MSI GT680 - játékos notebook újratöltve

Hirdetés

Technikai részletek

Mivel az esetek többségében, ahol fontos a színhelyesség, ezúttal is az Intel processzorba épített IGP-t fogjuk használni, az MSI GT680-hoz teljes nyugalommal használható a GX660 színprofilja, de azért egy újat is készítettünk, mely innen tölthető le, és a maximális fényerő alatt kettővel adja a legpontosabb árnyalatokat. Méréseink során szinte hajszálpontosan ugyanazokat az értékeket kaptunk most is, mint a másik MSI nagyvasnál. A Full HD felbontású AUO panel kalibrálása teljesen korrektül sikerült. Bár TN+film technológiás, de betekintési szögeire nem lehet különösebb panaszunk, ahonnan egy átlagos notebook felhasználó nézni fogja, az árnyalatok rendben voltak, alig romolttak. A nagy monitor 247 cd/m² -es maximális fényereje és 300:1 körüli kontrasztaránya révén erős napfényben is olvasható marad, igaz, egy 3,5 kilogrammos masinát minden bizonnyal ritkábban visznek ki a szabadba, mint mondjuk egy netbookot.

Melegedés tekintetében kicsit bajban vagyunk, ugyanis új tesztlaborunkban kellemesen hűs, 20 °C körüli hőmérséklet uralkodik, ami a ventilátorokból nem hozza ki úgy az állatot, mint korábbi 24-28 °C-os környezetünk. Így hát az MSI GT680-on nyugalomban csak 25 °C körüli értékeket mértünk, ami melegebb helyen sem mászott volna sokkal 30 °C fölé. Már alapjáraton sejteni lehetett, hogy a GT680 hűtését komoly vashoz méretezték. Nem volt túl hangos, de morgott, éreztük, hogy egy erős motor jár benne visszafogott tempóban, emellett a két merevlemez finom, hümmögő rezonanciát keltett. Összességében tehát halk környezetben a GT680 hangja nyugalmi állapotban is zavaró lehet.

Megterhelve a komoly processzort pillanatok alatt 40 °C-ról 70 °C-ra melegedett, ami egy CPU-nál még korántsem vészes érték, de magával hozza a hűtés hangosodását. Fokozatosan, úgy fél perc alatt 35 dB-ig zajosodott a masina, de mivel a meleg levegő javarészt hátrafelé távozott, ebből a felhasználó csak 30 dB-t érzékelt. Átlagos notebookoknál már erős közepesnek szoktunk titulálni ezt a szintet, de ez egy ekkora teljesítményű hardvernek még megbocsátható, különösen abban az esetben, ha tovább már nem hangosodik. Az MSI GT680 processzora ugyan még 10 °C-ot melegedett, de a nagyobb zajszint kicsikarásához meg kellett hajtani a GPU-t is. Ekkor még 5 dB-t hangosodott, és további ötöst hozott elő az extra hűtés gombja, ami jól jöhet majd a nyári kánikulában. Ezt aktiválva több mint 10 fokot hűlt a CPU, igaz, a gépet már zavaróan hangosnak találtuk. Akárcsak a GX660-nál, itt is a WASD billentyűk környékén szívta be a hűtés a levegőt, ami elég zavaró huzatot keltett. Emellett a notebook felületének 30-35 °C-os langyosságát meg sem éreztük, csak a fenéklemez hűtés körüli része melegedett 40 °C fölé.

Nyugalmi állapotban egészen szépen, közel öt óráig elég volt a nagy MSI-nek a 87 wattórás akku, ami ekkora vastól kiváló. Szintén dicséretes a 18 wattos fogyasztás, mert a GX660 ugyanilyen helyzetben 31 wattot igényelt. Érdekes, hogy vele ellentétben a videós tesztben jelentősen rövidült a GT680 üzemideje, bár a nagyjából három órás eredmény egészen kellemes, és a 30 watt alatti fogyasztás is elviselhető. Teljes terhelésen aztán alig több mint egy óra után nyúlhattunk az óriási, 150 wattos táp után, mellyel úgy három óra alatt sikerült visszatáplálni a delejt. Persze a töltés most sem volt egyenletes, már az idő felénél elértük a 75%-ot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés