Hirdetés

CTX P922E 19" TFT monitor

CTX P922E

Akik olvasták AG Neovo K-19-es cikkünket, tudják, hogy mind abszolút "teljesítményben" (képminőségben), mind ár/teljesítményben győztest avattunk a PROHARDVER!-en. Olyannyira látványos eredményeket produkált az a kijelző, hogy végül vissza sem engedtük származási helyére -- egyik szerkesztőnk (mondjuk ki: én) vitte haza. Azóta (de főleg azelőtt) sok víz folyt le a Dunán, számos monitort vizsgáltunk, de a K-19 megőrizte trónját. Most először azonban komoly ellenfelére akadt a CTX P922E személyében. Kezdődjék hát a meccs, amolyan Klicskó-Lewis módra..

Hirdetés

Főbb adatok (gyártó által megadott adatok):

 • link
 • 19" látható képátló
 • UltraVision Panel (ami nem jelent mást, mint nagy kontraszt arányt és nagy látószögeket)
 • 170°/170° látószög
 • 0,294 mm pixelméret
 • 1280x1024 natív felbontás
 • 500:1 kontraszt arány
 • 250 cd/nm fényerő
 • 15/10 ms (összesen 25 ms) válaszidő
 • 16,7 millió színárnyalat
 • D-SUB és DVI jelbemenetek
 • falra szerelhető
 • USB 2.0 Hub beépítve (4 portos)
 • beépített hangszórók 2x1 W
 • 60 W / 5 W fogyasztás (normál / stand-by)
 • TCO'99
 • külső tápegység
 • 7,67 kg súly
 • 475x452x226 mm méret

Első érintkezés

A CTX jó minőségű monitorairól vált híressé. Több nagy gyártónak/forgalmazónak szállít(ott) OEM monitorokat (pl. Compaq). A CTX - információink szerint - azon kevés gyártók egyike, aki garanciát vállal a pixelhibákra is (akár egyetlen rossz pixelről legyen csak szó)! - Nos, a CTX P922E egy igazi profi TFT monitor. 19 colos képátlójával, ezüst/fekete öltönyével, beépített hangszóróival és masszív talapzatával vonja magára a figyelmet. A gyártó 15/10 ms-os válaszidőt adott meg, ami természetesen azt jelenti, hogy összességében 25 ms-os a valós válaszidő (rise-fall response time). - De ne siessünk ennyire előre! A P922E megfelelő csomagolásban érkezett; akár zordabb szállítási körülmények mellett sem kell félni a doboz tartalmának sérülésétől. Csomagolásától gyorsan megfosztottuk és üzembe is helyeztük; etalon 19 colos TFT monitorunk - az AG Neovo K-19 - a CTX láttán bizony remegésbe kezdett...

A nagy látószög és a magas kontraszt arány eleve jó jel; hasra ugyan nem estünk ezen értékek láttán, hiszen több, hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező "nagy" TFT járt már nálunk. A P922E megfelel belépő elvárásainknak is, hiszen van rajta a szokásos analóg D-SUB mellett DVI csatlakozó is (korábbi bemutatóinkban már kifejtettük, hogy TFT monitor DVI jelbemenet nélkül nem lehet komoly versenyző...).

Szemlélődés


Táp, DVI, D-SUB és audió csatlakozók

Praktikus, és néha bizony nélkülözhetetlen kelléke a P922E-nek a beépített négyportos USB 2.0 hub:


Praktikus a beépített USB2.0 hub


A jobb szélső portot kell számítógépünkkel összekötni

És igen, mi szeretünk munka közben halk, kellemes zenét hallgatni, aminek megszólaltatására "bőven elég" (meglepetésekről itt sincs szó) a két kis 1 wattos beépített hangszóró (ezek a káva alsó peremébe vannak beépítve):


Hifi ide, Hifi oda: a kis hangszórókból jövő zene elviselhetőbbé teszi a munkát

Még mielőtt a monitor talpát csiklandoznánk, azaz elemeznénk, térjünk vissza egy pillanatra a káva közepe tájára, ahol a kezelőszerveket találjuk. Ezek elrendezése némileg eltér az átlagtól; itt a gombokat nem a káva alső részére sorakoztatták fel, hanem az oldalsó élére. Van még egy kis rejtett kapcsoló a kezelőszervek mögött. Ezzel a kis kapcsolóval válthatunk analóg és DVI jelbemenetek között:


Vonatfüttyös elrendezés - kényelmesen kezelhető jobb kézzel

Na most, hogy ezeket letudtuk, mehetünk lejjebb, azaz pontosan a talphoz. A CTX P922E talpa első ránézésre elfordíthatatlannak látszik, de a gyártó - több kunkurens modelhez hasonlóan - a rejtett megoldást választotta:


Kissé nehézkesen működik az elforgatás

A talp alsó része két, egymáshoz képest elforgatható lemezből áll; míg az alsó lemez fixen áll az asztallapon, addig az egész monitor elforoghat ezen. Ugyan gumitalpak vannak az alsó lemez alján, de még ezek sem tudtak megfelelő tapadást nyújtani elforgatás esetén - szoros illesztése miatt az alsó rész is elfordult (csak reménykedhetünk abban, hogy idővel, használat során, megfelelően bejáródik a talp e mechanizmusa és minden olajozottan működik)...

Külső felfedező útunk befejező szakaszához értünk. Vessünk hát egy pillantást a P922E hátoldalára. Egy kisebb méretű műanyag borítólemez lepattintása után előbújnak a kábelek járatai:


Egy DVI a baloldalra, egy D-SUB a jobb oldara és egy tápkábel középre...


...egy kép az azonosító ragacsról és a monitor oldaláról...

Menü, képminőség, konklúzió

A kezelőszervek elrendezése jó; jobb kezünkkel könnyedén és kézreesően tudjuk kezelni a gombokat a káva oldalsó peremén. A jelbemenet kiválasztásáért felelős kis süllyesztett kapcsolót is intuitívan el lehet érni. Csupán az ezüst színű gombok felirataival nem voltunk kibékülve: ezek impregnált jeleket hordoznak a gombokkal megegyező színben. Elsőre így közel kell hajolni hozzájuk, hogy felismerjük őket, de némi szokás után akár csukott szemmel is kezelhető a rendszer. - Tapogatózásaink után térjünk ki a monitor OSD menürendszerére!


Ez a logó mosolyog ránk bekapcsolás után


DVI csatlakoztatás esetén ezek a menüpontok láthatóak..


..míg analóg összeköttetésnél egy plusz funkció válik láthatóvá

A CTX P922E menürendszeréről nincs mit regélnünk: egyszerű, de nagyszerű és könnyen kezelhető/átlátható. Kezelése egyértelmű és mentes minden olyan snikk-snakktól, aminek amúgy sem lenne nagy jelentősége. Minden fontos adat közvetlen elérhető. Lássuk a képminőséget!

Képminőség

Minden monitornak a legfontosabb tulajdonsága a képminőség. Hogy a legtöbbet hozzuk ki a tizenkilences CTX-ből, a P922E TFT-t DVI csatolóján keresztül kötöttük össze gépünk videó kártyájával (Club3D Radeon 9700). A színhőmérsékletet a szokásos 6500K-ra állítottuk. - Már első ránézésre is feltűnt, hogy a P922E nagyon szép, nyugodt képet ad (ez nem utolsó sorban a külső tápegységnek is köszönhető). A szürkeárnyalatok döbbenetesen tiszták, a gradiensek átmenet-mentesek. Előre szólva meg kell jegyeznünk, hogy bármennyire is szerettük volna bemutatni a CTX képét, sajnos a technikai megoldhatóság nem adott (hacsak nem adnánk minden kedves olvasónknak egy-egy CTX P922E-t...). A színek teltek, élénkek és ha kell mélyek. Ismét az etalon modelünk felé pislantottunk, aki immáron a szerkesztőség szobájának sarkából figyelte teljesen elszontyolodva a történéseket... A fehér hófehéren jelent meg előttünk - a fekete koromfekete volt. A képet a megvilágító csövek fénye sem zavarta be sehol - homogenitás a toppon! - Miután kiélvezkedte magát mindenki a monitor előtt, jöhetett a teszt játékos része, ahol arra próbáltunk fényt deríteni, hogyan viselkedik a P922E gyors képváltások közepette. Erre a célra - mi mást - a Quake3 Arénát választottuk. Nos, a játékmenet ugyan nem volt annyira gördülékeny, mint egy 16 "miliszekessel" de rövid szokás után már csak a sötétebb pályákon volt észlelhető a 25 ms-os válaszidő. Hardcore FPS gamereknek nem az igazi ez a TFT sem; stratégiai meccsekre és a mindennapos munkára, szórakozásra viszont eddig nem találtunk jobbat a TFT-k mezőnyében. Ezekkel a végszavakkal már kissé át is haladtunk az értékelés sávjába, így hát következzék a végszó:

Értékelés

A CTX P922E bizony-bizony feladta a leckét, s ha fájó szívvel is (fájó, hiszen a viszonyítási alapként használt K-19-es már saját tulajdonunk), de ki kell jelentenünk, hogy új etalon született az eddig általunk tesztelt/bemutatott TFT monitorok között. Az AG Neovo K-19-ese eddig büszkén és kitartóan védte koronáját, de a CTX modelje ellen már nem tudott mit tenni. A színek minimálisan látszottak szebbnek, mint a K19-esen, de a szürkék határozottan jobbak voltak. A teljesképernyős fehér és fekete azonos minőségű volt a Neovoéval. "Egyik jobb, mint a másik", tehát. A CTX monitora egyébként 10-15.000 Ft-tal drágább, körülbelül 175.000 Ft + ÁFA, de valamit valamiért.

Ami tetszett:

 • Döbbenetesen szép kép

 • nagyon jó színek

 • külső táp

 • homogén megvilágítás

 • masszív, de nem túlzott terjedelmű talp

 • beépített hangszórók

Ami nem tetszett:

 • a talp elforgathatósága nem az igazi

 • káva lehetne picit keskenyebb is

Eredmény: 9/10 - jeles

MLaca

A CTX P922E TFT monitort az Expert Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés