Intel P45 MSI módra

Hirdetés

Zöld, kék, piros

A zöld GreenPower megoldások a GreenPower Genie elnevezésű kiegészítőre támaszkodnak, amely a fő tápcsatlakozó és az alaplap közé ékelődik be. Segítségével monitorozni lehet az egyes feszültségágakon áthaladó áram erősségét, amiből egy windowsos alkalmazás ki tudja számolni az aktuális fogyasztást. A szokásos MSI CoreCell beállító mellé kapunk egy GreenPower Centert, ahol a processzorhoz, chipkészlethez és memóriához kapcsolódó feszültségeket állíthatjuk, sőt azt is megszabhatjuk, hogy az egyes alkatrészek hány fázist használjanak fel áramellátásukból. Ez a processzornál egyértelmű, hiszen ott eddig is több fázist használtak, de most az MSI a chipkészletet és a memóriát is legfeljebb két fázissal eteti.

Kék színt és XpressCool fantázianevet kapott az új MSI alaplapok hűtéssel kapcsolatos tulajdonságainak halmaza. Másodjára még vadabbra sikerült a Circu-Pipe hőcsöves hűtőrendszer. Mintha valami virágot vagy inkább egy alaposan összekavart csillagmotort raktak volna az északi hídra. A sajtóanyag szerint drámai hatása van az alaplap hőmérsékletére, mi viszont továbbra is szkeptikusak maradunk.

Naná, hogy ezzel még nincs vége! Hogy lehetne már szó nélkül hagyni, hogy az Asusnak van vizes hűtőrendszerbe köthető északihíd-hűtője? Az MSI is megcsinálta a sajátját Circu-Pipe Liquid néven. Különlegessége, hogy két bemenete és két kimenete van. Kevésbé hangzatosak, de legalább ilyen hasznosak az alaplapi alkatrészek és csatlakozók elhelyezését érintő módosítások. A felsőkategóriás modelleknél, melyekbe várhatóan egy (vagy akár két) méretes grafikus kártya kerül majd, elforgatták az adattárak csatlakozóit és minden előlapi vagy hátlapi konnektor tűsorát a deszka szélére tették. Ügyeltek arra is, hogy a látványos és nem éppen kicsi réztömbök ne gátolják a legnagyobb processzorhűtők felszerelését sem.

Tuningosokat valószínűleg a vörös színhez kapcsolódó, RapidBoost extrák érdeklik majd. Ide tartozik a kétfázisú chipkészlet- és RAM-áramellátás, valamint az MSI-től megszokottnál sokkal többféle BIOS-beállítás. Nemcsak opcióból lett több és a tartományokat növelték, hanem az egyes beállítási lépések is sokkal kisebbek. A memória és chipkészlet feszültsége például 10 mV-os, a processzoré 12,5 mV-os ugrásokkal állítható. A túlhajtást segíti az a funkció is, hogy az alaplap háromszor próbál elindulni (POST-olni) az adott beállításokkal, és ha ez nem sikerül, akkor negyedjére az alapértékekkel indul újra. Aki szeretné azt is tudni, hogy mi van az egyes beállítások mögött, az a szokásosnál sokkal részletesebb helpet talál az új MSI BIOS-ban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés