Hirdetés

Látványos, hullámos Samsung notebook

Samsung R580

Úgy gondoljuk, mérföldhőköz érkezett a hazai notebookpiac. Megérkezett ugyanis a Samsung, aki eddig minden területen meghatározó szerepet vívott ki magának, ahová csak betette a lábát. Említhetjük például a mobiltelefonok, a televíziók, a monitorok vagy akár a lézernyomtatók, esetleg a fényképezőgépek piacát. Négy évvel ezelőtt mutatkozott be Európában az első Samsung notebook, most pedig itt van a magyar piacon, előttünk pihen az R580. Az univerzális 15,6 hüvelykes mellett egyelőre csak netbookok szerepelnek a palettán, de még idén várható az irodai felhasználóknak szánt Q, illetve az ultrahordozható X széria egy-egy tagja, jövőre pedig a vállalati P sorozat is megérkezik.

Konkurenseihez képest az a Samsung nagy előnye, hogy a notebookgyártást házon belül intézi. Termékeit saját maga szereli össze, ráadásul a kijelzőpanelt, memóriát, merevlemezt, optikai meghajtót és még az akkumulátort is saját gyárai szállítják. A gyártás mellett lényeges szerepe van a notebookoknál a szervizhálózatnak. Budapesten a Samsung exkluzív központi szervizt tart fenn, vidéken pedig minden megyeszékhelyen van szervizpontja, és innen is maximum öt munkanapon belüli javítást biztosítanak. Netbookjaira a Samsung egy év teljeskörű jótállást vállal, notebookjain pedig további egy év korlátozottal fejeli meg. Ez nem vonatkozik a tartozékokra, illetve a második évben fő alkatrész cseréje esetén a jótállási idő nem indul újra. Emellett a 72 órás pixelhiba-garancia érdemel még említést.

Hirdetés

Mai tesztalanyunk, a Samsung R580 egy meglehetősen sokoldalú, tetszetős notebook. Rubinvörös fedele nagyon látványos, füstös fekete keretet és egy nem túl hivalkodó, de jól látható Samsung feliratot kapott. Olyan jól nézett ki, hogy hirtelen meg is feledkeztünk e fényes felület fokozott ujjlenyomatgyűjtő képességéről. Aztán 10 perc tapogatás után szembesültük a szomorú valósággal.

A többi irányból nézve az R580 teljesen átlagos, 15,6 hüvelykes notebook látszatát kelti. Alja a szokásos, sötét műanyagból készült, a két rész illesztési hézagának minimalizálásával nem sokat foglalkoztak. Elöl csupán a memóriakártya töltőnyílása látható, hátul a közepes méretű akku mellett húzódik a szellőzőnyílás. Okos elhelyezés ez, mert így a zavaró hang és a meleg levegő is a felhasználótól távol lép ki a gépből.

Nem ennyire szerencsés a jobboldali USB csatlakozók elrendezése. A két aljzatot a gép hátsó részére, szorosan egymás fölé tették. Egy vastagabb pendrive-val lazán blokkolható a második nyílás. A USB-n felül már csak egy optikai meghajtó jutott erre az oldalra. Balra viszont kellemesen bőséges a kínálat. ExpressCard bővítő nyitja a sort, utána hangcsatlakozók, USB, USB-vel kombinált eSATA, HDMI, Ethernet és D-Sub aljzat következik, a sort pedig a tápcsatlakozó és a Kensington felfogató zárja. Szóval a kínálat teljes, legfeljebb a FireWire-t hiányolhatjuk.

Belül a fedlap vörösből feketébe váltó színvilágát látjuk viszont, amit tetszetős ívekkel toldottak meg. Itt sem szabad viszont elfelejteni, hogy a látványos fényes borítás fokozottan érzékeny a szennyeződésre, tehát a mellékelt törlőkendőt érdemes napi rendszerességgel használni. A mai divatnak megfelelően szigetes billentyűzetet kapott az R580, amiből a numerikus pad sem maradhatott ki. Fölötte krómos sávok jelzik a hangszórókat, a jobb mellett pedig szintén krómos bekapcsoló gombot találunk, ami szerintünk nagyon jól illik környezetébe. Említés érdemel még a csuklótámaszból alig kiemelkedő tapipad, és a közepesen vékony kávájú, tükrös monitor.

Nem valami nagy a Samsung R580 nyílásszöge. Persze egy ekkora, rendszerint asztalon használt masinánál ez nem olyan nagy probléma, mint a kisebb, ölbe vevős laptopoknál. Általános összeszerelési minősége rendben van, nyekergést, túlzott hajlást nem tapasztaltunk, de kiemelkedő masszivitást sem éreztünk. Egyedül a billentyűzet bal felső sarkának enyhe horpadása kifogásolható.

Alul, a gép első részén találtunk két közepes méretű fedelet. Mögöttük csak a legszükségesebb cserélhető alkatrészek, a merevlemez és a memóriamodulok rejtőztek. Természetesen mind a két komponens az anyacégtől származott. Kár, hogy mini PCI Express bővítőhöz nem fértünk hozzá, bár az R580 jól fel van szerelve kiegészítés nélkül is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés