Hirdetés

LG Flatron L1710B 16ms TFT monitor

LG Flatron L1710B

 

A GoldStar-ból LG-vé ("eldzsívé") avanzsálódott gyártó 17 inches TFT monitorát vesszük ezúttal górcső alá, hogy kiderüljön, mennyi az annyi. Két hónapon át nyúztuk napi 10-12 órán át, vegyes használat mellett. Néztünk rajta filmet, grafikáztunk, weboldalt szerkesztettünk, böngésztünk (PH!-t, természetesen), könyvet olvastunk, vittük LAN Party-ra, ahol egy napon kereszült FPS-ek izzottak, sőt olykor-olykor relaxáció gyanánt órákon keresztül Milkdropot bámultunk.

Specifikációk

  • 16 ms válaszidő
  • 1280 x 1024 /60-75 Hz felbontás/képfrissítés
  • 140°-os horizontális és 110°-os vertikális rálátás
  • 0,264 mm-es képpont méret
  • 16,2 millió színárnyalat
  • 250 cd/m2
  • 500:1-hez kontrasztarány
  • TCO99
  • átlagos fogyasztás 45 W, 3 W Stand-by
  • 2 portos USB Hub
  • beépített tápegység

In medias res

Az L1710B egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága a gyár által 16 ms-ban megjelölt válaszidő, amiből 12 ms szükséges az adott pixel felvillanásához és 4 ms a teljes kialváshoz. Ez rekordgyanús értéknek tekinthető, egy egyszerű számítás után kiderül: 1 frame / 16 ms = 62,5 fps, azaz másodpercenként közel 63 teljes felvillanás-kialvás ciklust képes abszolválni a vizsgált TFT. Ez óriási! - kiált fel a fellelkesült júzer; Ezt nem hiszem! - dünnyög az enyhe cinizmusba fordult tesztelő. Sajnos van alapja a második véleménynek, neves külföldi oldalak tesztjeiben is gyakran inkább 20, de silányabb minőségű megoldásoknál akár 30-40 ms-os reakcióidőt emlegetnek (!), és ez már reálisabbnak is tűnik. Ne csüggedjünk, azért az 50 fps, mint valódi érték még mindig kitűnőnek számít TFT viszonylatban. Lépjünk is túl a gyári adatokon, itt főleg a valós használhatóság, a gyors mozgásoknál tapasztalt utánhúzás, vagy gémeresen: a "lagzás" a lényeg.

 

Filmnézésre, böngészésre, passziánszra már a 25-35 ms-osnak titulált kijelzők is megfelelnek, de egy pörgősebb FPS-ben bizony könnyen elvéreznek. Az LG a legnagyobb lövöldözések közepette is derekasan helyt állt, látható utánhúzást nem tapasztaltunk. Folyamatosan, de lassan mozgó képeknél sasszeműek még belemagyarázhatnak némi alig észrevehető elmosódást, de ez már leginkább kötekedés. Sok próbálkozás után mindössze egy olyan területre akadtunk, ahol zavaró lehet az elmosódás, ha hosszabb szövegeket, weboldalakat szeretnénk autoscrollal olvasni, itt bizonyos sebességeknél kissé összefolynak a betűk. Megoldás: nyilak, scroll, vagy PageDown. Ennyit a válaszidőről, Flatronunk kiállta a próbát, akit eddig ez a TFT fogyatékosság tántorított el a vásárlástól, most nyugodtan elkezdhet válogatni a 16-20-25 ms-os panelek közt (természetesen a jobb monitorokat preferálva).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés