Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ekkold

    Topikgazda

    válasz Kicsirics77 #2406 üzenetére

    Az előfizetéses VPN-nek, és az otthoni dolgok távoli elérésének nagyjából semmi köze egymáshoz, csak annyi a hasonlóság, hogy mindkettő VPN-nel működik. Az első esetben azonban VPN klienst futtatsz otthon, a második esetben viszont VPN szervert kell indítanod.
    A VPN szerver futhat a NAS-on, vagy éppen egy PC-n, illetve ha a routered tud ilyet akkor az is lehet VPN szerver. Ezen kívül publikus IP címednek kell lennie otthon, ha véletlenül NAT-olt hálózatban vagy, az nagyon megbonyolítja ill. megnehezíti a dolgot.
    Ahhoz, hogy távolról elérd az otthoni hálózatodat VPN-el, arra is szükség van a fentieken túl, hogy ismerd az otthoni IP címedet, erre az egyik lehetőség valamelyik dinamikus DNS szolgáltatás használata. Több NAS-hoz is van ilyen támogatás, és egyes routerekhez is jár, ill. vannak további ingyenes és fizetős szolgáltatók. Persze lehet venni akár saját domain nevet is... Igazából ezek használata semmilyen problémát nem okoz, de ha másképp akarod megoldani , arra is léteznek megoldások. Tipustól függ, de némelyik NAS-ra, vagy routerre készíthető olyan script ami elküldi emailben az aktuális IP címet. Távoli kapcsolódáskor megnézed az email-t és beírod a VPN kliensbe. A DDNS tartalékaként én olyan megoldást használok, hogy a weblapomra feltettem egy kis PHP scriptet, ami egy táblázatba beleteszi az IP címemet, és ebben meg tudom nézni bárhonnan - ehhez csak annyi kell hogy a NAS, vagy a router időnként meghívja a PHP-hoz tartozó linket. Persze ehhez kell némi szakértelem, a DDNS egyszerűbb...
    Ha nem a router lesz a VPN szerver, akkor meg kell oldani az adott VPN típushoz szükséges port fordításokat is. Jelenleg ajánlott VPN-ek, otthoni dolgok eléréséhez: Wireguard, L2TP+IPsec, OpenVPN A választást elsősorban az befolyásolja, hogy az eszközeid melyiket támogatják.

    Eladó: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_159350.html

Új hozzászólás Aktív témák