Hirdetés

Hardverek suli előtt

Processzorok és egyebek


Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Sokaknak talán nem annyira jó hír, de közeleg az iskolakezdés. Angolul ezt az időszakot „back to school” (vissza az iskolába) néven illetik, és a karácsony után a legnagyobb vásárlási szezonnak számít. Rendszerint ilyenkor kezdik meg az aktuális generációk raktársöprését, hogy a karácsonyra érkező újdonságoknak helyet csináljanak. No meg ekkor érkezik meg a sok lurkó a boltokba a nyáron összekuporgatott pénzével, illetve ekkor szerelik fel őket szüleik új eszközökkel. Szóval szépen lassan felkavarodik az állóvíz, már a dollár árfolyama sincs olyan sokkal 200 forint fölött, érdemes tehát figyelni.

Ismét egy picikét frissültek, gyorsultak az AMD asztali processzorai. A legkisebb Sempronok között az új bajnok a 145-ös modell. Egyetlen processzormagja 2,80 GHz-es órajelen üzemel és a 45 wattos TDP osztályba tartozik. Vételára dobozos kiszerelésben, három év garanciával alig haladja meg a tízezer forintot. Az Athlonok világába három magnál van új belépő. Az Athlon II X3 450 negyedik magja takarékra van állítva. Megfelelő alaplappal van esély az újraélesztésére, de hibátlanságát semmi sem garantálja. A három jó mag viszont 3,20 GHz-en ketyeg, és 1,5 MB L2 cache tartozik hozzájuk. A hárommagos ugyanúgy a 95 wattos TDP osztályba tartozik, mint a tőle 100 MHz-vel lassabban járó új négymagos, az Athlon II X4 645. Előbbiért nagyjából 25 000 forintot, utóbbiért jó tízezerrel többet kell kifizetni, ha hivatalos forrásból, dobozos, három év garanciás modellt szeretnénk.

Két új Phenomot is tartogat a nyár vége, összesen nyolc maggal. A kisebbiknek kettő jutott, a neve pedig Phenom II 560, ráadásul Black Edition. Ez annyit jelent, hogy nincs szorzózára, és egyéb extrákkal is támogatja a tuningot. Nem mintha alap, 3,30 GHz-es órajele túl alacsony lenne, talán emiatt is került a 80 wattos TDP osztályba. Vételára gyári hűtővel és három év garanciával picivel harmincezer forint alatt marad.

Bizony, már a hatmagos Phenom II X6-ok gyorsulása is megkezdődött. Az 1055T modell még „csak” 2,80 GHz-en ketyegett, de az új 1075T már pontosan 3,00 GHz-en jár, három vagy kevesebb mag terhelésénél pedig még 500 MHz-et gyorsulhat. A nagy teljesítményhez 125 wattos TDP kategória és 70 000 forint körüli vételár társul.

Az iskolakezdés az új számítógépek jegyében zajlik a Bluechipnél. Rendhagyóan nem egy hétig, hanem augusztus végéig tart akciójuk, melyben a Facebook oldalukat követők és a Prohardver-olvasók vehetnek részt. Ezt vásárláskor jelezni kell, a jutalom pedig 5% kedvezmény minden netbookra és notebookra, illetve a konfigurátorukkal összeállított asztali számítógépekre.

Időnként meg szoktuk nézni, merre halad a Blu-ray meghajtók piaca. Ez a hardverágazat a HD-DVD-vel folytatott harc idején nagyon hangos volt, de mióta a Sony által vezetett szövetség győzedelmeskedett, azóta sokkal kevesebbet hallani róla. Számunkra is meglepetésként hatott, hogy a korábban 20-25 000 forintért kapható, Blu-ray lemezeket olvasó, DVD-ket író eszközöket a még mindig elég magas dollár árfolyam mellett is 13 000 forint környékén megkaphatjuk. Nagyjából ennyibe kerül az LG H20LRB modelljének dobozos, két év garanciás változata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés