Hirdetés

2018. október 18., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Alaplap rovat

ASUS Z97-es alaplapok beharangozója

Az Intel legfrissebb, Z97-es lapkakészletére épülő ASUS alaplapokra vethettünk néhány pillanatást Berlinben.

Hirdetés

Berlinben az ASUS-szal

Az Intel Haswell kódnevű processzora már lassan egy éve van a piacon, amivel együtt debütált az LGA1150-es foglalat és a Z87-es chipkészlet is.


[+]

A gyártó tick-tock elve szerint új gyártástechnológia bevezetését először a már meglévő, aktuális mikroarchitektúrára alkalmazzák, ami elsősorban gazdaságosabb gyártást eredményez. A következő, "tock" lépcső ezzel szemben már komolyabb architektúrális változásokat hoz a korábban bevetett csíkszélességben. A folyamat idáig nagyjából évente "kattant" egyet, de jelen állás szerint úgy fest, hogy ez idén nem így lesz, ugyanis a 14 nm-es, Broadwell kódnevű asztali processzorok megjelenése még odébb van.

Az Intel az így keletkezett kisebb űrt a Haswell processzorok frissítésével tölti ki, azaz jó néhány új modell fog felbukkanni a piacon. Fontos megjegyezni, hogy az új PCH generációra épülő alaplapok támogatni fogják a később érkező, 5. generációs Core i (Broadwell) processzorokat is.


[+]

A Haswell kódnévvel párban egyelőre marad az LGA1150-es foglalat is, ergo csak egyetlen dolog változik, mégpedig a lapkakészlet. A frissített Haswell paletta mellé tehát új PCH-k (Platform Controller Hub) érkeznek, de a tervezőknek nincs könnyű dolguk az újdonságokat illetően, hiszen az alaplapi chipsetek fejlesztési potenciálja már egy ideje limitált.


[+]

A gyártók most is a "Z" jelzésű, jelen esetben egészen pontosan Z97 névre hallgató modellre fókuszálnak leginkább, ami alól természetesen az ASUS sem képez kivételt. A tajvani gyártó jóvoltából idén a Berlinben megrendezett, szokás szerint alaplapokról szóló szemináriumon ismét ott lehettünk, amiről néhány előzetes információval gazdagabban tértünk haza, amiket ezennel meg is osztunk olvasóinkkal.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.