Hirdetés

Asus Transformer TF101 - tablet és netbook

Hirdetés

Asus Transformer TF101

Az idei évet nagy lendülettel kezdte a hordozható gépek frontján az Asus: a januári CES kiállításon négy nem mindennapi készüléket mutattak be. Az Eee tablet család részeként érkező gépek mindegyikének volt valami különleges tulajdonsága, amivel kiemelkedett társai közül, így az Eee Pad Slider például szétcsúsztatható volt, amivel az alatta lévő billentyűzetet fedhettük fel és használhattuk, ami sokak figyelmét felkelthette, hiszen a tabletek közt végre igazi, fizikai klaviatúrás modell is megjelent, nem kellett a képernyőn megjelenőre hagyatkozni már. A Sliderrel csak egy a gond: akkor is ott lesz a billentyűzet, ha nincs rá szükség, ez pedig ilyenkor felesleges teher csak.

A másik akkor bemutatott újdonsággal, a beszédes nevű Transformerrel szinte rögtön meg is válaszolták ezt a kérdést a tervezők. A megoldás hihetetlenül egyszerű, kettéválasztották a két komponenst, ami szükség esetén egy egészt alkothat. A Transformer képes az átalakulásra így, egyetlen mozdulattal a netbooknak kinéző hordozható gépből igazi, teljes értékű tabletet varázsolhatunk, hiszen az elsődleges felhasználása éppen ez, mivel egy androidos masináról van szó.

Az Asus tervezői azért kihasználták a klaviatúra alatt lévő helyet is, ha már ott volt, hiszen amúgy legfeljebb egy USB-s, touchpaddel ellátott kiegészítő billentyűzetként lehetett volna számontartani az alsó részt. így viszont egy méretes akkumulátort is kapunk, ami a tablet részt tölti, ha ő maga nem kap külső tápellátást, továbbá néhány aljzattal is bővül a TF101 képessége.

De lássuk szép sorjában, mire is képes a Transformer! A kijelzője 10,1"-es méretű 1280x800 pixel felbontással, így a látvánnyal nem lesz gond, az IPS panelnek hála pedig tényleg gyönyörű képe van, amit az erős LED háttérvilágítás csak még jobban kiemel. Természetesen multi-touch-os és kapacitív az érintőpanel, ami tíz ujjat kezelhető, és a nagyobb igénybevételnek is ellenálló üveg védi.

Belül az 1 GHz órajelű, kétmagos NVIDIA Tegra 2 chipje dolgozik, ami bőven elég a gépen lévő Android 3.0.1-es operációs rendszer futtatására, nem igazán érzékeltünk lassulást, akadást, az egész használatra, legyen az programok közti váltás vagy a főmenüben mozgás, talán a gördülékeny a legjobb szó, tette a dolgát mindig a rendszer. Ebben segítségére volt 1 GB belső memória és a 32 GB-os SSD háttértár is. A tableten tehát a Honeycomb futott tesztelésünk alatt, de éppen a mai napon, június 2-án megérkezett a hivatalos 3.1-es verzió is rá. A gyártó szerint erősen ajánlott felfrissíteni vele a Transformert, mert pl. tovább javul vele a grafikus teljesítmény és a kezelőfelület sebessége.

Hálózati eszközökben sincs hiány, van IEEE 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi kártyája és 2.1+EDR-es Bluetooth adapter, amelyek ugyancsak jól teljesítettek a tesztelés alatt. Kiegészítők egész hadával látták el a kis tabletet, ami előnyére válik nagyon, hiszen van G-szenzor, fényérzékelő, giroszkóp, elektronikus iránytű és GPS is, kamerából pedig egy 1,2 megapixeles szemközt és egy 5 megapixeles hátul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés