Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló

    MacBook
    Gyönyörűen megtervezett, stílusos, ultra hordozható Mac, 12 colos retina kijelzővel, tökéletesen hangtalan, passzív hűtési rendszerrel, vadonatúj billentyűzettel és a már megszokott, de még okosabb szuper trackpad-del.
    További részletek az Apple magyar nyelvű oldalán

    MacBook Air
    11 és 13 colos hordozható Mac, szinte bármilyen napi feladatra, legyen az munka, szórakozás, vagy tanulás. Minden pillanatban rendelkezésedre áll, a hosszú akkuidővel pedig egész nap hűséges társad lesz.
    További részletek az Apple magyar nyelvű oldalán

    MacBook Pro
    Erőtől duzzadó 13 és 15 colos, retina kijelzős Mac komoly munkára, számtalan konfigurációban, azoknak, akiknek a mobilitás mellett a teljesítmény is fontos.
    További részletek az Apple magyar nyelvű oldalán

    Mac modellek összehasonlító táblázata
    Egy Excel táblázatban összegyűjtöttük a jelenlegi készülékeket, hogy könnyebb legyen a döntés. Processzor és grafikus teljesítményeket, valamint aktuális Apple árakat találsz százalékos összehasonlítással együtt. A lista nem teljes, de igyekszünk bővíteni...
    Mac összehasonlító táblázat letöltése

    Gyakran feltett kérdések

    Van lehetőség Windows vagy Linux disztribúciók futtatására?
    Igen van. Az Apple által támogatott megoldás neve Boot Camp, amivel létrehozhatunk a rendszer meghajtón egy partíciót a Windows számára, majd oda telepítve azt natívan tudjuk futtatni a Mac-ünkön. Az Apple a Boot Camp-el a drivereket is mellékeli. Amennyiben Linux disztribúciót kívánunk natívan futtatni, úgy a legegyszerűbb megoldás a rEFIt bootloader használata. Ha nincs szükségünk natív rendszerre (nem szükséges nagy számítási kapacitás, nincs szükség nagy grafikus erőre), úgy van lehetőségünk virtuális gépként is futtatni ezen rendszerünket macOS-en. Erre a célra a legelterjedtebb megoldások a Parallels Desktop for Mac, VMware fusion és az ingyenes VirtualBox. Az első két megoldás fizetős, ám némileg hatékonyabb 3D-s támogatással szolgál.

    Tudom írni-olvasni az NTFS fájlerendszerű külső meghajtómat?
    Olvasni bármikor tudod, viszont az íráshoz külső megoldásra van szükség. A két legelterjedtebb megoldás a Paragon NTFS for Mac és a Tuxera NTFS. Ugyan mindkettő fizetős, azonban komolyan támogatott, profi megoldások, így erősen ajánlott a használatuk. Ha az NTFS meghajtók írását inkább pénz nélkül oldanád meg, elérhető a Mounty is, amely ugyan nem olyan nagy múltú, mint két profi nagy testvére, de a kommentek alapján biztató, így egy próbát megér. És természetesen ingyenes.

    Utólag mivel tudom bővíteni a gépemet?
    Az idők folyamán a unibody kialakításból és az akkumulátor beépítéséből fakadóan egyre nehézkesebbé vált az alkatrészek cseréje, ezt pedig fokozta az egyre vékonyabb kialakítás.
    A MacBook Pro-ban lehetőség van a rendszer lemez, a memória és az optikai meghajtó cseréjére.
    A MacBook Air és a MacBook Pro Retina gépekben csak az SSD cseréjére van lehetőség, ám ezek nem hagyományos meghajtók. Jelenleg az OWC kínálatában lehet ilyeneket találni.
    Bizonyos beavatkozások garanciavesztéssel járnak, így érdemes őket szakszervízben elvégeztetni, vagy a garancia lejárta után cserélni.
    Amennyiben mégis rászánjunk magunkat, kiváló leírások találhatóak az iFixit weboldalán.

    Mennyi és milyen garancia van a gépekre?
    Jelenleg egy év világ garancia van Magyarországon az Apple termékeire, amit az Apple Care Protection Plan megvásárlásával (gép típusonként eltérő az ára) három évre bővíthetünk.

    Mennyire könnyű megszokni a macOS-t és mennyire kompatibilis?
    Ez emberfüggő, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül könnyen át lehet rá szokni. A platformok közötti kompatibilitással napjainkban nem sok probléma van már, kiválóan lehet akár Windows környezetben is használni egy Mac-et.

    Magyar nyelvű a macOS?
    Igen van benne magyar lokalizáció.

    Hogy tudom újratelepíteni a rendszert?
    A Command-R billentyűket nyomva tartva a Recovery partíciót elindítjuk, majd a lépéseket követve telepítjük a rendszert.

    Hogy tudok USB telepítőt készíteni?
    Az App Store-ból, a megvásárolt fül alól töltsd le a High Sierra telepítőt, helyezz be egy pendrájvot, formázd a macOS saját formátumára MyVolume néven, majd terminálba beírva a createinstallmedia parancs segítségével el is készítheted:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app
    Enter, beírod a jelszavad és már készül is az USB installer. Ezt követően indítsd újra a gépet ALT nyomvatartása mellett, bootolj az USB meghajtóról, majd a Lemezkezelőben formázd a meghajtót és már mehet is a telepítés.
    Apple magyar nyelvű leírás
    iMore cikk részletesen, képekkel illusztrálva
    Ha nem akarsz parancsokkal küzdeni, ez az eszköz segít a pendrájv elkészítésében: Install Disk Creator
    Windows alól is megy, ehhez telepíts egy VMware Workstation-t, majd azon belül egy macOS-t és már készítheted a bootolható pendrive-ot. Részletes angol nyelvű leírás

    Mit tegyek, mielőtt eladom a gépem?
    Mentsd le az adataidat, jelentkezz ki iCloud-ból, iMessage-ből és a Face Time-ból, iTunes-ból és indítsd újra a gépet. CMD+R billentyűk lenyomásával lépj a Recovery menübe és töröld a Macintosh HD-t, majd ugyanitt indítsd el az online telepítőt. Apple magyar nyelvű tipp: [link] Saját tapasztalatok: [link]

    Szükségem van vírusirtóra?
    Nincs.

    Mivel tartsam karban a rendszert?
    Ha sok gond adódna, akkor alapértelmezésként a rendszer jogokat érdemes rendbe tenni. Ezt az /Applications/Utilities/Disk Utility programon belül tudjuk elvégezni. Itt kiválasztjuk a rendszer lemezünket, majd a First Aid fülön kiadjuk a Repair Disk Permissions parancsot. Amennyiben ez sem lenne elég, akkor az OnyX rendszer karbantartó software a javasolt megoldás. Az alapértékeken elvégzett cache takarítás sokat segíthet a rendszeren. (El Capitan óta a jogjavítás nem érhető el, mivel nincs rá szükség.)

    Mi az az NVRAM reset, mire jó és hogy kell elvégezni?
    A rendszer egyes alapvető információit tárolja. Ha nem indul a rendszer, gond van a hanggal vagy egyéb eszközzel, akkor érdemes elvégezni ezt. A módja, az indítást követően legalább 3 újraindításig (3 gong) nyomva tartott ALT + CMD + P + R. Apple hivatalos magyar nyelvű leírás: NVRAM reset

    Mi az az SMC reset, mire jó és hogy kell elvégezni?
    Az SMC felel az akkumulátor vezérléséért, a környezeti fényviszonyok érzékeléséért, a billentyűzet háttérvilágításáért, stb. Ha bármi teljesítménnyel, akkumulátorral, hűtéssel, stb. kapcsolatos gond jelentkezik, akkor érdemes elvégezni az SMC reset-et. Ennek módja Apple notebookokon a következő: állítsuk le a számítógépet, minden csatlakoztatott eszközt és a tápegység csatlakozót is válasszunk le, majd nyomjuk le egyszerre a SHIFT + CTRL + ALT gombokat és a bekapcsoló gombot 10 másodpercig. Ezt követően normál módon indítható a Mac számítógép. Apple hivatalos magyar nyelvű leírás: SMC reset

    Mit takar az „Egyéb” és „Kiüríthető” kategória A Mac névjegye ablakban?
    A Mac névjegye ablakban található Tároló lapon megtekintheted, hogy bizonyos fájlok körülbelül mekkora területet foglalnak el a csatlakoztatott meghajtókon. A macOS Sierra rendszerben a „Kiüríthető” kategória akkor jelenik meg, ha a Mac tárhelyének optimalizálása funkció be van kapcsolva. Ez esetben olyan tárhelyről van szó, amelyet a Mac automatikusan elérhetővé tud tenni, ha több területre van szükség. A kiüríthetőként megjelölt fájlok bármikor letölthetők ismét szükség esetén. Apple hivatalos magyar nyelvű leírás: Mit takar az „Egyéb” és „Kiüríthető” kategória A Mac névjegye ablakban?

    Hardverteszt indítása
    Ha valami nem tűnik rendben lévőnek, a hardverteszt futtatásával magunk is ellenőrizhetjük Apple notebookunk állapotát. Válasszunk le minden perifériát és töltőt, majd bekapcsoláskor tartsuk lenyomva a D billentyűt, amíg meg nem jelenik a diagnosztikai állapotjelző. Apple hivatalos magyar nyelvű leírás: Apple Hardware Test Mac-en

    Nem megy minden YouTube video. Mit csináljak?
    A macOS alapvetően Flash nélkül érkezik. Ha feltétlenül szükség van rá, akkor az Adobe honlapjáról letölthető és telepíthető, de érdemesebb ilyen célokra fenntartani egy Chrome böngészőt, ami rendelkezik beépített Flash pluginnel.

    Nem megy az online bank. Mit csináljak?
    Ahogyan a Flash, úgy a Java is hiányzik az alaprendszerből. Ez szintén letölthető, ha feltétlenül szükség van rá.

    Milyen használt gépet érdemes venni?
    Nagy a választék, de az alaptézis az, hogy az éppen elérhető macOS kiadás minimum konfiguráció igényeinél régebbi gépet már nem érdemes vásárolni.

    Külföldön szeretnék gépet vásárolni. Mire kell figyelni?
    Ha sokat gépelsz magyarul, akkor érdemes nemzetközi angol kiosztással vásárolni, így minden szükséges gomb meglesz rajta. A töltők feje könnyedén cserélhető és 110 illetve 230V-on egyaránt üzemel. Nem kell átalakítóval bajlódni.

    Hogyan óvjam az akkumulátort?
    Az új hordozható Mac-ekben már nagyon jó akkumulátor van, így különösebb karbantartást nem igényelnek, tehát használd bátran vegyesen, akkuról és tápegységről is. Nem kell félni a ciklusok számától (teljes feltöltés és lemerítés), hiszen a folyamatos töltöttség sem tesz jót az akkumulátornak, így ha mindig töltőről hajtod (mert pl. asztali gépként használod több monitorral), havonta többször teljesen merítsd le, amíg magától ki nem kapcsol. Ezt követően használd ahogy megszoktad. Nyilván, ha hozod-viszed, ez nem játszik, de – hogy a cellák kondíciója is szinten legyen tartva – érdemes a fentiekre odafigyelni. Egyébként az akkumulátor nagyjából 1.000 ciklust lazán kiszolgál, így ha vegyesen töltőről és akkuról is – tehát normál módon – használod a Mac-ed, nem nagyon kell félni az akkumulátor idő előtt cseréjétől.

    Milyen külső kijelzőt válasszak?
    Minél nagyobb a felbontás, annál több részlet jelenik meg, tehát szebb lesz a kép. A PPI ennek a mértékegysége. Megmutatja, hogy adott területen belül (négyzethüvelykenként) hány képpontot találunk, ami a képpontok sűrűsége lesz. Angolul pixels per inch, azaz PPI. A macOS akkor néz ki jól, ha minimum 110 PPI-s monitort használunk a megjelenítéshez. Példaként vegyünk egy ma átlagosnak mondható kijelzőt, amelynek 23 colon 1920x1080-as felbontása. A kapott eredmény 95.78 PPI, ami nem túl sok. Mivel a Windows egész másként rajzolja ki a tartalmat, ott ez az érték teljesen megszokott, gyakorlatilag átlagos szemnek bőven elegendő. Azonban a macOS jóval magasabb PPI-t kívánt és ez a monitorra kivetített tartalom kritikán aluli megjelenését eredményezheti. Példaként a nagyobbik (tehát még nem retina) MacBook Air kijelzőjét említeném, amely 13 colon, 1440x900-as felbontáson, 130.62 PPI. Ez jóval magasabb érték, mint a fent említett 23 colos monitoré. Itt ellenőrizheted, hogy a kiszemelt monitorod mit tud: PPI kalkulátor A csatlakoztathatóság szintén fontos, ha teheted, Thunderbolt, vagy Mini Display port-os megjelenítőt válassz. Ha ez nem megy, találsz rengeteg átalakítót az Apple kínálatában. A panel típusa sem elhanyagolható, ezért érdemes, IPS kijelzőt választani, amely jelenleg a legjobb minőségű képet eredményezi. Matt, vagy fényes, már inkább csak megszokás kérdése, de a matt nem tükröződik, így jobban ajánlott, azonban a fényes típusoknak teltebb a színe, ezért az sem rossz választás.

    Van különbség a gyári telepítés és az utólagos újratelepítés között?
    Gyárilag telepített állapotában, alapértelmezetten van néhány alkalmazás, amelyek egyébként fizetősek, ha nem új eszközt vásárolsz. Pl.: iWork csomag, Garage Band, stb. Ha újratelepíted, ezek nem lesznek ott az alkalmazásaid között, de ha megvásároltad, (vagy megkaptad az új eszközzel együtt) az App Store-ba bejelentkezve természetesen letöltheted valamennyit. Ezt leszámítva nincs különbség.

    Magyar helyesírás-ellenőrzés macOS alatt
    Magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzés egyelőre nincs a rendszerben, de megoldható. Egyrészt a Plasztik féle manuális módszerrel (sajnos lekerült az oldalukról, így mindenki saját felelősségre szerezze be), amit csak be kell másolni a megfelelő helyre, de mivel nem frissült régóta, ez a megoldás nem ajánlott. Ami viszont jól működik, az a Dictionaries for macOS. Igaz fizetős, de relatíve nem drága és a Libre Office rendszeresen frissített adatbázisával dolgozik, így jelenleg ez a legjobb megoldás. Természetesen angol-magyar fordítás is menni fog a Spotlight-ban, a Szótár alkalmazásban és 3-ujjas tappantással is. Letölthető ide kattintva: Dictionaries for macOS

    Hasznos programok

    File Manager - Forklift, Commander One PRO
    Csoportos átnevezés - Better Rename 9, Better Rename 10
    Video lejátszás - VLC, IINA
    (VLC beállítások régebbi gépekhez)
    MP3, Flac lejátszás - VOX (van beépülője a médiabillentyűkhöz, távirányítóhoz is)
    MP3 taggelés - Meta
    Csengőhang iPhone-ra - Ringer
    Audio konvertáló - MediaHuman Audio Converter
    CD, DVD írás - Burn, Comburet
    Képszerkesztés - Pixelmator (viszonylag olcsó, nagy tudású alkalmazás, már-már PS alternatíva)
    Külső képszerkesztő fotókhoz - External Editors For Photos (bármilyen megszokott képszerkesztővel editálhatod a Fotók alkalmazásban tárolt képeidet. Hasznos és kiválóan működik!)
    Effektezéshez - Pixlr, Fotor, Polarr
    Vektoros - Sketch, Affinity Designer, Graphic, Vectr
    Képnézegető - iFoto Viewer, Phiewer
    Képernyőkép készítő, szerkesztő - Skitch
    Letöltés - uTorrent, Transmission, qBittorrent, JDownloader2
    Konvertálás - VideoConverterUltimate, Subtitle Converter, iVI, MetaMovie
    Feliratok - Subtitles, FlixTools
    Fotóalbum - Fotók
    Jegyzetelés, emlékeztetők - Wunderlist
    Extra szövegszerkesztő - TextWrangler
    Íróknak - iA Writer
    Office - Microsoft Office for Mac (magyar), LibreOffice, iWork csomag: Pages, Numbers, Keynote

    Hasznos apróságok

    Bartender 2 - segítségével a felső menüsort tudod elrendezni, egyes alkalmazások ikonjait elrejteni
    Vanilla - szintén a menüsor alkalmazásait lehet elrejteni vele
    Lock Me Now - egyszerűen beállíthatsz billentyűparancsot a gép zárolásához, sajnos a Sierra egyelőre nem támogatott
    PopClip - nagyon okos és sokfunkciós helyi menü kijelöléskor
    ClipMenu - nagyon jó vágólap eszköz, akár több dolgot előre be is állíthatsz benne, hogy ne kelljen keresgélned, 0.4.3 az ajánlott
    Clipy - a ClipMenu utódja. Nem kell megijedni a japán karakterektől, angol lesz a felület
    BetterSnapTool - ablakok elrendezéséhez hasznos, főleg nagy kijelzőkön
    Command-C - vágólap megosztása iOS eszközökkel
    AppCleaner - alkalmazások és azok fájljainak törléséhez
    LiteIcon - ikonokat cserélhetsz vele a rendszerikonokhoz kicsit trükközni kell a SIP miatt, de jól működik)
    CleanMyDrive - könnyen kiadhatod vele a drájvokat és törli azokról a szemetet kiadáskor
    TheUnarchiver - szinte mindent ki-, és betömörítő alkalmazás
    Disk Diag - lemezkarbantartó, amivel egy kattintással törölheted a szemetet, Cache-t, stb.
    DiskWave, Disk Inventory X - segít elemezni, hogy mi foglal sok helyet a lemezen
    Memory Clean - ha kevés a RAM a készülékedben
    TinkerTool - extra beállításokhoz jól jöhet (szövegkijelölés a megtekintőben, videók automatikus lejátszása Quick Time-ban, bővitett mentés ablakok, karakterismétlés lenyomott billentyűvel, stb.) Rengeteg dolgot ki-, és bekapcsolhatsz a rendszerben, érdemes átnézni...
    Hyper Dock - kurzor föléhúzásra megjeleníti a Dock-on futó alkalmazásokat egy kis ablakban, mint Windows 7-en, valamint ablakokat is tud rendezni, akár billentyűparancsokkal is. App Store-ból és a fejlesztő oldaláról is elérhető.
    Paragon NTFS for macOS - bevált, atom stabil és jól működő megoldás NTFS meghajtók írásához
    Mounty - ingyenes eszköz NTFS fájlrendszerű meghajtók írásához
    Keyboard Clean Tool - zárolja a billentyűzetet és így könnyen megtisztíthatod
    Retina Capture - retina kijelzőn hasznos azoknak, akik fejlesztenek és kell a képernyőmentés a munkához
    iConvertIcons - rengeteg formátumba konvertáló eszköz, macOS és Windows ikonokhoz is
    iStatMini - értesítési központba beépülő, látványos erőforrás figyelő
    Battery Diag - az értesítési központba, vagy akár a menüsorra beépülő eszköz, ami az akkut figyeli és sok hasznos infót megjelenít
    coconut Battery - részletes információk az akkumulátor állapotáról, használt Mac vásárlásakor érdemes ezzel ellenőrizni a kiszemelt készüléket
    MonthlyCal - Windows után hiányzott egy azonnal elérhető naptár nézet, de ez pótolja, az értesítési központba beépülve
    Weather Indicator - az egyik legjobb, egyszerű, kis erőforrás igényű, tartózkodási helynek megfelelő időjárás előrejelző eszköz a menüsorra
    Temps - szintén időjárás eszköz a menüsorra, ami kevéssel beéri és szépen mutatja a hőmérsékletet, bár a gyárihoz képest eltér néhány fokot
    Meteorologist - ingyenes időjárás alkalmazás a menüsorra, ami végre jól és pontosan működik Sierra alatt is
    SimpleWeather - a Degrees óta talán a legjobb hőmérséklet kijelző a menüsorra, ráadásul alig eszik valamit és szinkronban van a telefonnal
    The Duplicate Finder Duplicate Detective Gemini - többszörös fájlokat keres meg a gépen, többféle beállítható paraméter alapján
    Scroll Reverser - egérgörgőn, tapipadon egymástól akár függetlenül is megfordítja a görgetési irányt. Régi motorosoknak jól jöhet...
    BetterTouchTool - Trackpad-en, Magic Mouse-on egyedi gesztusokat, parancsokat állíthatsz be, de működik hagyományos egerek extra gombjaival is. Hasznos, praktikus, munkát jelentősen felgyorsító alkalmazás.
    iStatistica - többfunkciós erőforrás figyelő alkalmazás, amely kijelzi a processzor-, memória-, és lemezhasználatot, valamint hálózati információkat
    SmoothMouse - Windows-on megszokott kurzor gyorsulás beállításához (a macOS Sierra egyelőre nem támogatott)
    SmoothScroll - ha egeret használsz, ezzel olyan finom görgetést tudsz beállítani, mint ahogy a Trackpad-del működik (sajnos fizetős, de nagyon jó)
    NitroShare - egy kattintással indítható, gyors fájlmásolás hálózaton, Mac, Windows és Ubuntu rendszerekre
    Lightsot Screenshot - képernyőkép készítés, szerkesztés, feltöltés, megosztás egy kattintással
    Fluid - weboldalakból natív alkalmazást készíthetsz (Gmail, Facebook, Messenger, stb.)
    Webcatalog - szintén webes alkalmazások (Messenger, Gmail, stb.) desktop verziója, Fluid alternatíva
    FontDoc - betűkészlet megjelenítő, minta szöveggel is működik, ingyenes
    Itsycal - könnyen elérhető naptár a menüsoron
    Speedtest - a mindenki által ismert webes sebességmérő Mac-es verziója
    Language Switcher - segítségével a telepített alkalmazások nyelvét tudod átállítani
    BeardedSpice - média billentyűk használata weboldalakon, pl.: YouTube, SoundCloud, MixCloud, TuneIn, Spotify (web), stb.
    Etcher - letöltött lemezkép adathordozóra írása
    Install Disk Creator - macOS telepítő pendrive létrehozása
    HighSierraMediaKeyEnabler - billentyűzet médiavezérlőinek klasszikus használatát állítja vissza High Sierra alatt

    Mac számítógépek összehasonlítása
    A különböző Mac típusokat itt tudod összehasonlítani: EveryMac.com

    Egyéb infó
    Akinek aktuális a Retina MacBook Pro kijelző kopás, annak jó hír, hogy a visszahívási program a gép 3 éves koráig él, tehát érdemes bevinni egy hivatalos szervizbe...

    Ha eladnád a Mac-ed...
    Eladásra váró használt Mac-ed beárazásához a Beárazós topikban kaphatsz segítséget. Itt ezt ne hozd fel témaként, mert hirdetésnek minősül, ami pedig tiltott.

    Kötetlenebbül beszélgetnél?
    Apple Mac offtopik

Új hozzászólás Aktív témák