Hirdetés

Genius egerek a padon

Navigator 535

Ha egér vásárlására kerül sor, mindig felmerül a Genius név is. A gyártó rendszerint a Logitechnél és Microsoftnál olcsóbban kínálja termékeit, melyek többnyire jobb minőségűek, mint a picivel olcsóbb A4 Tech modelljei. Ma négy, Genius viszonylatban drága, tehát 5–8000 forint közötti egeret veszünk szemügyre, melyek tudás és minőség tekintetében is a termékpaletta felső régiójába tartoznak. Kettő a szimmetrikus formájú elektronikus rágcsálókat felsorakoztató Navigator családba, egy az ergonomikus, jobb kézre szabott Ergók közé, egy pedig az utazó Travelerek közé tartozik.

Bár Navigator a neve, elsősorban játékosoknak ajánlják az 535-ös modellt. Rendelkezik is a kategóriára legjellemzőbb tulajdonságokkal. A jó eladhatóság miatt fontos a tetszetős megjelenés, amit itt sötét, színjátszós, fényes felső borítással, ezüst betétekkel és egy méretes, Genius címkés hátsó kezelőszervvel valósítottak meg. Mindenkinek személyesen kell eldöntenie, hogy sikerrel jártak-e a tervezők. Szerintünk ingen, a Navigator 535 egészen tetszetős.

Fő gombjait a felső borítólemezből formázták meg. Középen, szerencsére nem csillogó, hanem matt betétben trónol a görgető, mely sajnos oldalra nem billenthető. Fölötte három, felbontást állító gombot találunk, melyekre a 800, 1600 és 2000 dpi-s értéket festették. A forma mellett az oldalsó gombok kiosztása is szimmetrikus, tehát nemcsak a jobb hüvelyujjhoz, hanem balra is kapunk belőlük kettőt. A hátsó Genius logó valójában egy gomb, mellyel öt programozható profil között kapcsolgathatunk. Hogy éppen melyik aktív, azt a körülötte lévő gyűrű LED-jei árulják el.

Oldalról nézve látszik, hogy a Navigator 535 nem túl magas, és nem is túl széles, tehát inkább kisebb kézbe való, bár szokás kérdése, ki hogyan tartja az egerét. Fő gombjainak eleje lejt legkevésbé, sőt külső sarkuk mintha már picikét emelkedne.

Alul sokat sejtető „Gaming Laser” feliratos matricával körbefogott lézeres értékelőt találtunk, mely 2000 dpi-jével a Genius legnagyobb felbontású egeres szenzora. Előre két közepes méretű, hátulra pedig egyetlen nagy csúszótalpat ragasztottak.

Manapság nem nevezhető játékosnak az egér, ha nincs hozzá látványos, grafikus beállítószoftver, szóval a Geniusnak ezen a területen is tennie kellett valamit. A Navigator 535-nek a többi modell egyenfelületétől lényegesen különböző kezelője van, amely ráadásul nevet – Agama – is kapott.

Már alapállapotban is meglehetősen látványos. Felső részén programozhatjuk a hét gombot, melyekre akár 32 leütéses makrókat is tehetünk. Alul található az öt profil konfigurátora, ahol a billentyűkiosztás mellett a lézer érzékenysége – 800, 1600 és 2000 dpi –, valamint az USB lekérdezési sebessége – 100, 500, 1000 Hz – menthető el. A görgő és a kurzor mozgásának finomhangolásához további kezelőszervek nyílnak meg.

Kézbe kapva a Navigator 535-öt elsőre laposnak találtuk, mert egy Microsoft Intellimouse Explorer 4.0-ról váltottunk rá, de ez az érzés pár perc után el is tűnt. Fő gombjainál kevésbé hangsúlyos íve kényelmes volt, de nyomásukat túl keménynek véltük. Idővel minden bizonnyal bekopnak majd. Nem tetszett a bordó felület csillogó, tapintásra túl merev és rideg felülete, amelyen pár órás ellenséghajkurászás után izzadni kezdett a tenyerünk. Jól tette a dolgát a lézeres érzékelő. Normális, játékos használat közben nem sikerült zavarba hozni, igaz, szélsőségesen gyors rántásokra már nem tudott egyenletesen gyorsulni. Fekete szövet egérpadunk sem okozott neki gondot. Nem úgy a csúszótalpaknak. Precíz képszerkesztő, körbevágó műveleteknél nem tudtuk olyan egyenletesen mozgatni az 535-öst, mint a korábbi Microsoft egeret. Először a formára gyanakodtunk, hogy még nem áll annyira kézre, de kiderült, hogy csak az egyik irányból indítva vannak problémáink, ugyanis az egyik tappancs picikét akad. Említést érdemel még a praktikus, cipőfűzőszerű burokba húzott kábel, ami szintén játékos egeres – ezúttal hasznos – klisé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés