Hirdetés

Színes lézer és Kingmax DDR3

ÚjdonságokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Érkeznek a hazai piacra az NVIDIA friss, nForce 780a chipkészletével szerelt alaplapok. A leggyorsabb most az Asus volt. Nemrég teszteltük a ROG szériába tartozó Crosshair II Formulát, máris itt a szintén nagyon jól felszerelt, de valamivel azért olcsóbb M3N-HT Deluxe HDMI. Az új chipkészlet fő érdekessége, hogy integrált grafikus vezérlő van benne. Az NVIDIA azt tervezi, hogy idővel az összes alaplapi készletébe rak VGA-t is, ezzel próbálja kijátszani az Intel és az AMD megoldásait, melyek a CPU-ba költöztetnék a grafikai funkciókat. Az nForce 780a-s Asus Socket AM2+ foglalata AMD K8 és K10 processzorokat kezel, melyek mellé négy modulban legfeljebb 8 GB DDR2 memóriát pakolhatunk. Támogatja a 3-way SLI-t, tehát három GeForce-ot is belerakhatunk, igaz, egyelőre csak a GeForce 8800 GTX-ből vagy a 9800 GTX-ből lehet működőképes triót összehozni. A három hosszú mellett van még egy rövid PCI Express és két hagyományos PCI aljzat is. Adattárból hat SATA-t és két IDE-t kezel a déli híd, de külső vezérlőre köthetünk még egy eSATA egységet. A hálózati vezérlő dupla gigabites, a hangért ADI AD1988B nyolccsatornás kodek felel. Ahogy a Crosshair II, az M3N-HT Deluxe HDMI is megkapta a hatalmas hőcsöves hűtést, ami két memóriamodulra is kiterjeszkedik. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a deszka nem éppen olcsó, ára három éves garanciával 50 500 forint.

Régen volt ilyen bőséges a kínálat játékra is elég erős videokártyákból, mint most. A 30-50 000 forintos árkategóriában ott tülekedik a Radeon HD 3850 és 3870, valamint a GeForce 9600 GT és a 8800 GT. Most az NVIDIA tovább bővítette az érdekes VGA-k sorát, ráadásul lefelé. Elsőként az MSI és a Gigabyte kínálja 27-28 000 forintos áron (három éves garanciával) a GeForce 9600 GSO-t, melynek némileg csalóka a neve, ugyanis felépítésileg inkább a 8800 GT rokona, pontosabban a 8800 GS utódja. Szintén G92-es GPU van rajta, de most nem 112, hanem csak 96 számolóegységgel, tehát hét helyett hat darab tizenhat stream processzoros blokkal. Négyről háromra csökkent a raszterizáló egységek száma, tehát az új kártya 16 helyett csak 12 pixelt tud kiköpni ütemenként, memóriavezérlője pedig 256 bitről (4 x 64 bit) 192 bitesre (3 x 64 bit) szűkült, így a tár mérete 512 MB-ról 384-re csökkent. Ez a mennyiség még éppen elegendő lehet ahhoz, hogy a G80-90-es GPU-sorozatokra jellemző memóriaszivárgás (memory leak) ne legyen túl nagy hatással a teljesítményre. Az MSI ráadásul rögtön tuningos változattal indított, melynek órajelei 580/1450/700 MHz helyett 600/1500/800 MHz, és hűtése is meglehetősen erőteljes.

Megérkezett a Noctua következő nagyteljesítményű CPU-hűtője. Ezúttal az alaplap síkjára merőleges szellőzési irányt választották, de megmaradt a rengeteg – most éppen hat – hőcsővel támogatott borda, amelyről 120 mm átmérőjű ventilátor fújja le a meleget. A levegő mozgatásáról a gyártó nagyerejű, de emellett mégis halk NF-P12 ventilátora gondoskodik, melynek SSO csapágyazása és hullámos élű lapátjai vannak, továbbá jár hozzá két szabályozó ellenállás is. A Noctua NH-C12P ventilátorral csupán 114 mm magas, tehát laposabb építésű házakba is beszerelhető, vételára öt éves garanciával 12 600 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Nyomtató a hálózaton

    Az OKI megújult C5000-es sorozatának hálózatra köthető, C5750dn nevű tagjával ismerkedtünk meg alaposabban.

  • Nyári hardvercsokor

    Alaplapok, nagy erejű tápok, egy érdekes ház, néhány egér és új notebookok kerültek heti piaci bemutatónkba.

Hirdetés