Hirdetés

Kipróbáltuk az FSP univerzális laptoptöltőit

A töltők

"Kipróbáltuk!" rovatunkba olyan termékbemutatók kerülnek, ahol nem teszteltük minden részletre kiterjedő alapossággal az adott terméket, hanem csak egy rövid, gyors próbának vetettük alá, és ennek tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Hirdetés

Aki notebookot használ, bizonyára került már olyan helyzetbe, hogy választania kellett, extra súlyként magával viszi a töltőjét, vagy inkább könnyebben utazik, de kockáztatja, hogy lemerül menet közben az akkumulátora. Egy átlagos notebook töltője és annak vezetéke nem tűnik olyan nagy, extra súlynak, valójában viszont a 15,6 hüvelykes 2-2,5 kilogrammos gépeknél nagyjából fél kilogrammos, 20-25%-os többletterhet jelent, és a kisebb, könnyű notebookoknál is hasonló az arány. Sokat utazóknak vagy két hely (például iroda és otthon) között ingázóknak hasznos lehet egy második, könnyű, kompakt notebooktöltő például az FSP kínálatából.

Tesztlaborunkba három különleges modell érkezett a tajvani gyártótól. A legkisebb Twinkle 65 érdekessége, hogy 65 wattos teljesítménye ellenére is egészen pici. Mindössze 100 grammot nyom, mérete 24 x 47,5 x 71 mm, így gyakorlatilag alig nagyobb egy mobiltelefon töltőjénél. Elhagyták az elektromos hálózat felé kígyózó vezetékét, helyette európai vagy USA-ban használatos villásdugót tehetünk rá. Szerencsére a notebook felé irányuló kábele kellően hosszú, 160 centiméteres, szállításhoz pedig ki zsákocskát mellékelnek. Nem kevesebb mint nyolc töltőfejet kapunk hozzá, melyek révén kompatibilis a notebookok döntő többségével, bár a frissebb Ultrabookokkal problémája lehet.


FSP Twinkle 65

Ilyen esetben érdemes inkább a FSB NB U65 Plus modellt választani. Szintén 65 wattos töltőről van szó, melyet négy általános csatlakozó mellett három különösen vékonnyal szereltek fel, így az Ultrabookok többségével kompatibilis, sőt USB aljzata révén telefon vagy tablet is tölthető vele, a régebbi modellek közül viszont nem mindenhez jó. Aprócska társánál ugyan nagyobb, de mindössze 16,5 mm vastag (135 x 60 mm az alapterülete) és 210 gramm a súlya, így kis helyen is elfér. Ezúttal már az elektromos hálózat felé is külön kábel kígyózik, ezért valamivel nagyobb hordtokot adnak hozzá.


FSP NB U65 Plus

Annak ellenére, hogy a nálunk járt trió legnagyobb tagja, az FSP NB Lite 90 Plus 90 wattos teljesítménnyel bír, ez is nagyon kompakt töltő. Mindössze 17 mm vastag, alapterülete 135 x 60 mm, tömege pedig csupán 245 gramm. Ezúttal sem feledkeztek meg az USB aljzatról, notebookcsatlakozóból pedig nyolcféle klasszikust kapunk, amivel a legtöbb notebook meghajtható. Még a speciális elektronikát igénylő Dell, HP és Lenovo vállalati laptopokkal sem lesz problémánk. Természetesen a 90 wattos FSP-hez is adnak hordtokot.


FSP NB Lite 90 Plus

Próba, értékelés

Csatlakozók kapcsán annyit kell megjegyezni, hogy akinek esetleg van régebbi FSP univerzális töltője, az használni tuja majd az NB U65 Plushoz és NB Lite 90 Plushoz mellékelt, két tűvel rögzíthető végződéseket is. Az éppen használaton kívülieket egy műanyag szalagba szúrva tárolhatjuk. A Twinkle 65 kicsit átalakított csatlakozókat kapott, melyek szintén két tűvel illeszkednek, de peremük kialakítása olyan, hogy a másik két töltővel (és a régebbi FSP töltőkkel) ezek a végződések nem kompatibilisek. Jó hír viszont, hogy a régi végződések, bár kicsit sután, de felülnek a Twinkle 65-re is.


NB U65 Plus (balra felül), NB Lite 90 Plus (balra alul) és Twinkle 65 (jobbra) végződései

Egyes gyári töltőknél és az univerzális modelleknél is gyakori probléma a sípolás. Egy-egy pechesebb modell különösen zavaró, magas tónusú hangot bocsát ki, ami halk környezetben akár több méterről is érzékelhető lehet. Szerencsére az FSP tesztalanyaink nem voltak ilyenek. A legzajosabbnak – meglepő módon – a kicsi Twinkle 65 bizonyult, esetében csendes környezetben 50-60 centiméterről még hallottunk egy pici sípolást. Hasonló zajt produkált az NB U65 Plus is, de ezt már csak 10-20 centiméterről hallottuk, a 90 wattos modellt pedig mobiltelefonnak használva (fülünktől pár centiméterre tartva) tapasztaltuk az elektromos hálózat 50 Hz-es zúgását.

Teljesítmény kapcsán nem sok mindent lehet egy töltőről mondani: az a feladata, hogy megfelelő feszültséget és áramerősséget biztosítson a laptopnak, ami az akku töltését és az áramellátást vezérli. Ezen a téren egyik FSP sem produkált furcsaságokat: Lenovo ThinkPadekkel, HP EliteBookkal és Dell Inspironnal próbálva is minden rendben zajlott, a töltési idő egyetlen notebooknál sem változott a gyári töltő viselkedéséhez képest. Kíváncsiságból az Asus G750-es elit gamer notebookjával is kipróbáltuk az FSP-ket, amihez gyárilag 200 wattos töltő jár. Nagy meglepetésünkre a 90 wattos FSP még ezzel a fenevaddal is elbírt, a 65 wattosok viszont játékos terhelés alatt már megadták magukat. De semmi drámai nem történt, csak a Windows jelezte, hogy hálózati töltésről akkumulátorra váltott a laptop.


balról jobbra: Twinkle 65, NB U65 Plus, NB Lite 90 Plus

Három egészen kellemes, nagyon kompakt notebooktöltőt ismertünk meg az FSP kínálatából. A csatlakozóarzenál mindegyik modellnél nagyon jó, különösen tetszett az Ultrabook változat és az, hogy a két lapos modellnek USB töltőaljzata is van. A kicsi FSP Twinkle 65 ajánlott fogyasztói ára 11 700 forint, a két nagyobb modellt 13 000 forint környékén kínálják, ami nem kevés, de a gyári töltők sem mindig olcsóbbak ennél. Ki kell emelni, hogy a ma kipróbált FSP notebooktöltőkre három év garancia vonatkozik. Vékony kivitelük, sokféle csatlakozófejük miatt tetszettek nekünk az FSP töltői.


FSP univerzális notebooktöltők

rudi

Az FSP notebook töltőket az FSP bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés