Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • wsanyi

    aktív tag

    válasz paprobert #1772 üzenetére

    Nem a lumen értékre gondoltam, hanem a fogyasztásra. 60 W Wolfram szálas vs 60 W LED izzó (tudom, hogy ez utóbbinak brutális a fényereje, mert kb. 6-8, esetleg 10x akkora a fényereje azonos fogyasztás mellett).

    @Raymund és Schawo:

    De pontosan. Egész idáig azt bizonygattátok, hogy a TDP az a fogyasztás, mivel annyi hőt ad le, amennyit fogyaszt. (Őőőő.. :Y Ez kicsit fura. Olyan érzésem van, mintha egy processzornak az lenne a feladta, hogy fűtsön.)

    Mi is a célja egy processzornak? Számítosok/számítási feladatok elvégzése (régen ezért voltak számítástechnikusok, akik egyébként villamosmérnökök is voltak, és egyben rendszergazdák is, mára elkülönültek a különféle területek, mert mindegyik elfeljlődött, külön szakterületté vált, létezik pl. storagegazda is), tehát a keletkező hő itt felesleges melléktermék.

    Hogy értésétek, pl. a 7350K simán megy 5 GHz-en 2 mag/4 szálon, és az alap TDP-je 91 W, de 5 GHz-en már jóval több, míg az a 2 mag sosem fog elvileg 91 W-ot fogyasztani, még akkor sem, ha mind a 4 szálon 100%-on ki van hajtva, de ettől még nagyon kell hűteni, mert iszonyatosan melegszik. Ha 1 magot hajtasz 5 GHz-en, az kb. 35 W körül fogyaszthat talán, de ez az adott CPU-tól is függ, míg a TDP-je valószínűleg ennél jóval magasabb is lehet, mert az az 1 mag is nagyon melegszik. Több mangál viszont egymás is fűtik a magok, ami elméletileg korrekt értékmeghatározás esetén a maximális OC esetén óriási hűtőkapacitást igényel (a 9900K 95 W TDP-je a gyári alap órajelre vontakozik, ha olyan hűtőt raksz rá, akkor nem is nagyon fog turbózni, vagy csak nagyon kis időre, jellemzően bőven 180 W TDP feletti hűtés kell rá, ha mind a 8 magon 5 GHz-en szeretnéd hajtani (ettől még nem biztos, hogy annyit is fogyaszt, de előfordulhat, hogy 170 W körül tekeri meg a villanyórát), és sokszor még a víz sem elég neki sajnos, tehát hiába tud több FPS-t pl, akár nagyobb fogyazstás és hőtermelés mellett, egyszerűen nem éri meg, főleg, hogy a piros zónába kerül a túlhajtás).

    Szép délutánt nektek! ;)

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

Új hozzászólás Aktív témák