Hirdetés

Kolink Umbra EX180 processzorhűtő: egyszerűség

Az alapokra koncentrálva igyekezett a Kolink ennek a 180 wattig ajánlott hűtőnek alacsonyan tartani az árát.

Bevezető, külső

Az utóbbi időben sokat teszteltünk különleges és drága hűtési megoldásokat, ehhez képest a most sorra kerülő Kolink Umbra EX180 Black Edition az ellenkező végletet képviseli: nincsenek trükkös megoldások, ARGB fények, se univerzális rögzítés, se extrém terheléssel is megbirkózó, több kilogrammos bordázat – ennek megfelelően ára kedvező, a 15 000 forintos határ alatt marad. Kompromisszumot persze kell kötnünk: ahogy neve is utal rá, a gyártó legfeljebb 180 wattos TDP-ig ajánlja ezt a modellt, mely azonban aligha zavarja majd a megcélzott vásárlóközönséget.

Hirdetés

Külső

Az Umbra EX180 egy klasszikus toronyhűtő, mely fekete színben pompázik: fekete a négy hővezető cső, feketék a bordák és fekete a bordázatot felülről takaró lezáró lemez is, melyen egyedül a gyártó logója kapott szürke színt. Ami a felépítést illeti, alul a saját minibordázattal is ellátott, és nem meglepő módon feketére színezett talpba sajtolt csövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával, majd függőlegesen felfelé haladva tartják (kissé ferdén) az összesen 41 darab alumíniumlemezből álló bordázatot. Mivel ennek mérete 130 x 48 mm, a memóriák és a VRM fölé nem fog belógni, az ezekkel való kompatibilitás tökéletes.


[+]

A teljes egység egyébként 157 mm magas, így a kisebb házakban is elfér. Visszakanyarodva egy pillanatra a talphoz, ezen szemmel még felismerhetők a megmunkálás nyomai, de körömmel már nem érezhetőek a marógép hagyta ívek. Ugyanakkor azért tökéletesnek sem mondanánk a munkát, a csövek és a talp között láthatók apró rések, amelyek bizony rontják a hőátadás hatékonyságát. Plusz pont viszont, hogy a pasztát nem előre felkenve, hanem kis tubusban kapjuk.


[+]

A bordázatot alkotó lemezek kialakítása viszonylag egyszerű. Bár nem teljesen szabályos téglalapok, különleges, a turbulens áramlás kialakulását megkönnyítő bemetszésekkel, formákkal nem találkozhatunk rajtuk, és keskenyebb oldalaikat sem dolgozták össze, a levegő tehát minden irányban szabadon távozhat.

[+]

Az utolsó fontos komponens a ventilátor, mely a gyártó logóját viseli és a Classic szériába tartozik. Ez a 12 cm-es egység hidrodinamikus csapágyazást és PWM vezérlést kínál, és a hivatalos adatok szerint maximális, percenként 1800-as fordulatszáma mellett 28,6 dB-es zajszinttel rendelkezik. A légkavaró rögzítését a megszokott rugalmas acéldrótok végzik, a rezgéscsillapítást pedig a ventilátor sarkainál található gumibetétekre bízza a hűtés.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés