Z87-es LGA1150 alaplapok a felsőházból

Shark Bay – bevezetés

Bő egy hónapja rajtolt el a Haswell, és azzal együtt a szintén új Shark Bay platform. Az Intel legfrissebb rendszerének három fő pillére a már említett Haswellre alapozó negyedik generációs "Core i" processzorcsalád, az LGA1150-es foglalat, valamint a Lynx Point kódnevű, 80-as sorozatú lapkakészletcsalád.

Hirdetés

A Haswellről már alaposan beszéltünk korábbi cikkünkben, így aki arra kíváncsi és még nem olvasta az említette anyagot, annak első körben érdemes átrágnia magát a szóban forgó elemzésen.


Az új foglalat [+]

A processzor lapkájába költözött újabb részegységek okán elkerülhetetlen volt a foglalatváltás, így a korábbi LGA1155 búcsúzott, és helyét az LGA1150 (Socket H3) vette át. Az új foglalat első ránézésre kiköpött mása az LGA1155-nek. Ez nem is csoda, hisz az alapvető kialakítás megmaradt, így a processzorok fizikai mérete sem változott, csupán 5 érintkezővel kevesebbet számolhatunk rajtuk.


LGA1150 – LGA1155[+]

Természetesen ezzel bármilyen kompatibilitás kizárt a két tokozás, illetve foglalat között. Az LGA1150 mellé Lynx Point néven új chipkészletcsalád (PCH) is érkezett, így a korábbi nevezéktannak megfelelően Z87, H87, H81, B85, Q87, illetve Q85 modellek érkeztek, melyek közül az otthoni felhasználók körében valószínűleg most is az első 3-4 modell lesz a legnépszerűbb.


[+]

Ahogy a múltban párszor már megjegyeztük, manapság a chipkészletek eléggé limitált fejlesztési potenciállal rendelkeznek, hisz jó néhány funkció beköltözött a processzorba. Ebből fakadóan röviden összefoglalhatóak a 8x család főbb újításai: mostantól mind a 6 darab SATA port képes 6 Gb/s sebességre, illetve az USB 3.0 portok száma négyről hatra nőtt. Ezen felül csak apróbb módosításokat láthatunk, mint például a PCI támogatás teljes száműzését.


[+]

Említésre érdemes, hogy a hivatalosan támogatott memóriák szabványa nem változott, így a Shark Bay is legfeljebb DDR3-1600-as tempóra képes modulokat kezel.


[+]

A fogyasztás, illetve a gyártási költségek szempontjából lényeges, hogy az új PCH-k már 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek, ami a korábbi 65 nm-hez képest meglehetősen nagy előrelépés. Véleményünk szerint ennek ismételten csak a mobil szegmensben lehet igazán jelentősége, hisz a PCH-k korábban sem rendelkeztek túl nagy TDP-vel (4-6 watt), így ebből fakadóan az asztali gépeknél nem számíthatunk jelentősebb fogyasztásmérséklődésre.

Az új Z87-es PCH főbb tulajdonságainak ismertetése után most nézzünk meg közelebbről három rá épülő, felsőkategóriás alaplapot!


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés