CES 2011: különleges tabletek az Asustól

Az idei CES kiállításon az Asus nagy dobásra készült. A cég végre bemutatta tabletfelhozatalát, amely nem kevesebb mint négy tagból áll.

Asus Eee tablet család [+]
Asus Eee tablet család [+]

Ezek közül az Eee Pad EP121, avagy újabb nevén, az Eee Slate EP121 már ismerős lehet, hiszen pár hónapja már bemutatkozott a cégnél. Az 1,16 kilogrammos gépezet kategóriájában elég nagynak számító 12,1”-es képernyővel rendelkezik, amely 1280x800 pixeles felbontású kapacitív érintőpaneles. A piacon lévő társai nagy részével ellentétben nem Android, hanem Windows 7 Home Premium operációs rendszert futtat, a konfiguráció pedig Intel alapokra épül. A korábban beharangozott Core 2 Duo helyett egy Core i5-ös processzor dolgozik benne, egészen pontosan az 1,33 GHz-es i5-470UM, ami mellé 2 vagy 4 GB RAM kerülhet, és egy 32 vagy 64 GB-os SSD tároló. Természetesen a hálózati eszközök sem maradhattak ki, van 802.11b/g/n-es Wi-Fi kártya és 3.0-s Bluetooth. Egyéb kiegészítő közt találhatunk 2 megapixeles, LED vakus webkamerát, HDMI és 2.0-s USB aljzatot és kártyaolvasót, valamint jár mellé digitalizáló toll is. Várhatóan a hónap végén kerül forgalomba 1000-től 1100 dollárig terjedő áron.

Asus Eee Slate [+]
Asus Eee Slate [+]

Az Eee Pad MeMO egy jóval kisebb megoldás, amely könnyedén zsebre is vágható, így a noteszre emlékeztető készülék a hétköznapokban is jó társ lehet. Érintőképernyője 1024x600 képpontos felbontású, fizikailag 7,1”-es képátlón. A tenyérbeillő masina borítása alatt egy 1,2 GHz-es órajelen üzemelő kétmagos Snapdragon chip dolgozik, név szerint a Qualcomm 8260. Ez kelleni is fog, hiszen operációs rendszerként az Android 3.0 fog futni rajta. N-es Wi-Fi, Bluetooth és 3G-s hálózati eszközök mindenképp kerülnek bele, és két kamerája lesz: egy 5 megapixeles hátul és egy 1,2 megapixeles elöl. Valószínűleg fél évig még ki kell bírnia nélküle, hiszen várhatóan júniusban jelenik meg, az ára pedig 500-600 dollár körülre várható.


Asus Eee Pad MeMO

A következő két Asus újdonság kissé hasonlít is egymásra, mindkettő használható billentyűzettel, ám itt az alkalmazott megoldások gyökeresen különböznek. Az Eee Pad Slider már a nevével leleplezte magát, és a qwerty klaviatúrája az aljából csúsztatható elő, így kaphatunk egy netbookhoz hasonló szerkezetet. Az IPS paneles érintőképernyője 10,1”-es képátlójú, amihez az egész kellemes 1280x800 pixeles felbontás tartozik. Az NVIDIA Tegra 2-es chipje ketyeg benne 512 MB vagy 1 GB memória és 16 vagy 32 GB eMMC flashalapú tároló mellett. A tablet továbbá rendelkezik microSD-olvasóval, n-es Wi-Fi kártyával, 2.1-es Bluetooth adapterrel, mini USB és mini HDMI portokkal, valamint két kamerával is (hátul 5, míg elől 1,2 megapixeles). Erre már nem kell annyira sokat várni, mivel, ha minden igaz, akkor májusban a boltok polcain láthatjuk. Az ára egyelőre tág határok közé lett belőve, ugyanis az információk 500 és 800 dollár közötti árcéduláról tanúskodnak.

Asus Eee Pad Slider [+]
Asus Eee Pad Slider [+]

A kiállításon talán a stílusosan Eee Pad Transformer névre keresztelt tablet kelthette a legnagyobb érdeklődést. Az előzőhöz hasonló megoldással állunk szembe ezúttal is, azonban a Transformernél nem kell magunkkal cipelni a billentyűzetet, mivel az lecsatlakoztatható. A beviteli eszköz ráadásul egy touchpaddel is meg lett toldva, alatta pedig egy plusz akkumulátor lapul, tehát a tabletet dokkolva egy egész korrekt netbookot kaphatunk. A konfigurációja egyébként nagyon emlékeztet a Sliderére, vagyis ugyanúgy Tegra 2-vel üzemel, memóriából 0,5 vagy 1 GB rendelhető, flashalapú tárolója pedig 16, 32 vagy 64 GB-os lehet. A képernyő ezúttal is 10,1”-es, kapacitív érintőpaneles és 1280x800-as felbontású, kamerái pedig 5 és 1,2 megapixelesek. Az N-es Wi-Fi, a 2.1-es Bluetooth és a mini HDMI csatlakozó a Transformernél is tartozék, operációs rendszerként pedig az Android Honeycomb fog futni rajta. Az érkezése áprilisra várható, ára pedig valószínűleg 400 és 700 dollár között lesz.

Asus Eee Pad Transformer [+]
Asus Eee Pad Transformer [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés