Hirdetés

Z87-es LGA1150 alaplapok a középkategóriából

ASRock Z87M Extreme4

A közelmúltban bemutattunk három drágább, 60-70 000 forint környékén kapható Z87-es alaplapot, melyek mindegyike a felsőkategóriában kapott helyet. Ugyanakkor sokaknak nincs szüksége a különféle extrákra, melyek révén a végletekig lehet tuningolni a processzort vagy akár 10 SATA eszközt is rá lehet csatlakoztatni az alaplapra. Ezért most három, mérsékeltebb árazású, LGA1150 foglalattal rendelkező alaplapot mutatunk be, hogy az alacsonyabb igényű, vagy egyszerűen csak kevesebb pénzből gazdálkodó vásárlók számára is tudjunk információkkal szolgálni.

Hirdetés

ASRock Z87M Extreme4

Az első versenyzőnk az ASRock Z87M Extreme4 nevű üdvöskéje. A Z87 utáni "M" jelölésből talán már sokan kitalálták, hogy ez egy microATX formátumú modell.


[+]

A doboz a kialakításhoz és a kategóriához mért, illetve a tartozékok listája is ennek megfelelően alakul, ugyanis a következő kiegészítők lapulnak az alaplap mellett: használati útmutató, hátlapi takarólemez, 2 pár SATA adatkábel, 1 darab SLI híd.


[+]

A Z87M Extreme4 barna színű NYÁK-ra alapoz, míg a slotok fekete színt kaptak. A tápellátás hűtéséről két különálló, közepes méretűnek mondható borda gondoskodik, míg a déli hídon egy kisebb darab kapott helyet.


[+]

A felső két bordát viszonylag egyszerűen, 2-2 csavar eltávolítása után sikerült leszednünk, hogy jobban szemügyre tudjuk venni az alatta húzódó tápellátást. A rendszer összesen 8 fázisból gazdálkodik, melyek meglehetősen fapados felépítést kaptak. Természetesen ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy könnyebben vagy hamarabb meghibásodna a tápellátás. A vezérlés ennél a modellnél is digitális, ami a gyártó elnevezésében Digi Power alatt fut. Mindehhez nyolctűs csatlakozón keresztül kell eljuttatni a tápegység felől a 12 voltos feszültséget.


[+]

A microATX formátumból adódóan összesen négy PCI Express slot kapott helyet az alaplapon. Ezek közül a legfelső, illetve a harmadik a 3.0-s szabványnak megfelelő, azaz a processzor vezérlőjéhez csatlakoztatták; segítségükkel x8-x8 sávkiosztással SLI vagy CrossFire kétkártyás VGA rendszert is kiépíthetünk. Ezeken felül még egy x1-es, illetve egy teljes hosszúságú, de már csak 4 sávot tartalmazó aljzatot láthatunk. Az aljzatok alatt két USB 2.0, egy soros, valamint az infraport tűsora található.


[+]

Szokás szerint közvetlenül a déli híd mellett helyezkedik el a hat darab natív SATA port, melyek mindegyike támogatja a 6 Gbps-os tempót. Ezen a területen egy PWM-es ventilátorcsatlakozón, valamint az UEFI-t tartalmazó EEPROM chipen kívül más érdekeset nem találhatunk.


[+]

A RAM slotok környékén sincs egy USB 3.0-s tűsoron kívül semmilyen egyéb említésre méltó. A többventilátoros hűtésre vágyóknak lehet jó hír, hogy már erre az alaplapra is két különálló CPU FAN csatlakozó került.

A hátlap egy dedikált PS2-es billentyűzetporttal kezd, ami felett két USB 2.0 található. Ezeket három, különféle megjelenítő csatlakoztatására szolgáló port követi: VGA (D-Sub), DVI-D és HDMI. Utóbbi felett két USB 3.0 húzódik, amit egy pár USB 2.0 és egy eSATA követ, melynek adatcsatornája az alaplapi utolsó porttal osztozik, így egy időben a kettő nem üzemeltethető. A sort egy Gigabit Ethernet (Intel I217V) és egy pár ASMedia-vezérelt USB 3.0 folytatja. Legvégül a már megszokott analóg és digitális audio ki- és bemenetek húzódnak, melyeket ezúttal Realtek ALC1150 chip hajt meg. A gyártó Purity Sound névre keresztelte a hangzásért felelős részt, mely 115 dB-es jel-zaj viszonyt kínál. A chip mellé kettő, Texas Instruments NE5532 erősítő (Op Amp) társul, melyek a differenciál- és a fejhallgató-erősítő szerepét töltik be, utóbbi 600 ohmos termékek kezelésére is képes. Ezen felül a tervezők megpróbálták minél alaposabban elszeparálni a hangkeltő szekciót az alaplap többi komponenstől, illetve a különféle részegységek egy alumíniumházat is kaptak az esetleges zaj további csökkentése érdekében.


ASRock Z87M Extreme4 UEFI

A Z87M Extreme4 UEFI-je is tartalmazza a Fatal1ty Z87 esetében látott újításokat, azaz a közvetlen internetkapcsolat segítségével akár egy gombnyomásra frissíthetjük az UEFI-t, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetünk az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne.

Egy gyors tuningkísérlet keretein belül természetesen most is vetettünk egy pillantást az alaplap túlhajtási képességére, amihez a korábbi tesztünkben már bevetett Intel Core i7-4770K processzort használtuk. A CPU feszültségének és szorzójának emelésével 4700 MHz-ig jutottunk, ami gyakorlatilag megegyezik a Fatal1ty Z87-tel elért eredménnyel, ergo kijelenthetjük, hogy léghűtéses tuning esetében az alaplap kevéssé limitáló tényező.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés