2017. november 21., kedd

Sz​p​onzor​unk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Kisebb, újabb: Samsung N210

Atomos netbook Samsung alkatrészekkel a Samsungtól.

Samsung N210

A márciusban tesztelt Samsung R580 után a jelenlegi Samsung-paletta második képviselője is hozzánk került elemzésre. Netbook, Eee, Atom, üzemidő – lassan általános iskolai tananyag. Lehet még újat, meglepőt mutatni, vagy a Samsung is a jól bevált "végy egy Eee-t" receptjénél maradt? Az R580-as kellemes meglepetés volt a notebookpiac hazánkban új szereplőjétől, a reklámok hosszú és kényelmes használatot, akár 12 óra üzemidőt sugallnak. Hihetünk bennük?

Mint az R-sorozat bemutatásánál már olvashattuk, konkurenseihez képest a Samsungnak nagy előnye, hogy a szórakoztatóipari, elektronikai berendezések legtöbb alkatrészét saját maga gyártja. Igaz ez az N-sorozatra is, a 210-esben lévő merevlemez, akku és kijelző Samsung gyártmány. Laptopoknál nagyon fontos szempont (kellene, hogy legyen...) a megbízható, kiterjedt szervizhálózat. E téren a Samsungnak nincs oka szégyenkezni: Budapesten exkluzív központi szervizt tart fenn, vidéken pedig minden megyeszékhelyen van szervizpontja, és innen is maximum öt munkanapon belüli javítást biztosítanak. Netbookjaira a Samsung egy év teljeskörű jótállást vállal, a notebookjaira pedig további egy év korlátozottat ad. Ez nem vonatkozik a tartozékokra, illetve a második évben fő alkatrész cseréje esetén a jótállási idő nem indul újra. Emellett a 72 órás pixelhiba-garancia érdemel még említést.

Az első pont tehát kipipálva, jöhetnek a szubjektív vélemények és objektív tesztek!

Az első benyomás a legfontosabb, tanítják az életmódmagazinok. Ha így van, akkor ez egy gyönyörű barátság kezdete – bárhonnan nézzük, letisztult, kerekded formák jellemzik az N210-et. A fedél apró, téglaszerű rácsozatát 1 mm vastag átlátszó, sima műanyag takarja, ez némi védelmet is ad a TFT-panelnek. (Csodát azért ne várjunk, erősebb nyomkodásra a kijelző színei élénk vitustáncot járnak.) Anyaga még éppen kellemes, a nálunk járt fehér példányon pedig az ujjlenyomatok sem látszottak meg. (Az N210 fehér és fekete színben kapható.) Az R580 kistestvérén az egyszínű SAMSUNG felirat is ugyanott található. A vékony takarórétegre ragasztott ezüstös betűk olyan hatást keltenek, mintha a laptop felett lebegnének.

Hi​rd​et​és​

Összeillesztési hibákat kerestünk, de nem találtunk – csak a D-Sub csatlakozóját kellett egy határozott mozdulattal a műanyag keretbe visszapattintani. Nem hisszük, hogy szerelési hiba, nem is volt zavaró. Némi próbamozgatás alapján úgy tűnik, a kivezetések az alaplapra vannak forrasztva, nem védi őket belső fémburkolat. Ez leginkább külső monitor használatakor okozhat problémát: a VGA-kábel vastag és merev, könnyen meghajlíthatja nem csak a csatlakozót, de magát az alaplapot is.

Sem az eleje, sem a hátulja nem tartogat meglepetést, hacsak azt nem, hogy nincs meglepetés. Elöl a bekapcsoló és 3-az-egyben kártyaolvasó, hátul pedig az akku kapott helyet. A ki-bekapcsolást nem oldották meg túl elegánsan: az oldalra húzható kallantyút elsőre nehéz megtalálni, majd hasonlóan nehéz oldalra húzni. Ha viszont ölbe vesszük, a hasunk és a gomb recéi között fellépő súrlódást kihasználva már könnyedén kivitelezhető – leginkább véletlenül.

Itt minden, amibe valami bedugható, a szélen kapott helyet: jobbra két USB és egy D-Sub, no meg a Kensington-aljzat, balra a mikrofon, a fejhallgató, még egy USB, az Ethernet és a tápcsatlakozó. Nem sok, de egy netbooknak nem is kevés, ráadásul jó szellősen helyezkednek el. Nem fordulhat elő az a bosszantó eset, hogy egy vastagabb pendrive az összes USB csatlakozót eltakarja. Balra még egy hűtőrács is díszeleg; általában nem jó ötlet ez a fajta elrendezés, de az N210 ventilátora alapos terhelés mellett sem kapcsolt érezhető fokozatra.


Nyílik, nyílik, de ne vigyük túlzásba, az N210-es nem vasalódeszka. Mivel leginkább ölben használatra tervezték, nem is kell több. Burkolata erős műanyag, nem nyekereg, a billentyűzet sem horpadozik ujjaink súlya alatt. Egyedül a sarkainál lehet meghajlítani, de a nálunk járt példány a véletlen rákönyöklést is bírta.

Alul olyan, amilyennek lennie kell: lapos, fedeles, hűtőrácsos. Apró negatívum, hogy csak a memóriát és az akkut tudjuk cserélni, merevlemez-bővítéshez már házat kell szerelni. Ezt szerencsére megkönnyítik a piktogramokkal feliratozott csavarhelyek. Az akku belső fala mögött egy furcsa nyílást találunk; ránézésre 3G-bővítőhely, de erről a képességről mélyen hallgatnak az adatlapok.

Az R580-hoz hasonló szigetes billentyűzet jutott ide is. Numerikus rész természetesen nincs, multitouch-képes tapipad, matt kijelző és webkamera viszont annál inkább. Átlagos képet ad, színminősége, felbontása (0,3 MP) még éppen elfogadható, de a gyors mozgásokat nem képes megjeleníteni.

Bekapcsolás után netbookokhoz képest meglepő szoftverbőség fogad. Ehhez előbb át kell verekednünk magunkat a Windows XP előtelepítésén, a végső beállításokon és a Samsung Recovery leállíthatatlan mentési folyamatán. Ha kész, egy MS Works, McAfee Internet Security (60 napos próbaverzió), jópár shareware játék és rengeteg (végre hasznos) Samsung-alkalmazás áll rendelkezésünkre. A teljesség igénye nélkül: felbontásállító segédprogram (1024x600-as és 1024x768-as felbontás között választhatunk, szoftveresen nagyobbra állítja a függőleges felbontást, ha nem elég a 600 képpont), akkukalibrálás (töltés kezdetének és végének szabályozása) és energiagazdálkodás kezelése, Samsung-szoftverek frissítéseinek automatikus keresése, biztonsági mentés (fájlokat és teljes rendszermentést is kezel), USB-portok áramellátásának ki-bekapcsolása, stb...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rdet​é​s​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.