Hirdetés

Új TFT-technológia a Samsungtól

Amíg a hagyományos LCD-k csak három úgynevezett "szín szub-pixellel" (piros, zöld és kék, vagyis RGB) rendelkeznek, addig a Samsung új technológiája esetén a három színhez társul még a fehér is, így az eddigieknél jóval világosabbak lehetnek a képernyők.

A négy színt mixelő TFT-LCD-k 30-70 százalékkal világosabbak hagyományos társaiknál, ugyanakkor a teljesítményfelvételük megegyezik azokéval. Amennyiben pedig megmarad a világossági szint, akkor egy ilyen új, "négyszínű" TFT-LCD fele annyit fogyaszt, mint a hagyományos társa. A fehér színt egyébként általánosan úgy kapják meg, hogy a fluoreszkáló háttérvilágítást átküldik (átvezetik, átszűrik) egy RGB-szűrőn. A Samsung szerint ezáltal 33 százalékkal csökken a háttérvilágítás világossága. Az új technológiájú Samsung TFT-LCD-k esetében viszont - mivel rendelkeznek a plusz fehér szub-pixellel - megmarad a háttérvilágítás eredeti világossági szintje. Ezt a szubpixel-technológiát azért vezette be a dél-koreai vállalat, hogy növelje a képernyők felbontását. A horizontális szubpixel-technológia ugyanis finomítja a pixel vertikális láthatóságát, aminek köszönhetően élesebbé válnak a betűk szélei.

A Samsung az első négyszínű TFT-LCD-t a Baltimore Convention Centerben megrendezendő SID-konferencián mutatja majd be. A koreai gyártó egy teljes termékpalettát akar megjelentetni az új TFT-LCD-kből, ahol a mobil eszközökben használt nagy felbontású két-colos QVGA-megjelenítőtől kezdve, a HDTV-kbe szánt kijelzőkön át, a 17-colos TFT-LCD-kig gyakorlatilag teljes lesz a "négyszínű" skála.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés