Hirdetés

26 darab 17 colos TFT monitor tesztje - 1.rész

Felütés

A 17 colos TFT monitorokra már nyugodt szívvel ráfoghatjuk, hogy magasabb felhasználói igényeket elégítenek ki. A nagyobb képátló nyújtotta előnyök - akár irodai, akár otthoni használat során - javarészt egyértelműek: 1280 x 1024 pixeles natív (fizikai) felbontásban egyszerűbb az élet, mind Excel-táblázatok, mind internetböngészés, mind mondjuk a Photoshop tekintetében. (noha lehetne azon vitázni, hogy a legtöbb 19 colos TFT-ről is visszaköszönő 1280 x 1024 nem túl nagy kihívás-e azon a 17 colon..)

A nagyobb képátlón és felbontáson kívül a 17 colosok sokszor egyéb extrákkal is büszkélkedhetnek. Míg a kisebb, 15 colos TFT monitoroknál szinte egyáltalán nem divat a DVI(-D/I, aka digitális) csatlakozó, addig ugyanez már-már "ciki" egy 17-esnél. Nem véletlenül hangsúlyozzuk a DVI fontosságát, hiszen a szokványos digitál-analóg-digitál jelkonverzió miatt és alatt a 15 colnál nagyobb egységeknél már észlelhetően romlik a képminőség, aminek mértékét adott VGA kártya, adott analóg jelkábel és a jelet fogadó -szintén adott- monitor-elektronika közösen határoznak meg. El kell mondanunk, hogy az általunk vizsgált mezőny résztvevői közt is akadtak DVI-ügyben elmarasztalható példányok, akiknél kemény (mínusz..) pontokat voltunk kénytelenek "jóváírni."

Hirdetés

Tesztszempontok

Tesztszempontjaink listáján most is a képminőség került az első helyre (80%-os súllyal), amit ismét a DMW (Display Mate for Windows) valamint a Quake3 Aréna segítségével vizsgáltunk. Ám ezúttal kicsit jobban elmélyedtünk benne, így összesen négyféle alszempontunk adódott:

  • színvilág
  • a szürkék, fehérek és feketék milyensége
  • a válaszidőből eredő utánhúzás, azaz a "blur" mértéke
  • a kép összbenyomása

Nem elhanyagolható szempont az ergonómia sem (10% erejéig), amely a kezelőszervek elrendezésétől egészen a monitor talapzatának állíthatóságáig mindent magába foglal. Sajnos, a gyártók sejthetően még mindig nem vetik alá prototípusaikat egy-egy alaposabb felhasználói tesztnek, így csak utólag derül(het)nek ki az apró, de néha nagyon is bosszantó hiányosságok. Igaz, a monitort csak egyszer kell jól beállítani (színhőmérséklet, kontraszt, fényerő stb.), de például egy ügyetlenül felépített OSD-menürendszert kiszolgáló gombsor, amely (tegyük fel..) ráadásul csak nehézkesen kezelhető, bizony, hamar elveheti a felhasználó kedvét a nyomkodástól.

Hogyan teszteltünk?

A teszt tulajdonképpen már a monitor kicsomagolásánál elkezdődik: milyen dobozba került az adott darab, mennyire egyszerű és könnyű az eszköz szállítása, mennyire védi a drága tartalmat a csomagolóanyag - az egy tál rizsért dolgozó távol-keleti dokkmunkások atrocitásai elől... Nem egy olyan csomagolással találkoztunk már, ami ugyan dizájnosra sikeredett, ám egyéb érdemeket alig mutatott fel.

A teszt következő fázisa a szemrevételezés, azaz, milyen a delikvens keltette első benyomás. (sárm?..) Némelyik gyártó modellje már itt elvérzik (képletesen és túlozva..): az olcsó, recsegő műanyagokat és a pontatlan illesztéseket általában nehezen toleráljuk.

Miután kicsodálkoztuk magunkat következett az alapos fogdosás, tekerés, csavargatás és döntögetés, azok kézreesésének és könnyen kivitelezhetőségének vizsgálata, azaz az ergonómiai mustra.

Előfordult, hogy csak a fotózás közben akadtunk rá egy-egy kivezetésre, addig elbújt kütyüre. E kalandozások után következett a monitorok rendeltetésszerű használata: ha a monitor engedte (azaz volt rajta megfelelő csatlakozó), digitális úton kötöttük rá ATI Radeon 9800-as kártyánkra, majd átlagosan tíz perc bemelegedés után levizsgáltuk a képminőséget. (böngészés, táblázatkezelés, képbambulás, etc.) Miután erre ráuntunk, elővettük kedvencünket, a Quake3 Arénát, amivel a monitorok utánhúzását vizsgáltuk - papíron. (a gyakorlatban 3:1-re vertük az xy klánt, éljen soká a KOTH! :) ) A monitorok színhőmérsékletét - amennyiben ez lehetséges volt - rendre 6500 kelvinre, vagy az "ipari szabvány" sRGB-re állítottuk.

16 gyártótól összesen 26 darab monitor járt nálunk. Ez a mennyiség nem kis munkát és nem egy (=több) átdolgozott éjszakát jelentett, de kíváncsiságunk és a tisztelt olvasók igényeinek feltétlen tisztelete még a huszonkettedik monitornál is tartotta bennünk a lelket. Így hát tessék, csak tessék! Erre parancsoljon a tisztelt olvasó! Itt látható kétfelvonásos tesztünk első része, az első tizenegy modell - ABC-rendben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés