Hirdetés

A legkisebb ugrifüles: Olympus OM-D E-M10

Filmfelvétel és értékelés

Általában az Olympusnál a fényképezésre, az állóképek készítésére helyezik a hangsúlyt, ennek „köszönhetően” az eddigi m4/3-os masinák mozgóképes tudása és videóik minősége elmaradt a konkurens gyártókétól. Az E-M10 sem egy videokamera, de már egy fokkal jobb képet nyújt, mint a korábbi masinák. Legjobb minőségi beállítások mellett 22,4 Mbps-os az adatfolyam, amiből a kép 20,7 Mbps, a maradék a hangé (48 kHz-es mintavételezési frekvencia, 16 bites felbontás, sztereó). A képfrissítési frekvencia 29,97 fps, a szín-mintavételezés 4:2:0 arányú 8-bites színmélység mellett. A hangfelvételhez csak a beépített (sztereó) mikrofont használhatjuk, mert nincs semmiféle csatlakoztatási lehetőség a vázon. Bár van teljesen manuális expozíciós és dedikált mozgóképfelvételi mód, a záridőt és a rekeszt csak a felvételt indító gomb lenyomása előtt módosíthatjuk szabadon. Filmezéshez legfeljebb ISO 3200-at használhatunk. Felvételkor működhet a stabilizátor, és bekapcsolhatjuk a szélzajszűrést. Tesztvideó.

Értékelés

Hirdetés

Még hogy belépő az OM-D családba! Ha eltekintünk az E-M10 és az E-M5 közti legfőbb különbségtől, mégpedig az E-M5 időjárásálló felépítésétől, akkor az E-M10 nemhogy jobb választás, hanem egyenest elsöprő győzelmet arat a nagy öreg fölött. Van Wi-Fi, megvannak a régi, kedvelt szolgáltatások, vannak művészi szűrők, de van a „Live Composite Mode” is. Ráadásul a sokat emlegetett háromtengelyes képstabilizátor is remekül teszi a dolgát – jelentős eltérés nem vehető észre az E-M5 és az E-M1 öttengelyes rendszeréhez képest.

Az állóképek minősége is nagyon rendben van, negatívumként tényleg csak a gyenge mozgóképfelvételi lehetőségeket tudjuk felróni az E-M10-nek. Kéne egy 3,5 mm-es mikrofonaljzat, kéne végre menet közben is állítható manuális mód, kéne végre nagyobb képfrissítési frekvencia (máshol már az 50/60 fps sem gond Full HD felbontásban) – tessék ezeket pótolni! Az E-M10 egy remek kis masina, még kezdő hazai ára sem mondható megfizethetetlennek, így kövér ajánlott díjat kap tőlünk.

Termék megnevezése Olympus OM-D E-M10
Jellemzés Maximalista belépő kategória.
Pró + Kiváló állóképminőség,
+ rengeteg dedikált kezelőszerv,
+ teljesen egyedire szabható kezelői felület,
+ jó beépített elektronikus kereső,
+ praktikus érintésérzékeny, dönthető kijelző,
+ hasznos és érdekes szolgáltatások, funkciók (pl. mágikus szűrők vagy a Live Composite Mode),
+ gyors és pontos AF-rendszer,
+ hatékony háromtengelyes képstabilizátor,
+ jó ár/érték arány.
Kontra - A vázhoz képest aránytalanul nagy kijelző,
- visszafogott filmfelvételi tudás (még mindig),
- nincs mikrofonaljzat.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus OM-D E-M10 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus OM-D E-M10 fényképezőgépet a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés