után beállítottuk, hogy 0 mp-es időközökkel induljanak el a VM-ek, és lemértük a négy VM együttes bootidejét. Az újdonságok itt is jól mentek, ami leginkább a négy rendszer egyidejű indításánál mutatkozott meg.

Hirdetés

Végszó

A Vertex 460 alig tér el a korábban bemutatott Vector 150-től, ahogy a korábbi Vertex 450 sem tért el sokban az első Vectortól. A legfőbb különbség az alacsonyabb teljesítményű vezérlőben és a firmware-ben rejlik. Utóbbit ki is hangsúlyozza az OCZ, hisz az új Vertex elsősorban az átlagosnál keményebb igénybevételnél tud villantani, mint például a több órás folyamatos írás vagy a nagymértékű vegyes terhelés.


[+]

Aktuális tesztcsomagunkban ezekre leginkább a másolásos és a VMware-alapú tesztek passzolnak, melyekben jól is muzsikál a tesztalany. Mindezekből arra következtetünk, hogy a Vectorhoz hasonlóan ezt az SSD-t sem az átlagfelhasználóknak szánta a vállalat, ugyanis az erősségekből leginkább egy munkaállomás tudna megfelelő mértékben profitálni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az OCZ jelenleg nem kínál olyan, átlagos igényekre szabott olcsó SSD-t, mint például a Samsung 840 EVO vagy a Kingston V300, melyekre a legnagyobb a piaci érdeklődés. Szerintünk ez nagyban közrejátszhatott a vállalat tavalyi csődjében.


[+]

A Vertex 460 ettől persze még egy nagyon jó SSD, aminek most is megkérik az árát, ugyanis az általunk tesztelt, 3 év garanciával rendelkező, 240 GB-os verzió jelenleg 58 000 forint körül mozog. A felárat ebben az esetben is sokalljuk kissé, de ettől még az OCZ Vertex 460 SSD alapvetően tetszett nekünk.


OCZ Vector 460 240 GB SSD

Az OCZ Vector 460 240 GB SSD-t a OCZ bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés