Hirdetés

Helyosztó -- 3db i845E-s lap tesztje

Bevezetés

Én nem tudom, ha olvasó lennék, mit szólnék egy újabb alaplapteszthez. Főleg azért, mert persze én is kicsit visszásnak érzem ám ezt a "két hetente vegyetek új lapot" dolgot, mert most ugye ez a jó, de holnapután már lesz jobb.. Emellett bárkit megnyugtathatok, aki elmém rendbenlevőségét kérdőjelezi meg: alaplapokkal kelni és feküdni szerintem sem a világ legizgalmasabb története, csak hát ez itt kérem nem a világ, hanem a PROHARDVER!, ahol mégis ez az egyik legizgalmasabb story..

Hirdetés

A kedvedért, kedves olvasó, újabban 845E-s lapokkal éjszakázom, ASUS-szal, Gigabyte-tal, MSI-vel. Pontosabban csak éjszakáztam, mert máma végre felteszem az i-re a pontot, ha törik, ha szakad. Aztán, mielőtt még jó Tarlós úr netán bezárná a Szigetet, kikerekezek a gyepre és nyomok pár stage dive-ot a nagyszínpadról. Gyertek ki ti is, hátha véletlen rajtatok landolok!.. :)

De térjünk előbb vissza a lapokhoz, mert ők ugye ismét valami fenomenális szórakozást ígérnek, ahogyan azt tőlük már megszokhattuk. Én például legalább egy hete pompásan szórakozom, mióta egy másik, készülő teszt kapcsán elfogyott a cérna, és elhatároztam, megkeresem a P4 alá jelenleg tolható legizmosabb platformot, hogy végre úgy pöröghessen 1.6A-s Northwoodunk és DDR333-as über-tuning Samsung RAM-unk, mint még soha..

Ja, hogy mi baj volt a 845G-s DFI-vel? Csupán annyi, hogy a RAM-unk, ami a Gigabyte hasonszőrű boardjában 218MHz-en (DDR436) is elment, itten juszt se akart 133 fölé menni -- magas FSB (153MHz) mellett. Illetve ment ő, csak mi nem láttuk(..), ugyanis 153/DDR266 az a DFI-ben valójában 153/153MHz, bármilyen furcsán is hangzik. Furcsán, mert a 100/DDR266 és a 133/DDR266 amúgy egyaránt 133MHz-es RAM-ot jelentett.. Mindez persze csak azután esett le, hogy a többi lap már végigért a futószalagon, ahogyan az ilyenkor lenni szokott..

Hogy megérte-e a nagyvizit, menten kiderül, én sem akarom soká húzni, tessék nekem elhinni! :) A 845E és a 845G egyébként elég közeli ismerősök: mindketten ugyanazt a South Bridge-et nyúzzák, egyedül a North Bridge más, a G-s változatban ugye ott figyel az Intel Extreme Graphics nevű képződménye, ami, mint már mindenki előtt világos, messze nem egy MX400, inkább egy "MX250"-körül teljesítene, már ha lenne ilyen kártya..

Most következhetne is két penge kép az északi hídakról, csak hát az igazat megvallva, ezek már olyan mütyűrök, hogy Minolta kameránk (Dimage S304 -- egy ideje már ő emeli cikkeink fényét az egekbe..) makró módja nem alkalmas rá, hogy lecsippentsük őket, persze úgy, hogy a felirat szépen olvasható marad. Mert nem marad. Így tessetek felnyitni azokat a lelki szemeket, és "nézzétek" meg jól..

A North Bridge-be applikált IEG-n kívül különbség még, hogy a 845E hivatalosan nem támogatja a DDR333-at, míg a G-s tesó igen. Ez azonban a legkevésbé sem zavarta az itt egybegyűlteket: majd' minden résztvevő kibírta eddig, egyedül az MSI-vel volt mindez picit összeegyeztethetetlen.

A lapokat a (CHS/)MSI GeForce4 Ti4200-asával teszteltük, amely kártyán trónoló DDR RAM-ok -- címke szerint 3.6ns-osak -- az igen ígéretes 621MHz-en is elszaladgáltak, amely ugye jó 10%-kal a várható MHz-értéken felül áll. (hivatalost ez is csak 500MHz lenne..) Ja, és a RAM-okon még hűtés sem figyelt!

A cél tehát adott volt, lássuk, végül milyen eszközt (lapot) szentesített!..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Twinbench: P4 3.06 GHz teszt

    Míg más weboldalakra hatalmas csinadratta közepette kerültek fel az enyhén pr-szagú P4-HT cikkek, mi vadul kódoltunk. Mit is?

Hirdetés