Hirdetés

A legkisebb ugrifüles: Olympus OM-D E-M10

Képminőség

Az Olympus E-M10 fényképezőgépet a nálunk töltött rövid idő alatt kizárólag a mellékelt M.Zuiko Digital 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC jelölésű palacsinta-zoomobjektívvel használtuk, egyelőre így tettük próbára a képminőségét. A laborban készített „zajos” képeket a masina JPEG és RAW fájljai alapján vizsgáltuk meg. Az E-M10 ORF kiterjesztésű nyers állományait az Adobe Camera RAW legfrissebb béta változatával (8.4.0.182) nyitottuk meg a gyári értékek megtartása mellett. Első körben jöjjenek is ezek a felvételek, ahol a készülék zajszintjét elemezhetjük kedvünkre.

A fényképezőgépen belül az összes zajszűrést kikapcsoltuk, majd ezután rekeszprioritásos módban, F5.6-os rekeszérték mellett, 2 mp-es önkioldóval, kézi élességállítást használva (stabil állványról) lőttük a fotókat a tesztábránkról. A fentiek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy ISO 3200-ig nagyon jó az Olympus újdonságának a képminősége, ám egy Fé-vel efölött, ISO 6400-on sem esik még szét a kép, de már látszik a „maszatolás”, a pixelek összefolyása. Színzaj nagyon minimálisan van jelen, inkább a foltosodás rontja le a felvételek minőségét. Mivel az ACR felhasznált változata még nem végleges, ezért a nyers képekből konvertált JPEG állományok fölött ne törjünk pálcát; a masina saját JPEG motorja viszont (ismét, Olympus-hoz hűen) nagyon jó munkát végez.

Hirdetés

Amint majd a való világból származó képmintáinkon is látni fogjuk, az E-M10 semmiben nem marad el az OM-D család többi tagjainak képminőségétől. A friss szenzor azonban megköveteli a jó minőségű objektívek használatát; igaz, nagyon kevés idő állt rendelkezésünkre a szettel való ismerkedésre, de mintha az M.Zuiko Digital 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC nem minden helyzetben tudott volna megfelelni a fényképezőgép képérzékelőjének – felbontóképessége - főleg távoli témák megörökítésekor – lehetett volna még egy fokkal jobb. Az E-M10 az Olympus-tól megszokott színvilágot hozza, ami nem adja vissza maradéktalanul a témák természetes színeit, de mégis kellemes élményt nyújt a szemnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés