Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • didyman

    őstag

    Összeszedtem pár gondolatot a szünetmentesekről.

    -Márkák.
    Nem győzzük leírni, olcsó húsnak híg a leve! Akárcsak a tápegységeknél. 10.000Ft-ért nem lehet jó szünetmentest vásárolni!! Alulméretezett elektronika és bemeneti védelem, kicsi akkumulátor rejlik ezekben a gépekben. Elég megnézni egy powercom vagy blazer bemeneti szűrését, védelmét, alig van benne alkatrész. Aztán egy régi APC, vagy Fiskars bemenetére egy pillantást vetni és máris látható, hogy mit lehet spórolni a tüske- és villámvédelem, meg a zajelnyomás területén. Az olcsó modellekben a védelem kimerül egy, az 1 db varisztorban!
    Általában igaz, hogy a drágább jobb, és sajnos ezalól a ''kedvenc'' APC sem kivétel.
    Ezeket az olcsó modelleket mindenképpen csak úgy merem ajánlani, hogy a szünetmentes előtt van egy korrekt villámvédelemmel-szűréssel ellátott elosztó (aminek az ára szintén nem 1000Ft), és feltétlenül hozzátéve, hogy nem a nagy áthidalási idő legyen cél, hanem a pillanatnyi történések lekezelése.

    -Akkuk.
    Több, nagyobb, nehezebb akku, hosszabb áthidalható időtartam. A külső bővítés rendszerint a hűtés hiányosságai miatt nem ajánlott és arra is gondolni kell, hogy egy combos gép+sallangok akkus üzemben akár 30-50A-t rángat ki az akkumulátorból, ezekhez tudni kell kábelezni és saruzni, mert pillanatok alatt tüzes kanóccá válhat a vezeték! Az akkuk kezelése viszont nem merül ki ennyiben: Havonta, kéthavonta illik egy teljes lemerítést csinálni, az akkuk rendelkezésre állása, élettartama nagyon meghálálja!

    -AVR.
    Sok UPS-nél találkozni ezzel a képességgel: Mindenképpen érdemes ilyet venni!

    -Szinuszos kimenet.
    A mostani, aktív PFC-s világban szinte nem is szabad másmilyenben gondolkozni, de ezek a gépek többnyire nem olcsóbb árfekvésűek, de a legolcsóbb modellek innen sem ajánlhatóak. Akinek mégis megvan a gond, azoknak köztes megoldás lehet a higanygőzlámpák folytótekercse (tévesen trafó). Az eszköz elkészítését, lévén szó hálózati feszültségről, házilag senkinek nem ajánljuk megfelelő szakismeret nélkül!

    -Használt UPS.
    Úgyis ezt fogjuk ajánlani :) . Hacsak számla nem kell róla, minden tekintetben jobban jár az ember főleg az APC legendás, 7-15 év körüli modelljeivel. Ezek talán nagyobbak, nem olyan szépek, de akkucserén kívül nagyon ritkán igényelnek más karbantartást és elektronikaiag sokkal jobb megoldások (talán a hatásfokuk nem az, de az üzemidő akkus részében erre talán nem érdemes gondolni). Az APC-n kívül persze a többi nagy öreg is ajánlható: Albacomp (UP-Selec), Powercom, Fiskars, és a többiek. Bagóért lehet kapni ezeket a gépeket akár kW-os teljesítménnyel is, akkumulátorokkal együtt is 10-15.000Ft körül lehet megúszni és össze sem lehet hasonlítani azokkal, amiket újonnan kapni ennyiért.

    "Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Új hozzászólás Aktív témák