Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ronin s8

    senior tag

    válasz C0RVUS #145100 üzenetére

    @"A valódi Szellem pont a mozgásban/mozgékonyságban és ezáltal használhatóságban rejlik, vagyis olyasmi, ami magához az élethez kell. Ezt a keletiek még valamennyire tudják. Hasonlítsd csak össze a Seiko/Orient/Citizen/Casio modellválasztékát a svájci gyártókéval. Érdekes, hogy a japánok tudnak mindenféle árszegmensben minden korosztálynak, mindenféle habitusú embernek valami szerethető időmérő bizgentyűt nyújtani. Igen, még svájcival vetekedő presztizsórát is, ha valakinek arra van épp gusztusa."

    Én meg úgy gondolom, hogy a kultúra nem más, mint a stabilitás. Akár a tárgykultúra, akár a gasztrológia, akár a zene, kell, hogy hordozza magában, mi több, megtestesítse ezt a stabilitást. Kell, hogy az archetípusok klasszicizálódjanak, különben szétfolyik minden, és nyomtalanul felszívódik. Sok nép járt így a múltban, olyannyira, hogy mára semmi, de semmi nyomuk nem maradt. Más népek nyomot hagytak magukból az utókorban - ezeket nevezzük kultúrnépeknek.
    Ahhoz, hogy egy étterembe visszamenjél, kell, hogy mindig ugyanazt (a jót) kapjad, különben váltasz, és ez mindennel így van: az autóval, a ruhával, az órával, a munkával - mindennel. A túlságosan szétfolyó, alkalmazkodó mentalitás hosszú távon zavart, zűrzavart, háborút, átalakulást hordoz magában. Előbb-utóbb legyőzi majd egy olyan erő, amely stabilitást hoz maga után.
    A jelenlegi kínai nép (nem az, amelyik a többezer éves kultúrát létrehozta - gondolom, ez világos, mint ahogy az is, hogy a mai görög, olasz, stb. sem az, melyik a történelmet írta) egy őrült pörgésben van, mindent és mindenkit lemásol, átalakít. Akkora energia feszül bennük, ami képtelenné testi őket egy stabil rendszer létrehozására. Rövid távon képesek bármit, akár a legmagasabb rendű dolgot is létrehozni. De megtartani - nos ez mínimum kétséges...

    [ Szerkesztve ]

    "Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

Új hozzászólás Aktív témák