Hirdetés

DeltaChrome: az S3 visszatér

Bevezető

A Volarival egyelőre csalódást okozó XGI után újabb szereplő bukkant fel a 3D-gyorsító lapkák piacán: ezúttal a hajdan szebb napokat látott S3 Graphics igyekszik beleszólni az ATI és az NVIDIA által vívott kemény csatába.

Hirdetés

A régi motorosok még biztosan emlékeznek azokra az időkre, amikor szinte minden asztali PC-ben S3-as chip felelt a grafika megjelenítéséért – ez még a 3D-korszak beköszönte előtt történt. Ám a vállalat a háromdimenziós versengésben iránymutató technikai megoldásokkal (egyik textúratömörítési eljárás még ma is az S3TC nevet viseli), de gyenge szoftvertámogatással szép lassan kiszorult a piacról. A Savage3D és Savage4 chipek már nem tudták tartani a lépést az NVIDIA hathónapos termékciklusával. Az S3 utolsó próbálkozása az 1999 augusztusában bejelentett Savage2000 volt, az első hardveres geometriai feldolgozást (T&L) támogató megoldás (amely egy nappal előzte meg a GeForce256-ot). Sajnos – minthogy kikapcsolt T&L egységgel került forgalomba – a chip nem lett sikeres, így tarolt az NVIDIA. 2000 tavaszán az S3 eladta GPU-fejlesztő divízióját a VIA Technologiesnek, így alakult meg az S3 Graphics, amely kezdetben a korábbi Savage4 és Savage2000 alapjaira épülő integrált és mobil grafikus lapkákat fejlesztett a VIA chipkészleteihez.

A helyzet változatlan maradt egészen 2003 elejéig, amikor, DeltaChrome néven egy teljes grafikuslapka-családot jelentett be az S3 Graphics . Kezdetben három chipváltozatot ígért a cég, de ma úgy tűnik, hogy az F1 jelölésű csúcsmodell – amely csak támogatott memória méretében és a magasabb órajelben tér el az S8 chiptől – nem jelenik meg. A belépő szintű GPU az S4 nevet kapta. Mindkét megoldásnak – amint az manapság divatos – létezik emelt órajelű változata Nitro jelzéssel (még szerencse, hogy nem az XT jelölést választotta a gyártó). A bejelentés óta eltelt egy év, és lassan – igen lassan – piacéretté vált a termék.

A kisebb S4-esről nem sokat hallani, csupán annyit tudni, hogy a nagytestvér futószalagjainak felét és 128 bites memóriavezérlőt kap, feltehetőleg olcsó, négyrétegű nyákon. Tesztlaborunkban az S3 DeltaChrome S8 járt.

A chip főbb jellemzői:

 

VGA neve S3 Graphics DeltaChrome S8
Gyártástechnológia 0,13 (TSMC)
Tranzisztorok száma ~80 millió
GPU órajele 300 MHz
Pixel futószalagok száma 8
Futószalagonkénti textúrázó egységek száma 1
Vertex Shader egységek száma 4
Támogatott PS-verzió 2.0+ (24 bites precizitás)
Támogatott VS-verzió 2.0+ (32 bites precizitás)
Memória órajele 300 MHz
Memória órajele (effektív) 600 MHz
Memóriainterfész 128 bit (lehet 64 bites változat is)
Memória mérete 256MB
Memóriatípus DDR
RAMDAC 2 x 400 MHz, 10 bit
AGP busz 8X
Támogatott DirectX 9.0
Kimenetek VGA, DVI, S-Video (minipin 9)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés