Hirdetés

Alaplapok AMD processzorhoz

Új inteles alaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

A múlt héten felvázoltuk a PC-s processzorkínálat jelenlegi helyzetét, ezért most úgy illik, hogy a hozzájuk való chipkészletekkel és alaplapokkal folytassuk. Hogy ne legyen vita abból, melyik gyártóval kezdünk, ma néhány inteles újdonságot mutatunk be, és részletesebben kivesézzük az AMD-s felhozatalt.

Néhány hete két újabb, Fatal1ty nevével fémjelzett Abit alaplap érkezett meg hozzánk. Az FP-IN9 SLI – ahogyan a nevéből is sejteni lehet – az NVIDIA nForce 600i sorozatú chipkészleteinek egyikére, mégpedig az nForce 650i SLI-re épül. Az NVIDIA két videokártyás technológiája ebben az esetben kétszer 8 sávot biztosít a megfelelő GeForce-oknak. Az nForce 650i egyik nagy előnye, hogy még mindig két IDE csatornája van, tehát négy IDE eszközt lehet rákötni, amit még négy SATA egészít ki. A lapon nyolccsatornás hangkodek és egy gigabites hálózati vezérlő van, FireWire nincs. A Fatal1ty termékeknél megszokhattuk már a fekete-piros színvilágot. A mai trenddel ellentétben a FP-IN9 SLI-n egy fia heat-pipe sincs; szerintünk ez egyáltalán nem baj. Az nForce 650i-s alaplapok nem túl drágák, a fatális változat ára 32 300 forint.

Érdekes vegyület az Abit Fatal1ty F-I90HD. Intel processzorok mennek bele, de a chipkészlet, amely alattuk dolgozik, az AMD-től származik. Az ATI Radeon Xpress 1250-ről van szó, melynek AMD processzorok mellé szánt párját 690G-nek hívják. Nemrégiben AMD platformon teszteltük ezt az integrált GPU-s megoldást, melynek fő specialitása, hogy HDMI kimenetet is kezel. Az F-I90HD érdekessége, hogy az első microATX formátumú Fatal1ty lap. Megtartotta a klasszikus színezést, de a 80 nm-es csíkszélességgel készülő chipkészleten sincs heat-pipe. A processzor tápfeszültségét szilárdelektrolitos kondenzátorok segítségével állítják elő. A négy memóriafoglalatba összesen 16 GB memóriát telepíthetünk. A kis méret miatt csak egy hosszú és két rövid PCI Express, valamint egy hagyományos PCI aljzat várja a bővítőkártyákat. A hangrendszer nyolccsatornás, a hálózat gigabites, de FireWire itt sincs. Az elsősorban HTPC felhasználásra ajánlott exkluzív Abit lap vételára 28 900 Ft.

Az Albatron jóvoltából újabb, eddig hiányzó chipkészlet érkezett a hazai piacra. Az nForce 650i Ultra alulról bővíti az nForce 600i kínálatot. Lényegében megegyezik a 650i SLI-vel, csak a két videokártyás lehetőséget hagyták el. Az Albatron NF 650i Ultra minden bizonnyal az NVIDIA referenciatervére épül. Érdekes, hogy a déli hídra csupán két IDE eszközt (egy csatorna) köthetünk, holott az SLI-s lapnál még négy volt. Minden bizonnyal ezen a lapon is az eredetileg négy ilyen meghajtót kezelő nForce 430-as déli híd van, csak költségkímélés miatt hagyták le a második csatlakozót. Azért az egy IDE csatorna és a négy SATA port elég szokott lenni, ahogyan az egyetlen gigabites hálózati vezérlő és a nyolccsatornás hangkodek is. Az egyszerű Albatronért csupán 26 400 forintot kell fizetni. Aki valamivel komolyabbra vágyik, az 48 000 forint környékén megveheti az Albatron NF 680i LT SLI-t vagy 63 000 forintért a Albatron NF 680i SLI-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés