Az ASRock Z97 Extreme6 alaplap tesztje

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2014-07-14 12:21

A felsőkategóriás Z97-es ASRock alaplap érdekes megoldásokat kapott, melyekre közelebbről is ránéztünk.

Az ASRock Z97 Extreme6

Az ASUS, a Gigabyte és az MSI egyes felsőkategóriás alaplapjait már megvizsgáltuk néhány héttel ezelőtt, de az ASRock megoldása nem futott be a tesztelés kezdetéig, így kénytelenek voltunk azt mellőzni. Az alaplapok világában jártas olvasók minden bizonnyal tudják, hogy az ASRock sokszor külön utakon jár, ami érdekes, egyedi, és olykor már-már extrémnek nevezhető megoldásokban mutatkozik meg. A Z97 Extreme6 is tudott újat mutatni, ezért most egy különálló cikkben ismertetjük tulajdonságait.


[+]

A doboz az alaplapon, illetve a kötelező tartozékokon (takarólemez, leírás, driver CD) kívül két pár SATA adatkábelt, egy SLI hidat, három különálló csavart, illetve egy egyedi SATA tápkábelt tartalmaz.


[+]

Az alaplap fekete NYÁK-ra épül, amin különálló, méretes kék bordákat helyeztek el a tervezők.


[+]

A felső bordát viszonylag egyszerűen, néhány csavar eltávolítása után sikerült leszednünk, ezután jobban szemügyre vehettük az alatta húzódó tápellátást. A rendszer 12 fázissal operál, melyek mindegyike egy Dual-Stack NexFET MOSFET-ből és egy tekercsből épül fel. Ezen felül három különböző kondenzátor (DIP solid cap, POSCAP és MLCC) gondoskodik a zajszűrésről, mely a gyártó szerint hatékonyabb működést eredményez. Mindehhez nyolctűs csatlakozón keresztül kell eljuttatni a tápegység felől a 12 voltos feszültséget.


[+]

Különféle PCI Express aljzatokból összesen hat darabot találunk az alaplapon. A legfelső egy x1-es PCIe, melyet egy x16-os követ, amihez legfeljebb 16 sávot vezényelhet a rendszer. Ezeket egy félmagas kártyák fogadására képes mini-PCI Express követi, mely mellett közvetlenül egy úgynevezett Ultra M.2 foglalat látható. Az ASRock saját ötletén alapulú koncepció lényege, hogy az aljzat közvetlenül a processzor PCI Express vezérlőjéhez kapcsolódik, így 3.0-s szabványú sávokban végződik, ráadásul azokból is összesen négy darab, azaz a maximális számú állhat rendelkezésre.

Ezzel az ASRock gyakorlatilag ki is aknázza az M.2 slot képességeit, melynek tempóját majd legfeljebb csak a PCI Express 4.0 szabvánnyal lehet majd tovább növelni, de az még odébb van. Mint általában mindennek, úgy az Ultra M.2 slotnak is van egy hátránya. Az Intel LGA1150-es processzorai 16 PCIe sávot tartalmaznak, így a szóban forgó M.2 feltöltése esetén a legfelső x16-os slothoz 8 sáv juthat, míg a középsőhöz már csak 4. Ugyanakkor a grafikus kártyák igényeit ismerve ez nem túl nagy érvágás, hisz ez csak elhanyagolható különbséghez vezethet a megjelenítési tempót illetően.


[+]

A mindezek alatt található x1-es PCIe a mini-PCI Express slottal osztozik az egyetlen sávon, így a kettő egyazon időben nem használható. A következő, már említett x16-os slot legfeljebb 8 sávot birtokolhat, ami az M.2 feltöltése esetében 4-re csökken. Az Extreme6 nem csak önmagában az Ultra M.2 miatt érdekes, hanem azért is, mert egy második M.2 slot is található rajta. Ez már megfelel a többi gyártó által alkalmazott, Intel által specifikált megoldásoknak, azaz két darab 2.0-s sávot, illetve egy SATA adatvonalat foglal magában. Mindkét M.2 slot képes a 30, 42, 60, 80 és 110 milliméteres kártyák fogadására. A slotok sorát egy x16-os zárja, melyhez már csak 2 sáv jutott.

A különféle PCI-ok alatt egy kiegészítő molex tápcsatlakozóval indul a sor, ami egy nagyobb étvágyú, többkártyás rendszer esetén jöhet kapóra. Ezt négy tűsor követi: 1 darab soros port, 1 pár USB 3.0, 1 pár USB 2.0. Bal oldalon a Purity Sound 2 névre keresztelt alaplapi hangrendszer látható. A rendszer alapvető működéséről a Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, mely 115 dB-es jel-zaj viszonyt kínál. A chip mellé kettő, Texas Instruments NE5532-es műveleti erősítő társul, melyek a differenciál- és a fejhallgató-erősítő szerepét töltik be, utóbbi 600 ohmos termékek kezelésére is képes. Emellett a tervezők megpróbálták minél alaposabban elszeparálni a hangkeltő szekciót az alaplap többi komponenstől, illetve a különféle részegységek egy alumíniumházat is kaptak az esetleges zaj további csökkentése érdekében.

Az ASRock Z97 Extreme6 folyt.

Szokás szerint közvetlenül a déli híd mellett helyezkedik el a hat darab natív, 6 Gbps támogatású port, amit további négy, az ASMedia ASM1061 chipje által vezérelt egészít ki. Utóbbiak közül az utolsó aljzat a hátlapi eSATA-val került megosztásra, ergo egy időben csak az egyik használható. Bár a Z97 Extreme6 inkább az M.2-re koncentrál, de azért a SATA Expressről sem feledkezett meg az ASRock, amiből egy aljzat került fel a NYÁK-ra. Ez az alsó M.2-vel osztozik a sávokon, így egyazon időben csak az egyik használható.


[+]

Mellettük/alattuk láthatunk még egy power és egy reset gombot, valamint egy POST CODE kijelzőt, amely néhány esetben igen hasznos lehet. Utóbbiak között helyezkedik el a két EEPROM chip, melyek az UEFI-ket tartalmazzák, egy egyszerű analóg kapcsolóval tudunk választani közöttük. Mellettük egy újabb egyedi megoldás látható, ami a HDD Saver nevet kapta.


[+]

Ide a mellékelt SATA tápcsatlakozót lehet csatlakoztatni, amivel az azokra kötött, legfeljebb két meghajtó áramellátása szoftveresen szabályozható, igény esetén lekapcsolhatóvá válik. Az alaplap alsó részén USB csatolók helyezkednek el, amiből egy darab még aljzatot is kapott, ami a tesztelőknek jöhet kapóra.


[+]

A RAM slotok környékén egy újabb USB 3.0-s tűsoron kívül semmilyen extra nem kapott helyet. Kisebb figyelmesség, hogy az alaplapra két különálló CPU FAN csatlakozó is került, mely a dupla ventilátorral szerelt processzorhűtők esetében lehet hasznos.

A hátlap egy kombó PS2 billentyűzet/egér aljzattal nyit, ami alatt egy pár USB 3.0 helyezkedik el. Ezt egy DVI-I port követi, ami alatt egy CMOS reset gomb és egy eSATA port kapott helyet, ezeket HDMI és DisplayPort aljzat követi. Utánuk két ugyanolyan csatlakozó húzódik, melyekben egy-egy Gigabit Ethernet, illetve 2-2 USB 3.0 található, de míg az elsőt az Intel megoldása hajtja meg, addig utóbbit a Realtek chipje vezérli. A sort a Realtek ALC1150 chipjének digitális és analóg csatlakozói zárják.


ASRock Z97 Extreme6 UEFI

Az ASRock Z97 Extreme6 UEFI-je is tartalmazza a tavaly bevezetett újításokat, azaz közvetlen internetkapcsolat segítségével, akár egy gombnyomásra frissíthetjük, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetjük az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne, illetve a menürendszer Full HD felbontású megjelenítése is megoldott mostmár.

Egy gyors tuningkísérlet keretein belül természetesen most is vetettünk egy pillantást az alaplap túlhatjási képességére, amihez a korábbi tesztjeinkben már bevetett Intel Core i7-4770K processzort használtuk. A CPU feszültségének és szorzójának emelésével 4700 MHz-ig jutottunk. A stabil működéshez itt pontosan 1,25 voltos CPU magfeszültséget kellett beállítanunk, a rendszer magasabb órajelen és/vagy feszültség mellett már instabillá vált.

Teszteredmények

Elővéve korábbi alaplaptesztünk eredményeit, néhány mérés erejéig azt is megnéztük, hogy kiegészülve az ASRock Z97 Extreme6-tal egymáshoz képest mit tudnak a Z97-es alaplapok fogyasztásban, valamint hogyan kezelik a processzort, azaz milyen hatást gyakorolnak azok számítási teljesítményére.

Tesztkörnyezet
Alaplapok ASRock Z97 Extreme6 - (Z97 chipset, BIOS: P1.33)
ASUS Z97-DELUXE - (Z97 chipset, BIOS: 0801)
Gigabyte Z97X-UD5H-BK - (Z97 chipset, BIOS: F5a)
MSI Z97 MPOWER MAX AC - (Z97 chipset, BIOS: V1.2B3)
Processzor Intel Core i7-4770K (3,50 GHz)
EIST / C1E / C-state bekapcsolva; Turbo Boost bekapcsolva
Memória G.Skill RipjawsX 8 GB (2 x 4 GB) DDR3-1866 F3-14900CL9Q-16GBXL
Videokártya AMD Radeon HD 7970 3 GB GDDR5 – Catalyst 13.4
Háttértárak Intel SSD 510 250 GB SSDSC2MH250A2 (SATA 6 Gbps)
Seagate Barracuda 7200.12 500 GB (SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
Processzorhűtő Prolimatech Megahalems Rev.C
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Dell E2414H (24")
Operációs rendszer Windows 8 Pro 64 bit

A fogyasztás mérését most is konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel végeztük, és minden esetben a teljes konfiguráció értékeit vizsgáltuk. A méréseket az alaplapok gyári alapbeállításai mellett végeztük el.

Fogyasztás terén jól muzsikált az ASRock, különösen ami a terhelés alatti értékeket illeti.

Az egyes alkalmazások futtatása során kapott eredményekben most sem láttunk lényegesen kiugró, számottevő különbségeket.

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat. Az ASRock hozta a formáját, hisz ismét piacra dobott olyan fejlesztéseket, amelyekre a konkurensek nem gondoltak vagy valamilyen oknál fogva nem akartak megvalósítani. A vállalat mutatott már pár egyedi megoldást az elmúlt években, bár azt meg kell hagyni, hogy nem minden arany, ami fénylik, azaz az érdekes nem mindig jár együtt a hasznossal. Jelen esetben az Ultra M.2 slot mindenképpen egy érdekes fejlesztés, csak egyelőre nincs piacon olyan SSD, ami képes lenne profitálni a képességeiből – de a gyártók ígérete szerint év vége felé már befutnak a combosabb, M.2 formátumú meghajtók, amelyek egy ilyen aljzatban képesek lesznek az 1000 MB/s feletti tempóra is.

A Z97 Extreme6 egészét tekintve elmondhatjuk, hogy egy jól átgondolt modellel ismerkedhettünk meg, amiről nem sok mindent tudnánk hiányolni. Az Extreme6 nem kifejezetten tuningosoknak készült, így a számukra fenntartott speciális funkciókat nem ezen a modellen kell keresni. A minőséget tekintve még mindig tudunk kicsit kötekedni, hisz a több nagy gyártóhoz képest a NYÁK jóval könnyebben hajlik, illetve recseg, bár ez a gépházba szerelve valószínűleg keveseket fog zavarni. Az árazást tekintve meglehetősen jól áll az ASRock üdvöskéje, hisz a Z97 Extreme6 már 46 000 forintért megvásárolható, amivel nálunk kétségkívül kiérdemelte az ajánlott minősítést.


ASRock Z97 Extreme6 alaplap

Oliverda

A tesztben szereplő alaplapot az ASRocktól kaptuk kölcsön.