Hirdetés

Megjött a hardverek tavasza!

Mindenféle

Bár fajlagos költségük nem éppen a legjobb, mégis érdekesek lehetnek a 80 GB-os Samsung merevlemezek. Az ATA csatlakozós, 2 MB cache-sel szerelt változat most nagyon olcsó, már 12 800 forint ellenében a miénk lehet. Csupán egy ezressel drágább az SATA-s, 8 MB gyorsítótáras változat.

Jelentősen olcsóbb lett a HP gravírozós DVD-írója, a 840i. A tavaly év végén 25 000 forint fölötti áron bemutatkozó DVD-író ára röviddel megjelenése után 20 000 forint alá csökkent, most pedig egy újabb nagy ugrással 13 500 Ft környékére esett vissza. Szintén ebben a régióban indul a NEC legújabb üdvöskéje – vagyis inkább párosa. A szintén címkéző, de LabelFlash eljárást alkalmazó ND-4571 vételára a HP szintjén van. A feliratozásra képtelen ND-4570 csupán pár százassal olcsóbb. A korábbi ND-4551/4550 párhoz képest az újoncok már nyolcszoros tempóval írják a kétrétegű DVD-R lemezeket is.

Hirdetés

Némelyest csökkent az ára a U.S. Robotics nagysebességű vezeték nélküli routerének. A Broadcom technológiáját alkalmazó útválasztó az egyik leggyorsabb a mai Wi-Fi eszközök közül. Már amikor teszteltük, akkor is akciós volt, most az ára 21 000 forintra csökkent, ami a nagy sebességre és az USB nyomtatószerverre való tekintettel meglehetősen kellemes.

Az alaplapok, videokártyák, notebookok, optikai meghajtók és médialejátszók mellett a Wi-Fi eszközök piacán is jelen van az MSI. Az RG54SE routert és US54SE hálózati adaptert együttesen most 20 000 forint alatt kínálják. Mindkét eszköz ismeri a 54 Mbps-os IEEE 802.11g szabványt, valamint a WPA és WEP biztonsági technikákat. A routert szokás szerint négy vezetékes csatlakozással is ellátták; 137 x 96 x 35 milliméteres méreteivel a helyhiánnyal küszködők kedvence lehet.

Az Edimax háza tájáról is érkezett pár hálózati érdekesség. Nagyon barátságos árával hódít a BR6204WG Wi-Fi router, melyért csupán 12 800 forintot kell fizetni. Tudása a drágább modellekkel is felveszi a versenyt; támogatja az 54 Mbps-os átvitelt, WEP és WPA titkosítást, sőt WDS módban is üzemel. Mindemellett elosztja az internetkapcsolatot a négy vezetékes és megannyi Wi-Fi eszköz között.

Nagyon ügyes jószágok, és szerencsére egyre olcsóbbak az IP kamerák. Ezek a kis eszközök szó szerint a hálózatra kihelyezett szemeink lehetnek. Működetésükhöz csupán egy hálózati kábelre – vagy még arra sem – és egy kis áramra van szükség. Az Edimax IC1000 kameráját 0,3 megapixeles érzékelővel látták el, amivel álló és mozgóképet is tud rögzíteni. Webes beállító felülete könnyen kezelhető; a mellékelt alkalmazással akár négy kamera képét is figyelhetjük egyszerre. Kis hátrány, de az árat jelentősen csökkenti, hogy az IC1000 csak manuálisan fókuszálható. Vételára 21 800 Ft.

Harmadik Edimaxos újdonságunk még a kameránál is érdekesebb. A HP8500 hidat képez az áramot és adatot továbbító hálózatok között. Segítségével az elektromos hálózaton továbbíthatunk adatokat, mégpedig legfeljebb 85 Mbps sebességgel. Telepítéséhez legalább két eszközre lesz szükségünk – a villamos hálózat két pontján, ráadásul ezeken csak egy-egy Ethernet csatlakozó van, így több gép esetén elosztó switch is kelleni fog. Az áramos-adatos híd egyelőre nem túl olcsó, ára 22 000 forint környékén mozog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés