Ilyennek várjuk a tévés iparágat 2023-ban

Ki uralja a szektort? Mik lesznek a trendek? Visszajön a 3D? Lesz OLED háború?

OLED háború, Micro LED

Samsung vs. LG

A Samsung Display hosszas várakozás és sok ígérgetés után 2022-ben végre tényleg visszatért az OLED televíziós szegmensbe saját fejlesztésű kijelzőkkel, megtörve az LG Display egy évtizeden át tartó egyeduralmát. Ez pedig abszolút jó húzásnak bizonyult, mert a kvantumpontos QD-OLED peneljeikre épülő készülékek eszméletlenül jó képminőséget produkáltak, és kifejezetten életképesnek tűntek. Tehát kitört egy kisebbfajta OLED háború, és komoly esély volt rá, hogy idénre eszkalálódhat a helyzet.


[+]

Ugyanis tavaly még csak két márka, a Samsung és a Sony modelljeiben tűntek fel ezek a kijelzők, de mivel remekül teljesítettek a tévék, ezért azonnal felreppentek a pletykák, hogy példájukat mások is követhetik. A Philips vezetése arról számolt be, hogy rendelkeznek működőképes QD-OLED prototípussal, a Panasonic munkatársai nem hivatalosan elárulták pár hónapja, hogy foglalkoznak a technológia beemelésével kínálatukba. Ez pedig azt jelentette volna, hogy a Samsung is elkezdett sereget építeni, azonban ebből a jelek szerint semmi nem lesz, legalábbis egyelőre.

A Philips idei televízióit bemutató amszterdami eseményen a cég munkatársai azt közölték, hogy idén szinte biztos nem rukkolnak elő QD-OLED paneles televízióval, sőt még jövőre is kérdéses a dolog. A Panasonicnál pedig szóba sem került a téma, amikor a CES-en kiállították a 2023-as csúcsmodellt, az MZ2000-et, amely az LG Display-féle mikrolencsés WOLED panelt használja, amely a korábbinál magasabb fényerőt produkál.


[+]

E szakvásáron egyébként a TCL vezetése utalt rá, hogy idén érkezhet a vállalat első OLED televíziója, amely QD-OLED technológiára épül, azonban a kínai konszern már annyi mindent ígért, hogy majd akkor hisszük el a dolgot, amikor már látjuk működés közben a készüléket.

Micro LED

Bő fél évtizede mutatkozott be a Micro LED képalkotási technológia, amelynek sajátossága, hogy minden képpont mögött egy egyedileg vezérelhető RGB LED található. Azóta várjuk, hogy megérkezzenek az emberi méretű és árú készülékek, amelyek reális alternatívái lehetnének a jelenleg uralkodó LED LCD, QLED és OLED eljárásoknak.


[+]

A már említett CES kiállításon a Samsung egy óriási bombát robbantott, hiszen előrukkolt a világ jelenlegi legkisebb, 50 hüvelykes, 4K felbontású Micro LED televíziójával, amely akár már egy kisebb otthonban, garzonban vagy kollégiumi szobában is helyet kaphatna. Azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kerül a boltok polcaira, és ami ennél is nagyobb gond, hogy az árát még mindig nem sikerült jelentősen lecsökkenteni.


[+]

Azt ugyan nem árulták el, hogy mennyibe fog pontosan kerülni, de azt igen, hogy horribilisen drága lesz, azt tippeljük, hogy minimum 40-50 000 eurót elkérnek majd érte. Ráadásul a dél-koreai holdingon kívül más piaci szereplő nem is produkált érdemi előrelépést, úgyhogy mindent összevetve nagyon úgy tűnik, hogy a várva-várt Micro LED áttörésre még egy darabig várni kell.

3D

Némiképp meglepő módon a közelmúltban határozott jelek mutatkoznak arra, hogy a 3D megjelenítést megpróbálják feltámasztani. Egészen pontosan a szemüveg nélküli vonal kezd éledezni, hiszen több nagy cég is dolgozik ilyen típusú kijelzőkön, amelyek felbukkantak már monitorokban, tabletekben, notebookokban, és természetesen a televíziók sem maradhattak ki a sorból. Eddig csak a TCL által megalkotott készüléket láttuk, és az nem volt túlságosan meggyőző.


[+]

A kép minősége ugyanis meglehetősen gyenge, a felbontás alacsony, a mozgásmegjelenítés nem az igazi, és ráadásul még mindig kevés a nézési pont. Egyébként a többi említett eszköznél sem nyűgözött le a szemüveg nélküli 3D megjelenítés a jelenlegi állapotában, így nem jelentenénk ki teljes bizonyossággal, hogy valóban jön a 3D feltámadás.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés