Új hardverek kánikula idején is

Csúcs VGA-k és Asus PCA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Az elit grafikus kártyák piacának legfrissebb jövevénye a GeForce GTX 770, mely röviddel a nagytestvér, a GTX 780 után mutatkozott be. Általában pont ezek, az eggyel a csúcs alatt lévő modellek képviselik a legjobb ár/érték mutatót; rendszerint nagyobb az árelőnyük, mint amennyivel teljesítményben le vannak maradva, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a legerősebb verziók extra tudása milyen ritka esetekben domborodik csak ki.

Jelenleg 170 000 forint környékén kapható a GeForce GTX 780, mely méréseink szerint alig 20%-kal gyorsabb a GTX 770-nél, tehát a kisebb modell 140 000 forint körüli árral tudná ugyanazt az ár/teljesítmény mutatót hozni. Csakhogy Asus GTX 770-et – ráadásul tuningosat – már 120 000 forint környékén kapni – három év garanciával –, a Gigabyte alternatívája pedig még pár ezressel olcsóbb. Ráadásul mindkét esetben extra hűtésű, már gyárilag kicsit tuningolt modellekről van szó, tehát a 40%-os árelőnyhöz csak körülbelül 15%-os teljesítménybeli hátrány tartozik.

Mi a helyzet a konkurenciánál? A Radeon HD 7970 tuningos, vagy Gigahertz Edition változatai nagyjából olyan gyorsak, mint a GeForce GTX 770, de már hosszú ideje a piacon vannak, áruk a kezdetihez képest szépen lecsökkent. Az Asus GTX 770-hez hasonlóan vaskos, DirectCU II hűtésű Asus HD 7970-et 116 000 forint környékén kínálják, a Gigabyte pedig hasonló modelljével alig drágább 100 000 forintnál. Arra számítunk, hogy a következő hetekben, de legkésőbb az iskolakezdési szezonra a GeForce GTX 770 ára a Radeon HD 7970 szintjére csökken.

Néhány hónapja találkoztunk élőben az Asus készre szerelt asztali számítógépei közül a játékosknak szánt ROG Tytan sorozat két legerősebb tagjával. A szerényebbiket, a CG8580-et megtaláltuk a hazai boltok kínálatában is. Az egyedi, különleges előlapi ajtóval ellátott számítógépházban gyárilag 4,60 GHz-re húzott Core i7-3770K processzor dolgozik, melynek hűtéséről kompakt vizes rendszer gondoskodik. A megjelenítésért GeForce GTX 680 felel, továbbá kapunk 4 x 4 GB memóriát, Blu-ray meghajtót, Xonar DX hangkártyát és egy 700 wattos tápot. A számítógép nagyon komoly adattároló részleggel érkezik: a Windows 7 Home Premium operációs rendszert két darab 128 GB-os SanDisk X100 SSD-ből álló RAID tömbre telepítették, az adatokat pedig két 1 TB-os winchester várja. Az Asus csúcs gemer konfigurációja csöppet sem olcsó; három év garanciával nagyjából 600 000 forintot kóstál, igaz, ebben az árban egy jó játékos egér és billentyűzet is van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés