Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz Lauda #38298 üzenetére

    Tegyük fel, hogy egy random országban van egymillió oltott, közülük 100 ezren fertőzöttek, akik közül 10 ezren fordulnak orvoshoz, közülük ezren kerülnek kórházba, azokból százan intenzívre, közülük pedig tízen halnak meg. (Irreális adatok, de könnyű velük számolni...)

    a) Ha a teljes lakosságot tesztelik (közöttük az egymillió oltottat), akkor az jönne ki, hogy az IFR (egy fertőzöttre eső halál) 0,01% (100 ezer oltott fertőzöttet találnak, tízen haltak meg.)
    b) Ha csak azokat tesztelik, akik orvoshoz fordulnak, akkor az IFR 0,1% (10 ezer oltott fertőzöttet találsz, tízen halnak meg).
    c) Ha csak akkor tesztelnek, amikor kórházba kell vinni valakit, akkor az IFR már 1% (ezer oltott fertőzött és tíz halott).

    Azaz az IFR-re vonatkozó adat erősen függ attól, hogy a tényleges fertőzöttek mekkora hányadát találjuk meg. A romániai adatoknál nem tudjuk. (És akkor ez még csak az IFR. Mert ha a példánkban egymillió nem oltottat vennénk, akkor közöttük, mondjuk már 200 ezer fertőzött lenne, tízezren kerülnének kórházba, és 200-an halnának meg. Erre utalt az eredeti reakció. IMHO)

    Magyarországon valahol a b) meg a c) között van a tesztelési protokoll, de erre még rájönnek a kötelező tesztek (vállalatok, külföldi utazás, stb.), meg a rettegők (= felelős honpolgárok) magántesztjei, azaz kb. fogalmunk sincs a tényleges IFR-ről (sem).

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák