Az ASRock Z97 Extreme6 alaplap tesztje

Hirdetés

Az ASRock Z97 Extreme6

Az ASUS, a Gigabyte és az MSI egyes felsőkategóriás alaplapjait már megvizsgáltuk néhány héttel ezelőtt, de az ASRock megoldása nem futott be a tesztelés kezdetéig, így kénytelenek voltunk azt mellőzni. Az alaplapok világában jártas olvasók minden bizonnyal tudják, hogy az ASRock sokszor külön utakon jár, ami érdekes, egyedi, és olykor már-már extrémnek nevezhető megoldásokban mutatkozik meg. A Z97 Extreme6 is tudott újat mutatni, ezért most egy különálló cikkben ismertetjük tulajdonságait.


[+]

A doboz az alaplapon, illetve a kötelező tartozékokon (takarólemez, leírás, driver CD) kívül két pár SATA adatkábelt, egy SLI hidat, három különálló csavart, illetve egy egyedi SATA tápkábelt tartalmaz.


[+]

Az alaplap fekete NYÁK-ra épül, amin különálló, méretes kék bordákat helyeztek el a tervezők.


[+]

A felső bordát viszonylag egyszerűen, néhány csavar eltávolítása után sikerült leszednünk, ezután jobban szemügyre vehettük az alatta húzódó tápellátást. A rendszer 12 fázissal operál, melyek mindegyike egy Dual-Stack NexFET MOSFET-ből és egy tekercsből épül fel. Ezen felül három különböző kondenzátor (DIP solid cap, POSCAP és MLCC) gondoskodik a zajszűrésről, mely a gyártó szerint hatékonyabb működést eredményez. Mindehhez nyolctűs csatlakozón keresztül kell eljuttatni a tápegység felől a 12 voltos feszültséget.


[+]

Különféle PCI Express aljzatokból összesen hat darabot találunk az alaplapon. A legfelső egy x1-es PCIe, melyet egy x16-os követ, amihez legfeljebb 16 sávot vezényelhet a rendszer. Ezeket egy félmagas kártyák fogadására képes mini-PCI Express követi, mely mellett közvetlenül egy úgynevezett Ultra M.2 foglalat látható. Az ASRock saját ötletén alapulú koncepció lényege, hogy az aljzat közvetlenül a processzor PCI Express vezérlőjéhez kapcsolódik, így 3.0-s szabványú sávokban végződik, ráadásul azokból is összesen négy darab, azaz a maximális számú állhat rendelkezésre.

Ezzel az ASRock gyakorlatilag ki is aknázza az M.2 slot képességeit, melynek tempóját majd legfeljebb csak a PCI Express 4.0 szabvánnyal lehet majd tovább növelni, de az még odébb van. Mint általában mindennek, úgy az Ultra M.2 slotnak is van egy hátránya. Az Intel LGA1150-es processzorai 16 PCIe sávot tartalmaznak, így a szóban forgó M.2 feltöltése esetén a legfelső x16-os slothoz 8 sáv juthat, míg a középsőhöz már csak 4. Ugyanakkor a grafikus kártyák igényeit ismerve ez nem túl nagy érvágás, hisz ez csak elhanyagolható különbséghez vezethet a megjelenítési tempót illetően.


[+]

A mindezek alatt található x1-es PCIe a mini-PCI Express slottal osztozik az egyetlen sávon, így a kettő egyazon időben nem használható. A következő, már említett x16-os slot legfeljebb 8 sávot birtokolhat, ami az M.2 feltöltése esetében 4-re csökken. Az Extreme6 nem csak önmagában az Ultra M.2 miatt érdekes, hanem azért is, mert egy második M.2 slot is található rajta. Ez már megfelel a többi gyártó által alkalmazott, Intel által specifikált megoldásoknak, azaz két darab 2.0-s sávot, illetve egy SATA adatvonalat foglal magában. Mindkét M.2 slot képes a 30, 42, 60, 80 és 110 milliméteres kártyák fogadására. A slotok sorát egy x16-os zárja, melyhez már csak 2 sáv jutott.

A különféle PCI-ok alatt egy kiegészítő molex tápcsatlakozóval indul a sor, ami egy nagyobb étvágyú, többkártyás rendszer esetén jöhet kapóra. Ezt négy tűsor követi: 1 darab soros port, 1 pár USB 3.0, 1 pár USB 2.0. Bal oldalon a Purity Sound 2 névre keresztelt alaplapi hangrendszer látható. A rendszer alapvető működéséről a Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, mely 115 dB-es jel-zaj viszonyt kínál. A chip mellé kettő, Texas Instruments NE5532-es műveleti erősítő társul, melyek a differenciál- és a fejhallgató-erősítő szerepét töltik be, utóbbi 600 ohmos termékek kezelésére is képes. Emellett a tervezők megpróbálták minél alaposabban elszeparálni a hangkeltő szekciót az alaplap többi komponenstől, illetve a különféle részegységek egy alumíniumházat is kaptak az esetleges zaj további csökkentése érdekében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés