Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • .LnB

    titán

    LOGOUT blog

    Nem tudom, hogy mennyire off a sorozatos topikban, de múltkor is váltottunk pár kommentet a témában, és talán senkit sem zavart, szóval újabb dokumentumfilm.

    Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off

    Tegnap előtt jelent meg. Nálunk viszont csak tegnap vált elérhetővé HBO Max-en. Van hozzá szinkron és felirat is. A fiam miatt szinkronosan néztük. De ezt senkinek sem ajánlom. Van pár iszonyat félrefordítás. Olyanok, mint mikor Steve Hawk, Tony bátyjának úgy van fordítva, mint ha Tony lenne az ő bátyja. A 180°, 360° fokos spin move, vagyis fordulatok, rendszeresen szaltónak vannak fordítva.. És ilyenek. Nagyon sokszor narráltam alá a családnak, hogy itt kvára nem ezt mondják, amit a szinkronban.

    Szóval maga a doku. Minden várakozásomat felülmúlta! Természetesen a pozitív értelemben. Nagyon érdekes az egész. És részletes, mély. Rengeteg régi, híres arc megszólal benne. És úristen, de megöregedtek már! :) Egy átfogó korkép erről a sportról. Egészen a '70-es évektől, napjainkig. Igaz a jelenkori híres deszkások már kimaradnak belőle. Inkább a Bones Brigade tagjait követi napjainkig. Szóval Tony korosztályát.

    Kicsit fura a kezdés, mert Tony édesanyját mutatják meg, aminek igazán sok jelentősége nincs. Szegény asszony, 97 éves. De miután letudják a "kötelezőt", egy nagyon részletes történetet mesélnek el. Tony kiskorától-napjainkig. Őszinte az egész, sok érdekes részlettel. És néhol tényleg elgondolkodtató. Főleg a vége fele. És nem is a nézők számára, hanem a szereplők számára. :) De ezt majd ha nézitek, megértitek.

    Azon meglepődtem, hogy a játékok mennyire keveset vannak benne említve. Mert én úgy gondoltam, hogy azzal lett igazán világhírű. Szerintem itt nálunk is, akkor ismertük meg ezt a nevet. De nem, ő már előtte túl volt egy karrier csúcsponton. És ezt a szakaszát a gördeszkás világnak tök jól elmesélik.

    És hát persze a híres 900°.. Én láttam azt az X games-t akkoriban. Kétlem, hogy élőben láttam volna. De volt egy Xtreme sport csatorna, és az leadta. Lehet, hogy hetekkel, hónapokkal később, de nekem az olyan volt, mint ha élőben nézném. :) Szóval láttam az egész versenyt. De ez a doku magyarázza el jól, hogy az mennyire fontos trükk volt. És leginkább a többi deszkás nyilatkozatai. Az volt a Szent Grál.

    Nekem ez a doku nyitotta fel a szemem, hogy Tony Hawk nem az az "egytrükkös" skater. Azt hittem, hogy azzal lett igazán híres, hogy beadta a 900-at, és azóta is annak a hozományából él. Ezért én mindig is jobban szerettem a street deszkásokat, és Rodney Mullent tartom a valaha élt legnagyobb gördeszkásnak. Ez a véleményem nem változott. De Tony karrierje ennél sokkal-sokkal több volt. És nem a 900-as trükk miatt ő az egyik legnagyobb. Nem egy jól felépített marketing gépezet révén. Én sokat tanultam róla ebből a dokumentumfilmből.
    Ajánlom mindenkinek!

    [ Szerkesztve ]

    „A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

Új hozzászólás Aktív témák