Hirdetés

Tesoro Gram MX One és Spectrum TKL mechanikus billentyűzet

Teszteltük a gyártó nemrégiben piacra dobott klaviatúráit.

Hirdetés

Tesoro Gram MX One

Múltkori Tesoro tesztünk alkalmával vegyes érzések születtek bennünk, és mivel most is szerepelt slim profilos gombokkal szerelt példány a felhozatalban, előre felkészítettük magunkat egy leheletnyi csalódásra – mint utóbb kiderült, fölöslegesen.

Tesztünk résztvevői egymáson pihennek Tesztünk résztvevői egymáson pihennek
Tesztünk résztvevői egymáson pihennek [+]

Összesen négy mechanikus klaviatúra érkezett szerkesztőségünkbe: a Gram MX One kék és barna Cherry MX kapcsolós változata, illetve egy fekete és egy fehér burkolatú, slim profilos Gram MX Spectrum TKL a gyártó saját, Agile Slim kapcsolóinak piros változatával.

A doboz, illetve annak puritán tartalma - csak a gombszedő csipeszt hiányoltuk kissé
A doboz, illetve annak puritán tartalma – csak a gombkiszedő csipeszt hiányoltuk kissé [+]

A termékek ismertetését a nagyobbik testvérpárral, a teljes értékű Gram MX One-okkal kezdjük, melyek fekete és fehér festéssel egyaránt elérhetők – nálunk a sötét oldal élharcosai jártak. Mivel alsó-közép árszegmensben lévő modellekről van szó, nem halmoznak el kiegészítőkkel minket: az 1,8 méter hosszúságú, lecsatlakoztatható (harisnyás) mini USB kábelen és egy információs füzetecskén kívül nem találtunk mást a karton belsejében. Igazából ez teljesen érthető és nincs vele problémánk, bár ha mást nem, legalább egy kupakszedő csipeszt azért örömmel fogadtunk volna a csomag részeként. A két, numerikus paddal rendelkező MX One variáns kizárólag a kapcsolók fajtájában különbözik egymástól.

Letisztult, sallangoktól mentes kontúrok
Letisztult, sallangoktól mentes kontúrok [+]

A külsőt végigpásztázva egy teljesen sztenderd, sallangoktól és vad formáktól mentes, 105 (lebegő) gombos billentyűzet képe bontakozik ki előttünk. A fekete fémburkolatot viselő, 1,2 kilogrammot nyomó eszköz 445 mm széles, 139 mm magas és 32 mm mély, és a korábbi Spectrum modelleknél is használt, már bevált vázra építkezik. A kettős fröccsöntéssel készült PBT kupakok OEM profilban várják az első használatot, és az egyszínű, kék háttérvilágításból másodlagos felirataik is részesülnek, bár a LED-ek helyzetéből adódóan egy picivel halványabban.

A kupakok, kicsit közelebbről A kupakok, kicsit közelebbről
A kupakok kicsit közelebbről [+]

Kikapcsolt fényáradat fennálltakor egész jól olvashatók a kupaktetőkön a karakterek, nem olvadnak annyira egybe a műanyag színével, mint például a belépőszintű Natec Genesis Thor 300-on. Mivel a billentyűk nem süllyednek a keretbe, jelen van némi bevilágítás (light bleed), de egyáltalán nem zavaró, és legalább a diódák fényei egyenletesek, nem tapasztaltunk vibrálást.

A leválasztható kábelt fogadó mini USB anya
A leválasztható kábelt fogadó mini USB foglalat [+]

Sokan bizonyosan tapsviharral köszöntik a tényt, hogy teljes magyar betűkészletet kapunk (többféle kiosztással is megvásárolható modellről van szó), és bár dedikált multimédia vezérlők, illetve extra funkciógombok nincsenek, a plusz képességeket elérhetjük az Fn gombkombinációkkal. Adalék a történethez, hogy meghajtóprogramot sem kell telepítenünk, hiszen az MX One plug and play alapon működik, még makrózás idején is, a beállított dolgok a 32 bites ARM Cortex mikrovezérlő közvetítésével az 512 kB belső memóriában kerülnek mentésre.

Képeinken jól látható az OEM profil és a lebegőgombos felépítés Képeinken jól látható az OEM profil és a lebegőgombos felépítés
Képeinken jól látható az OEM profil és a lebegőgombos felépítés [+]

A 6-key rollover/N-key rollover megléte természetesen magától értetődő a szegmensben, ahogy az 1000 Hz-es USB kapcsolat jelenlétét sem emelnénk ki külön. Hogy mi értelme 6KRO-s módot inicializálni az NKRO-val szemben? Az USB HID report- és boot protokollja miatt, melyről korábbi cikkünk alkalmával már értekeztünk röviden.

A LED-del megtűzdelt Cherry MX Brown és Blue kapcsolók
A LED-del megtűzdelt Cherry MX Brown és Blue kapcsolók [+]

A kapcsolók választásunktól függően eredeti Cherry MX Blue-k vagy Cherry MX Brownok lehetnek. Míg az előbbi kifejezetten taktilis, hangosan kattogós fajta, addig az utóbbi, bár szintén taktilis, de jóval halkabb; mintegy átmenetet képez az MX Blue és a lineárisan járó MX Red között.

A nem túl izgalmas hátsó fertály; egy kábelcsatornának azért örültünk volna
A nem túl izgalmas hátsó fertály; egy kábelcsatornának azért örültünk volna [+]

A klaviatúra alján a nyugalom szigete honol, hiszen a magasságot szabályozó, kihajtható lábakon, a gumiból készült csúszásgátló talpakon, valamint a típusnevet hirdető matricán kívül semmi sem igyekszik elvonni figyelmünket a panorámáról, ellenben a kábelvezető csatorna hiánya felett némi értetlenkedéssel állunk meg. Persze az hasznos, hogy a vezetéket leválaszthatjuk a könnyebb szállítás érdekében, de mi van a használati idő túlnyomó részével, amikor a periféria az asztalunk lapján nyugszik? Egyszerűbben szólva örültünk volna, ha gondolnak a munkaállomásunk környékén elharapózásra hajlamos vezetékdzsungelre is. Szerencsére komoly kompromisszumokra azért nem vagyunk rákényszerítve, mert ezen kívül nem igazán tudtunk rosszat mondani írásunk tárgyáról.

Specifikációk
Típus Tesoro Gram MX One
Kapcsolók mechanikus, Cherry MX Blue/Cherry MX Brown
Gombok száma 105
Gombok útja 4 mm
Működésbe hozási távolság Blue: 2,2 mm
Brown: 2 mm
Működtetéshez szükséges erőkifejtés Blue: 50 gramm
Brown: 45 gramm
Érzékelés 6KRO/NKRO
Háttérvilágítás egyszínű kék, gombonként programozható
Processzor 32 bites ARM Cortex
Memória 512 kB
Lekérdezés sebessége 1000 Hz
Kábel 1,8 méteres, eltávolítható, harisnyázott mini USB-USB kábel
Multimédia vezérlő Fn + [gomb] kombinációval
Méret (sz x ma x mé) 445 x 139 x 32 mm
Tömeg 1,2 kg
Támogatott operációs rendszerek Windows 7/8/10
Termék honlapja Tesoro Gram MX One (G11UNL)
Garancia 1 év
Ár kb. 26 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés