Hirdetés

G.Skill memóriaszett ventilátorral

Hirdetés

G.Skill memóriák

Az olvasók többsége számára már biztosan ismerősen cseng a G.Skill márkanév. A céget igen régen alapították, de Magyarországon csak alig pár éve találkozhattunk vele először. A gyártó jó minőségű, elsősorban modderek és tuningosok számára készített memóriáiról ismert, termékeire pedig élettartam-garanciát vállal. Jelen bemutatónkban egy nemrégiben bevezetett típust ismerhetünk meg, az F3-16000CL9D-4GBGT1-at. Ez egy DDR3-as memóriapár (kit), két darab 2 GB-os modul található benne (tehát összesen 4 GB), melyeket PC3-16000, azaz DDR3-2000-es órajelekre hitelesített a gyártó (nForce 790i chipsetes alaplapban tesztelte őket). A memóriapár 1,9 V-on 9-9-9-24-es időzítések mellett képes erre.


A csomagolás [+]

A "kit" egy designos csomagolásban kerül a boltok polcaira – az sosem baj, ha igényes egy gyártó. Kicsit szokatlan volt, hogy kibontás után a memóriákon kívül semmi mást nem találtunk a dobozban, de végülis mit is adhatnának egy memóriapár mellé? Flancos leírást, matricát, mást nemigen.


G.Skill F3-16000CL9D-4GBGT1 [+]

A csomagból kicsusszant a memóriapár, és bizony már az első ránézésre látszott, hogy ez nem egy átlagos kit, ugyanis a hűtőbordát úgy alakították ki, hogy egy hővezető csövet (heatpipe) is közre tudjon fogni, aminek az egyik végén egy kis Thermaltake Orb ventilátor található. A heatpipe-os alaplapi chipsethűtésekért nem szokásunk rajongani, ezért a memóriákon alkalmazott verziójával kapcsolatban is szkeptikusak voltunk. Már mielőtt hozzáfogtunk volna a teszteléshez belebotlottunk az első problémába. Attól függően, hogy az alaplapon található memóriafoglalat milyen irányba néz, a memóriapár és a videokártya összeérhet, ezen pedig csak a hőcső hajlítgatásával segíthetünk. (Például ez volt a helyzet a Gigabyte P45T Extreme-mel is, amellyel teszteltünk.)


Trendi... [+]

A ventilátorokat közvetlenül a tápra kell csatlakoztatni, tehát nem fordulatszám-szabályzósak, és napjaink divatjához hűen kéken világítanak. A hangjukkal nincs különösebb gond, bár enyhén hallani lehet őket, ha ezért cserébe kapunk is valamit, akkor talán megéri. Erre a kérdésre egy infrás hőmérővel próbáltunk meg fényt deríteni. A memóriákon található hűtőbordák hőmérsékletét terhelés alatt lemértük ventilátorok nélkül és ventilátorokkal egyaránt. A hőmérő azt mondatja velünk, hogy a kis Thermaltake légkavaró jól végzi a dolgát, mert míg ventilátor nélkül 45-50 fokig melegedtek fel a hűtőbordák (ami már eleve igen alacsony értéknek tűnik), forgó ventilátor mellett maximum 35-40 fokot mértünk (kb. 25 fokos szobában). Ez persze még nem garancia arra, hogy a memória emiatt extrajól tuningolható lenne. Kérdés, hogy egy jól bemelegedett, gyengén szellőző házban is érvényesül-e a ventilátorok jótékony hatása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés