Hirdetés

ASUS LGA1150-es alaplapok beharangozója

Hirdetés

Amszterdamban az ASUS-szal

Az Intel Haswell kódnevű termékeiről korábban jó néhány hírt közöltünk oldalunk hasábjain. A különféle processzorok debütálása valamikor a közeljövőben lesz esedékes, és ahogy az lenni szokott, az alaplapok gyártói már lázasan készülnek az új sikertermékek rajtjára.


[+]

Az ASUS jóvoltából a tajvani gyártó amszterdami szemináriumán mi is betekintést nyerhettünk a színfalak mögé. Bár néhány dologról még nem beszélhetünk, hiszen köti a kezünket a titoktartási szerződés, de a mai naptól publikussá vált információk egy részét igyekszünk megosztani olvasóinkkal.

Az Intel negyedik generációs "Core i" processzorai a nagyobb teljesítménybeli ugrást magában hordozó "TOCK" fázis szülöttjei lesznek. Mindez röviden annyit tesz, hogy a gyártástechnológia ebben az esetben nem változik, azaz marad a 22 nanométer, viszont a mikroarchitektúrához komolyabban hozzányúlnak. Utóbbi a CPU-magok mellett az integrált GPU-ra is vonatkozik, így az x86-os számítási teljesítmény mellett a grafikus megjelenítés sebessége is jelentősen nőni fog. Ezen felül az IGP néhány új funkcióval is gazdagodni fog, mint például a 4K mozgóképek natív lejátszásának támogatása.

Ahogy azt már megszokhattuk, a "TOCK" lépcső új foglalattal is megörvendeztet minket, így a Sandy és Ivy Bridge processzorokhoz készült LGA1155-öt az öttel kevesebb érintkezőt felvonultató LGA1150 váltja. Mindez természetesen azt jelenti, hogy az új foglalatba nem helyezhetjük bele a korábbi "Bridge" processzorokat, ahogy a Haswell-alapú megoldások sem fognak működni a korábbi alaplapokban. Öröm az ürömben, hogy a processzorok hűtésének felfogatása nem változik, így az LGA115X-kompatibilis egységek LGA1150-re is felszerelhetőek lesznek.

A Haswell mellé új chipkészletek, pontosabban PCH-k (Platform Controller Hub) is érkeznek. Az alaplapi chipsetek fejlesztési potenciálja már régóta limitált, így túl nagy újításokat ne várjunk ezektől. A korábbi nevezéktannak megfelelően Z87, H87, H81, B85, Q87, illetve Q85 modellekre lehet számítani, melyek közül valószínűleg az első 3-4 modell lesz a legnépszerűbb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés