Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Dobson Szabolcs fb

    Úgy tűnik, a Sinopharm-mal oltott, főként idősebbeknek valóban fontos a harmadik (lehetőleg mRNS) oltás.
    A COVID-19 oltások utáni áttöréses SARS-CoV2 fertőzések megbetegedési és halálozási adatai, valamint az új vírusvariánsok megjelenésének dinamikája Bahreinből

    Bahrein kis ország, 1,501 millió lakossal, ahol négyféle vakcinával oltottak. Az oltottak teljes száma 1.003.960; akiknél AstraZeneca (Covishield), Pfizer, Sinopharm és Sputnik V vakcinát használtak, kb. m int nálunk. Egy, a Research Square nevű, lektorálás előtti szakcikkeket közlő portálon augusztus 24-én megjelent tanulmány szerint mind a négy vakcina hatásos volt már a delta variáns felbukkanása előtt és idején is, azonban a Sinopharm vakcinával oltottak esetében, főként 50 év felettieknél magasabb volt a többi három oltáshoz képest a vakcinációt követően bekövetkező (áttöréses) fertőzések, kórházi kezelések, intenzív osztályos ellátások és halálozások kockázata. A leghatásosabb az 50 év felettieknél a Pfizer vakcina volt.

    Például az 50 év feletti oltatlanok COVID-19 miatti halálozási aránya 3,8-szer volt magasabb, mint azoké, akiket Sinopharm-mal oltottak és 7,5-szer, mint akiknek Sputnik V-t adtak. Az AstraZeneca csoportban nem volt haláleset.
    Az 50 év alatti oltatlanok COVID-19 miatti halálozási aránya 8,1-szer volt magasabb, mint azoké, akiket Sinopharm-mal oltottak. A Sputnik V és a Pfizer csoportban nem volt haláleset, míg az AstraZeneca csoportban egy beteg hunyt el.
    Az oltás után megfertőzöttek körében a Sinopharm vakcinával oltottaknál a halálozási arány 0,46% (azaz 112 haláleset), míg a Pfizer vakcinánál 0,15% (azaz 3 haláleset) és az AstraZeneca vakcinánál 0,,3% (1 haláleset).

    Hivatkozás: Manaf AlQahtani Sujoy Bhattacharyya Abdulla Alawadi et al.: Morbidity and mortality from COVID-19 postvaccination breakthrough infections in association with vaccines and the emergence of variants in Bahrain. Research Square, DOI: 10.21203/rs.3.rs-828021/v1
    https://assets.researchsquare.com/files/rs-828021/v1_covered.pdf?c=1629920029

Új hozzászólás Aktív témák