Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Kékes525 #6360 üzenetére

    Én azért nem bújom éjjel-nappal a témát. Egyrészt szerintem mentálisan sem egészséges állandóan ezzel foglalkozni (szvsz bele lehet "hülyülni"), másrészt időm sem jutna rá. Elvileg pontosan arra szolgálnak a tudományos vonal felől érkező (tudománykommunikációval foglalkozó) újságírók vagy alkalmanként publikáló szakemberek, hogy a témában releváns friss publikációkat közérthető módon összefoglalják, és tálalják az olvasónak. Persze az eredeti cikk linkjével (amennyiben az szabadon elérhető), hogy ha érdekli az embert, akkor ránézhessen maga is.

    Egyébként vegyük hozzá, hogy a szaklapok is gyakran egymásnak ellentmondó eredményeket közölnek. Nézzük pl. az AB0 vércsoport és a COVID-19 fertőzés lefolyásának súlyossága közötti kapcsolatot firtató cikkeket. Nem keresem ki, nem linkelek, de van olyan tudományos cikk, amely szerint a B vércsoport a legveszélyeztetettebb, meg van mondjuk három másik, amely szerint az A.

    Egyébként az Astrazeneca esetében is összevissza beszélnek. Magánvéleményem, de jelen esetben nem azt kellene nézni, hogy az "átlagnépességben" mekkora az esély a trombózisra, majd erre alapozva nyugtatgatni az embereket, hanem korcsoportra és nemre, esetleg e mellé még földrajzi származásra szűrve azt kellene csekkolni csoportonként, hogy az egyéb vakcinával oltottak között mekkora arányban jelentkezett az oltást követő ~két héten belül hasonló probléma. (Ugyanis az AZ eseteknél arról van szó, hogy jellemzően az oltást követő egy-másfél héten belül jött elő érkatasztrófa, és ez lett gyanús sokfelé.) Egy korrekt vizsgálatnál annak az ellenőrzése lenne az elsődleges, hogy valóban számottevő (statisztikailag igazolható) különbség látható-e ebben a tekintetben az AZ és a Pfizer vagy az AZ és a Moderna között? (Meg persze a Sputnik V és a Sinopharm esetében is, de mivel ezek jelenleg nincsenek használatban a legtöbb európai országban, így összehasonlító mintát ezeknél problémás lenne összeállítani.)

    Hogy az utolsó kérdésedre is válaszoljak: orvosbiológus-humánbiológus szakképesítésem van az általános biológuson belül, és kb. két évtizede csak történeti embertannal foglalkozom. Magyarán történelmi időkben élt, többnyire Kárpát-medencei népességeket reprezentáló temetők humán csontanyagának a vizsgálata: populációtörténet, populációszerkezet, betegségek és életmódra utaló elváltozások, anatómiai variációk, traumák, demográfia stb., no meg egy ideje archaikus DNS-vizsgálatok is (persze azt nem én csinálom, csak képben kell lenni), esetenként származásmegállapítás/személyazonosítás. (Nem, nem a nemzet onkológusának keresgélem éppen Mátyás király csontjait, ha valakinek esetleg ilyesmi gondolatai támadnának :DDD )

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák