Hirdetés

Asus VivoBook X202, érintőképernyős notebook

Hirdetés

Megjelenés

Néhány éve az Asus igazán nagyot robbantott az Eee PC-kkel, melyek elindították a netbook kategóriát, vagyis újra feltalálták a kicsi laptopot. Aztán ez a csoda is csak „három napig” tartott; ma tabletet vesznek ugyanarra, amire pár éve még netbookot. Aztán van olyan is, amikor a tablet alá billentyűzetet csapnak, a kör pedig az érintőképernyős netbookkal záródik be. Lényegében ezt csinálta meg az Asus, amikor elkészítette VivoBook X202 laptopját, melyet S200-ként is emlegetnek. Egy 11,6 hüvelykes érintőképernyővel ellátott, könnyű notebookról van szó, melynek láttán sokkal inkább a minőségi Ultrabookok, mint a kicsi, olcsó netbookok jutnak az ember eszébe.

Szálcsiszolt fémmel burkolták a fedelet, amit nagyon szépen kialakított, testes zsanér kapcsol össze a szintén fémből készült alsó résszel. A vékonyság viszont optikai trükk, mert a széleinél felfelé ívelő fenéklemez a fölötte lévő, világos rész árnyékának tűnik, így vékonyítja az egyébként klasszikus netbookvastagságú, tehát nagyjából kétcentiméteres házat. Azért jó ez a vastagság, mert nem kényszerít kompromisszumokra: itt bizony elfér a három USB (igaz, csak az egyik 3.0-s), a kártyaolvasó, a HDMI és D-Sub kimenet, sőt az Ethernet csatlakozóhoz sem kell átalakító, mint egyes trendi Ultrabookoknál.

Belül lényegében egy Asus Zenbookkal találkozunk: a vonalak letisztultak, a billentyűzetet szépen integrálták a minőségi fémburkolatba, alatta hatalmas touchpad terpeszkedik; még a szürke Core i3 matrica is illik a képbe, amit a mutatós zsanér egészít ki. Felül a vaskos keret összefüggő tükörréteget alkot az 1366x768 pixeles érintőképernyővel. Bár ma divat a felbontás egekbe tornászása, szerintünk 11,6 hüvelykre elég ennyi pixel.

Alulról nézve is Ultrabookot idéz a VivoBook X202, nevezetesen nincs a fenekén semmiféle bővítőnyílás, csak egy széles szellőző. Tudni kell viszont, hogy az ilyen laptopok fenéklemeze rendszerint nagyon könnyen eltávolítható, és ha szerencsének van, akkor bővíthető a hardver. Például a mindössze kétcellás, 36 wattórás akku.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés