Hirdetés

Samsung ATIV Book 9 Plus: az a bizonyos plusz

Bevezető, külső

A Samsung két notebookkal is előrukkolt csúcskategóriás notebookjainak fenntartott sorozatában, mely az idei évtől fogva nem Series 9, hanem ATIV Book 9 néven fut tovább. Az olcsóbb kivitelű, AMD APU-val szerelt ATIV Book 9 Lite-ot már teszteltük, most pedig az abszolút csúcsot képviselő, 13,3"-es ATIV Book 9 Plus Ultrabookon van a sor. Tulajdonképpen ez a modell tekinthető egyértelműen az előző generációk utódjának, ami nem csak az Intel hardverből, hanem a külső jegyekből és a kivitelből is adódik. A gyártó kínálatában egyébként jelentős presztízzsel bíró, immáron harmadik generációs Samsung csúcsnotebook természetesen most is hoz újításokat, de főleg hardveres téren. Félreértés ne essék, a szóban forgó gép igazán kifinomult darab, de külső tekintetében közelsincs akkora ugrás az előző (második) generációhoz képes, mint amekkora az első és második generáció között volt.

Értjük ezalatt például, hogy az új 9-es nem lett könnyebb, sem pedig vékonyabb. Persze ezen paraméterek faragását sem lehet a végletekig folytatni, és nem is érdemes, így ezt nem rónánk fel hátrányként, mindenesetre a dizájn tényleg alig változott. A külsőt egyébként előzetesen már kielemeztük a Samsung notebook blogban, így ezzel kapcsolatban csak ismételni tudjuk magunkat: a gyártó dizájnerei maradtak a lilás-kékes színben játszó fényezésnél, a kellemesen letisztult vonalaknál, de aki nincs közelebbi barátságban a második generációs Series 9-cel, az a gép becsukott állapotában könnyen hiheti, hogy kívülről nincs változás – azonban ez nincs teljesen így.

A különbségről árulkodó jeleket a zsanér környékén kell keresni, ami immáron lehetővé teszi a 180 fokos nyitási szöget, de emiatt a fedelet és a gép hátulját is újra kellett tervezni. A leginkább szembeötlő változtatás ebből fakadóan az áthelyezett hűtőrostély, amelyek sok más vékony géphez hasonlóan a két zsanér közé került teljes hosszban. A gépet kinyitva szintén van egy apró, de nem túl nagy változtatás: a csuklótámaszt és touchpadet tartalmazó alsó traktus és a billentyűzettel kitöltött felső rész között nincs lejtős elválasztás, hanem csak a klaviatúrát süllyesztették bele egy keretbe. Ennek hála a gép oldalnézetből "pengébbnek" tűnik, hiszen így a szélen körbefuttatott fémcsíkban nincs zavaró letörés.2 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x 3,5 mm kombó jack, kártyaolvasó és közbetéttel használható Ethernet és VGA csatlakozók

Az alapdizájn, az anyagminőség és anyagválasztás tulajdonképpen változatlan, viszont a gép vastagsága 0,7 milliméterrel, tömege pedig 140 grammal nőtt. Ez ugyan nem sok, szinte észrevehetetlen, annak fényében pedig teljes mértékben megbocsátható, hogy a nagyobb akku és az érintőkijelző is beleszólt mindkét paraméter alakulásába. Összegezve az itt leírtakat, úgy tűnik, nem hiába mondtuk az előző szériára, hogy a gyártó "tökéletesre reszelte", mert úgy tűnik, mostanra a reszelésből már csak reszelgetés maradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés