1600 MHz-es CSX memóriák

Bemutatás

A memórialapkák gyártási volumene a piaci részesedésért folytatott harcban az utóbbi negyedévekben jelentősen megemelkedett, ezért a piacon túlkínálat alakult ki, ami az árak mélyrepülésében volt tetten érhető. A gyártóknak nem célja veszteségesen termelni, ezért a korábban lejátszódó folyamatok a gyártási forgalom lefaragására sarkallták az erre szakodosott cégeket, ami természetesen árfelhajtó hatású lesz, ezért szerintünk érdemes minél hamarabb bevásárolni, amíg az árak emelkedésbe nem kezdenek.

A CSX a feltörekvő márkák közé tartozik, azok között is az olcsóbbak táborát gyarapítja; most újabb, a CSX-től származó DDR3-as típusokat vizsgáltunk meg. A CSX kínálatából utoljára egy Diablót és egy szimpla 1333 MHz-es memóriát vettünk szemügyre, kettejük közül az olcsó DDR3-as nagyon ígéretesnek tűnt, mert alacsony ára mellé szép kis tuningpotenciál párosult. A memóriákon nincs túl sok mérnivaló, adott órajelen és időzítésekkel azonos sebességű az összes, ezért ismét a tuningra helyeztük a hangsúlyt. Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a tuningra nincs garancia, és a túlhajtási képesség darabról darabra változhat.


A csomagolás [+]

A termékpaletta csúcsán trónoló Diablónál eggyel alacsonyabb szinten található a Overclocking CEC terméksorozat, ami külsőre csak a modulokon található hűtőborda milyenségében tér el a Diablótól; hogy ezen felül milyen a különbségeket rejt a két típus, az csak sejthető, talán a Diablóra teszik a jobban húzható, magasabb feszültséget is elviselő chipeket. Ezúttal az Overclocking CEC sorozatból vettünk szemügyre három típust, illetve egészen pontosan csak kettőt, mert az egyikből kaptunk 2 x 1 GB-os és 2 x 2 GB-os készletet is.


A CEC 1333 és 1600 [+]

A csomagolás teljesen szimpla, egy műanyag tok, benne a leírással (reklámpapír) és a modulokkal. A CEC memóriákon egy kékre színezett fém, valószínűleg alumínium hűtőbordát találunk, ezért kicsit hasonlítanak a Kingston HyperX-re. A modulok két oldalán található lemezeket két csipesszel erősítették fel, ezenfelül a chipeken van egy vékony, átlátszó, matricaszerű ragasztó is. A szóban forgó típusok a JEDEC-szabványai szerint csak 1066 MHz-re hivatalosak, de a CEC3-1333 és a CEC3-1600 értelemszerűen képes ennél magasabb, 1333 és 1600 MHz-es órajeleken is működni. A gyártó oldalán nincs az időzítésekre vonatkozó információ, így ezt magunknak kellett kideríteni.


A CEC-1333-on és 1600-on található lapkák [+]

A hűtőbordákat leszedve (amit senkinek sem javaslunk) megleshetjük a memóriachipeket, a chipeken látható karakter- és számsorozatot beírva a keresőbe pedig kideríthetjük, hogy vajon mire képesek ezek a modulok. Az 1333-as memóriapáron Micron D9GTS chipeket találunk, amit sok esetben DDR3-1800-as modulokra szokás tenni, és egyesek szemében a "DDR3-asok királya". Hogy ez mennyire igaz, nem a mi tisztünk kideríteni, mert csak hozzávetőlegesen tudjuk feltérképezni egy-egy modulpár képességeit, a finomhangolást meghagyjuk az erre szakosodott tuningereknek. Ezzel szemben a CEC3-1600-as modulokon Samsung K4B1G0846D-HCH9 jelzésű chipeket találtunk, ami számunkra már nem ismeretlen, ugyanis az előző tesztben szereplő 1333-as CSX modulokon szintén ez volt látható. Érdekes a helyzet, az 1333-as memóriákon olyan chipek vannak, melyeket 1800-as memóriák számára szokás tartogatni, míg az 1600-ason valójában 1333-as órajelre hitelesített chipek trónolnak.

Nem szabad elfelejteni, hogy a tuningos memóriákra a gyártók szeretnek olyan chipeket tenni, melyek bár gyárilag alacsonyabb órajelűek, tuninggal könnyedén teljesítik a magasabb elvárásokat, miközben még olcsóbbak is mint a direkt magas órajelre tervezett chipek...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • CSX

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés