Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Bodor

  veterán

  Az SSD kondíciója, tények és tévhitek.

  Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk és gyakorlati tapasztalatok.

  [PAGE:1]Bevezető[/PAGE]

  Ez a cikk elsősorban azért született, mert a Flash SSD topikban egyre sűrűbben születnek olyan hozzászólások, amelyek az SSD-re írt adatok mennyisége miatti aggodalommal vannak tele.

  Az aggodalomra az a legtöbbek fejében élő információ adja az alapot, hogy az SSD elhasználódik, ha sok írás történik rá. Ritka kivételektől eltekintve ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok, ezért szeretnék az alábbiakban megosztani pár gyakorlati tapasztalatot, és információt. Mi számít soknak, és mi az amire valójában figyelnünk kell.

  ***

  Alapinformációk

  Az SSD-kben alkalmazott NAND chipek, a technológiából adódóan csak bizonyos mennyiségű írást képesek elviselni, ezért valóban nem mindegy, hogy hogyan bánunk az SSD-nkkel. Ezt a mennyiséget sok minden befolyásolja, amelyre később fogok kitérni.

  Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás! Akit érdekel, erről részletesebben az Átfogó elemzés az SSD-k természetéről című cikkben olvashat.
  Egy 10%-os kondíciójú SSD is ugyanolyan teljesítményű (helyes beállításokkal annak kell hogy legyen) , mint egy teljesen új. Aggodalomra csak az adhat okot, ha az írási mennyiség az átlagostól eltér, erre a későbbiekben 1-2 példát be is fogok mutatni és az eddigi tapasztalatok alapján a lehetséges okokra is kitérek.

  [PAGE:2]Diagnosztizálás[/PAGE]

  Először is lássuk, hogy miképpen tudjuk az SSD-re írt mennyiséget meghatározni.
  A topikokban mi két programot szoktunk ajánlani erre a célra, az egyik a már sokak által ismert Hard Disk Sentinel (továbbiakban HDS), egy alapvetően merevlemez ellenőrző és felügyelő alkalmazás, de az SSD-k diagnosztizálásában is jeleskedik.
  Fontos, hogy mindig a program legújabb változatát használjuk, mert a régebbi verziók esetleg nem fogják felismerni az újabb típusú SSD-ket!

  (Klikk a képre a nagyobb méretért)

  Itt szeretném megjegyezni, hogy a kondíció nem keverendő össze a teljesítménnyel, mely utóbbit a HDS akkor szokott 80%-osnak mutatni, ha nem működik a TRIM szolgáltatás, erről a helyes beállítás résznél részletesebb információk találhatóak.

  A másik program pedig a kifejezetten az SSD-k monitorozására alkalmas SSDOK, melynek fejlesztője a már sokak által ismert fórumtárs, Fire/SOUL/CD.

  (Klikk a képre a nagyobb méretért)

  Mindkét program az SSD által küldött S.M.A.R.T (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology - azaz Önellenőrző Értékelő és Hibajelentő Technológia) értékekből számolja az SSD kondíciójának csökkenését.
  A HDS program S.M.A.R.T fülén ez a legtöbb SSD-n a #177 Wear Leveling Count alapján történik, de pl. az Intel SSD-knél a #233 Media Wearout Indicator (továbbiakban MWI), az Adata típusainál pedig a #231 SSD Life Left attribútum utal rá.
  Az említett attribútumokat az SSD vezérlője közli és gyártó által meghatározott garantált írás mennyiség alapján az értéket folyamatosan csökkenti, azaz számol visszafelé 100%-tól. Ez a mennyiség típusonként és gyártótól függően teljesen változó, és természetesen szoros összefüggésben van az alkalmazott NAND típusával, és azzal is, hogy milyen csíkszélességgel készültek a cellák, minél kisebbel, annál kevesebb írást képesek elviselni.
  SLC, MLC, TLC – Mit jelent?
  Napjainkban már nem nagyon, vagy csak nagyon drágán kaphatóak az SLC-vel szerelt meghajtók, jelenleg az MLC-s SSD-k az elterjedtebbek, de egyre több gyártó tér át az olcsóbb TLC-re, illetve a Samsung bevezette a 3D V-NAND technológiát, amely többek között a lecsökkent csíkszélesség miatti alacsony írási terhelhetőségen hozott változást.
  Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a SSD-nk kondíciója lecsökkent 1%-ra, az nem azt jelenti, hogy már teljesen elhasználódott, csak a gyártó által megadott garantált és beállított írás mennyiségét értük el!
  Ettől még az SSD tovább használható, mert egyrészt a gyártók is biztonsági tartalékkal dolgoznak, másrészt általában jóval több írást viselnek el,mint a garantált írásmennyiség, erről meggyőződhetünk ebben a tesztben is.

  Viszont tudnunk kell, hogy ha az SSD elérte a gyártó által garantált írásmennyiséget,azaz a kondíció 1%-ra csökken, akkor már nem kérhetünk garanciális ügyintézést sem, legalábbis az adatvesztést illetően.
  Természetesen ha teljesen elromlott egy meghajtó (és ez általában a vezérlő meghibásodása miatt következik be, nem pedig azért mert túl sok adatot írtunk rá), nem látja a BIOS és egyetlen alaplapban sem működik, akkor lényegtelen, hogy a kondíciónak mennyi az értéke, azt cserélik a garanciaidőn belül.
  Az írási terhelhetőséget (TBW azaz terabytes written = összes írott adatmennyiség) egyes gyártók belefoglalják a garanciális feltételekbe, más gyártóknál csak megadnak egy becsült élettartam értéket, vagy napi írási terhelhetőséget.
  A TBW meghatározása Jedec szabvány szerint történik, de ennek is van több változata, ezért sajnos nem egységes mindegyik gyártónál, illetve fel sem tüntetik, hogy melyik szabványt használták.
  Pl. a HyperX egyes típusainak (Fury, Savage, Predator PCIe) és a Kingston KC300 adatlapjain olvasható kimagasló TBW értékek szerintem nem összehasonlíthatóak a többi SSD-vel, de legalább leírták, hogy ezeknél a típusoknál a TBW értékét a JESD219A szabványt szerint adják meg.

  Nem árt tudni, hogy egyes régebbi SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak.

  [PAGE:3]Használat és beállítások[/PAGE]

  Vegyük sorba a napi használatból, és a rossz beállításokból adódó okokat, melyektől nőhet az írási terheltsége az SSD-nknek.

  Tejesen természetes, hogy operációs rendszernek használva az SSD-t, a rendszer telepítése és annak frissítése után a vadonatúj meghajtónkon sok írás keletkezik rövid idő alatt. Ez a mennyiség a rendszer fajtájától, és az egyéb felhasználói programok számától függően változó, általában 70-140 GB közötti szokott lenni, de ennél több is lehet.
  Ilyenkor nem kell megijedni, hogy " még nem is használtam a rendszert, és már ilyen sok írás van rajta" , érdemes 1-2 hét múlva, miután már "beállt a rendszer", megnézni a napi írás mennyiséget, és ha akkor is kirívó számokat látunk, akkor kutatni a lehetséges okok után.

  Tudnunk kell azt is, hogy a topiban ajánlott CrystalDiskMark sebességmérő program használata is írást generál az SSD-re, ez 3X1000MB -os beállítással kb. 20 GB-ot jelent. Aki sokat tesztel, ne lepődjön meg az írási mennyiség növekedésén.

  Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha még nem is telepítünk naponta új programokat, az oprendszer napi használata (frissítések, letöltések, böngésző használata, háttérfolyamatok) is jár némi írással.

  A naponta írt mennyiség természetesen függ a felhasználótól is. Ha valaki virtuális gépeket futtat, professzionális grafikai programot használ, videókat vág, esetleg nagyobb fájlokat, videókat (torrent) tölt le az SSD-re, annak nem kell csodálkoznia, ha az átlagosnál ( évente 3-6 TB) nagyobb írási mennyiséget lát.

  Mivel a fentebb linkelt átfogó elemzésben kielégítő információt kaphatunk a technológia sajátosságairól, ezért én itt ezeket nem részletezném.

  Ahhoz, hogy ne terheljük feleslegesen írással az SSD-t, a partícióeltolásnak rendben kell lennie, működnie kell a TRIM szolgáltatásnak és nem szabad töredezettség-mentesíteni az SSD-t.

  Az ezekkel kapcsolatos helyes operációs rendszer beállításokról a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? és a Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak! cikkeimben olvashattok, ezért most itt nem írnám le újra.

  [PAGE:5]Egyedi esetek és végszó[/PAGE]

  Elég ritkán találkozunk a topikban az átlagostól sokkal magasabb írási terheléssel, és ennek sokszor nehéz kideríteni az okát, de szerencsére vannak rá eszközök.

  Az egyik felhasználó egy Samsung 840-es SSD-n 7 virtuális gépet használt, ezért is lett 55 TB írással "gazdagabb" az SSD másfél év használat alatt. Több mint 2 év használat után 1%-nyi kondícióval, 140 TB írással még mindig működik, de van, hogy lefagy a rendszer és újra kell indítani.

  A másik érdekesség az volt, hogy egy Asus strix tactic pro egér szoftvere írt 12 nap üzemidő alatt 2.5 TB-ot az SSD-re.

  Ez utóbbi eset alkalmával az okot úgy sikerült kideríteni, hogy a Windows feladatkezelő, részletek fülén engedélyezni kellett az I/O írások oszlopát, ezek után már látható volt, hogy melyik folyamat írt az SSD-re, így könnyen kiszűrhető volt a bűnös program.

  A másik alkalmazás a Windows Erőforrás-figyelője, mellyel a lemez fülön szintén nyomon követhetjük az írásokat.

  Ha szerencsénk van, akkor ugyanezzel a módszerekkel utánanézhetünk annak is, hogy nem-e valami vírus-/malware-/spyware-féleség írogat folyamatosan az SSD-re, de természetesen erre sokkal jobb megoldás egy megbízható vírusirtó.

  Találkoztam egy furcsasággal is a topikban.
  Mindkét SSD ugyanolyan típusú, ugyanolyan méretű, azonos firmware van rajtuk, azonos program verzióval vannak diagnosztizálva, csak annyi a különbség, hogy más driver hajtja őket, és más a partíció típusa. Mégis a rájuk írt adatmennyiséget összehasonlítva nincsen arányban az, amit az MWI mutat százalékosan. Én most csak arra tudok gondolni, hogy a gyártó változtatott a vezérlőben, hogy MWI mennyi írás után mit mutasson.

  Remélem, hogy sokak számára világossá vált, hogy nem kell annyira félteni az SSD-t, mint azt eddíg képzelték, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem árt ha az említett beállításokra odafigyelünk, hiszen gondolom mindenki szeretné, ha minél lassabban használódna el a meghajtója.

  Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

 • Hunmugli

  aktív tag

  -

  [ Szerkesztve ]

  A kevés tudás veszélyes. A sok is. – Bocs az offért.

 • MurdR

  veterán

  76561198202713372
  76561198277792171

  [ Szerkesztve ]

  MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8

 • V/

  félisten

  Case, Claim

  Mi az a Case és Claim?
  Az eBay vásárlói védelmet nyújt a regisztrált tagjaink (eBay Buyer Protection). Abban az esetben, ha a rendelt küldemény nem érkezik meg, vagy nem azt kapod, amit rendeltél (nem olyan minőség, eltérés stb.), lehetőséged van egy Case-t (ügy, vita) indítani, itt tudsz kommunikálni az eladóval, a kártérítés vagy refund ügyében. Case-t a (legkésőbbi becsült - Estimated Delivery) érkezéstől számított 30 napon belül tudsz nyitni az eBay felületén keresztül, ha nem egy országban vagy az eladóval, ha azonos az ország, akkor 7 nap.
  Ha egy vásárlásnál nincs megadva Estimated delivery, akkor a vásárlás napjától 30 nappal kell számolni a várható szállítási időt, és ha az letelt, attól a naptól 30 napig van vásárlói védelem.
  Megjegyzés: Az eBay-n megadott küldemény várható érkezési időtartam (Estimated delivery) egy, az eBay programja által becsült statisztikai átlag. Nem az eladó által vállalt garantált szállítási idő.
  Amennyiben az eladó nem mutat hajlandóságot az ügy rendezésére (nem válaszol 3 napon belül, vagy látványos módon húzza az időt), akkor a Case megnyitásától számítva 30 napig tudsz egy Claim-et (követelést) nyitni. Itt már az eBay dönti el, hogy ki a kedvezményezett, te vagy az eladó.
  Az eBay szabályai

  Updates to the eBay Buyer Protection Process - 2013.10.24.

  Mikor nyissunk Case-t vagy Claim-et?
  Amennyiben a megjelölt időn belül nem kapod meg a küldeményed, először érdemes az eladóval felvenni a kapcsolatot, és tőle érdeklődni a csomag holléte felől. Abban az esetben, ha az eladó nem válaszol, vagy nem tesz lépéseket a megoldás érdekében, akkor érdemes megnyitni a Case-t, és ha muszáj, abból a Claim-et.
  Hogyan nyissunk Case-t, lépésről lépésre:
  Segédlet

  [ Szerkesztve ]

 • V/

  félisten

  Paypal fiók belépési védelme

  Az utóbbi időben néhányan panaszkodtak, hogy „feltörték” a Paypal fiókjukat. Ennek megelőzésére javaslom aktiválni a belépés mobiltelefon kódos védelmét.
  Fontos megjegyeznem, hogy ha ezt az ingyenes szolgáltatást aktiváljuk, azután amíg aktívan tartjuk, nem lehet mobiltelefon nélkül vásárolni a Paypal-el.

  A leírás linkje itt található.

  [ Szerkesztve ]

 • hpsafl

  tag

  -

  [ Szerkesztve ]

  Blogom: http://gearbest.blog.hu/ Egyedi kupon: gbkupon@gearbest.com

 • olbaidhun

  őstag

  ~

  [ Szerkesztve ]

  7o-233-9OO1 • Nincs törékeny küldemény, max gondatlan csomagolás \_(ツ)_/

 • Tim82

  nagyúr

  -

  [ Szerkesztve ]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Bodor

  veterán

  [PAGE:1]Bevezető[/PAGE]

  Ez a cikk elsősorban azért született, mert a Flash SSD topikban egyre sűrűbben születnek olyan hozzászólások, amelyek az SSD-re írt adatok mennyisége miatti aggodalommal vannak tele.

  Az aggodalomra az a legtöbbek fejében élő információ adja az alapot, hogy az SSD elhasználódik, ha sok írás történik rá. Ritka kivételektől eltekintve ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok, ezért szeretnék az alábbiakban megosztani pár gyakorlati tapasztalatot, és információt. Mi számít soknak, és mi az amire valójában figyelnünk kell.

  ***

  Alapinformációk

  Az SSD-kben alkalmazott NAND chipek, a technológiából adódóan csak bizonyos mennyiségű írást képesek elviselni, ezért valóban nem mindegy, hogy hogyan bánunk az SSD-nkkel. Ezt a mennyiséget sok minden befolyásolja, amelyre később fogok kitérni.

  Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás! Akit érdekel, erről részletesebben az Átfogó elemzés az SSD-k természetéről című cikkben olvashat. Egy 10%-os kondíciójú SSD is ugyanolyan teljesítményű (helyes beállításokkal annak kell lennie), mint egy teljesen új. Aggodalomra csak az adhat okot, ha az írási mennyiség az átlagostól eltér, erre a későbbiekben 1-2 példát be is fogok mutatni és az eddigi tapasztalatok alapján a lehetséges okokra is kitérek.

  [PAGE:2]Diagnosztizálás[/PAGE]

  Először is lássuk, hogy miképpen tudjuk az SSD-re írt mennyiséget meghatározni.
  A topikokban mi két programot szoktunk ajánlani erre a célra, az egyik a már sokak által ismert Hard Disk Sentinel (továbbiakban HDS), egy alapvetően merevlemez monitorozó alkalmazás, de az SSD-k diagnosztizálásában is jeleskedik. A program fejlesztője hdsentinel fórumtárs, aki a Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan topik gazdája is.
  Fontos, hogy mindig a program legújabb változatát használjuk, mert a régebbi verziók esetleg nem fogják felismerni az újabb típusú SSD-ket!

  (Klikk a képre a nagyobb méretért)

  Itt szeretném megjegyezni, hogy a kondíció nem keverendő össze a teljesítménnyel, mely utóbbit a HDS akkor szokott 80%-osnak mutatni, ha nem működik a TRIM szolgáltatás, erről a helyes beállítás résznél részletesebb információk találhatóak.

  A másik program egy kifejezetten SSD információs alkalmazás, az SSDOK, melynek fejlesztője a már sokak által ismert fórumtárs, Fire/SOUL/CD.

  (Klikk a képre a nagyobb méretért)

  Mindkét program az SSD által küldött S.M.A.R.T (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology - azaz Önellenőrző Értékelő és Hibajelentő Technológia) értékekből számolja az SSD kondíciójának csökkenését. A HDS program S.M.A.R.T fülén ez a Samsungnál a #177 Wear Leveling Count alapján történik, de pl. az Intel SSD-knél a #233 Media Wearout Indicator (továbbiakban MWI), az Adata típusainál pedig a #231 SSD Life Left attribútum utal rá.
  Nem árt tudni, hogy egyes típusú SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak.

  Az említett attribútumokat az SSD vezérlője közli, és gyártó által meghatározott (beállított) garantált írás mennyisége alapján az értéket folyamatosan csökkenti, azaz számol visszafelé 100%-tól. Ez a mennyiség típusonként és gyártótól függően teljesen változó, és természetesen szoros összefüggésben van az alkalmazott NAND típusával, és azzal is, hogy milyen csíkszélességgel készültek a cellák, minél kisebbel, annál kevesebb írást képesek elviselni. SLC, MLC, TLC – Mit jelent?
  Napjainkban már nem nagyon, vagy csak nagyon drágán kaphatóak az SLC-vel szerelt meghajtók, jelenleg az MLC-s SSD-k az elterjedtebbek, de egyre több gyártó tér át az olcsóbb TLC-re, illetve a Samsung bevezette a 3D V-NAND technológiát, amely többek között a lecsökkent csíkszélesség miatti alacsony írási terhelhetőségen hozott változást.

  Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a SSD-nk kondíciója lecsökkent 1%-ra, az nem azt jelenti, hogy már teljesen elhasználódott, csak a gyártó által megadott garantált és beállított írás mennyiségét értük el! Ettől még az SSD tovább használható, mert egyrészt a gyártók is biztonsági tartalékkal dolgoznak, másrészt általában jóval több írást viselnek el, mint a garantált írásmennyiség, erről meggyőződhetünk ebben a tesztben is.

  Viszont tudnunk kell, hogy ha az SSD elérte a gyártó által garantált írásmennyiséget, azaz a kondíció 1%-ra csökken, akkor már nem kérhetünk garanciális ügyintézést sem, legalábbis az adatvesztést illetően.

  Természetesen ha teljesen elromlott egy meghajtó (és ez általában a vezérlő meghibásodása miatt következik be, nem pedig azért mert túl sok adatot írtunk rá), nem látja a BIOS és egyetlen alaplapban sem működik, akkor lényegtelen, hogy a kondíciónak mennyi az értéke, azt cserélik a garanciaidőn belül.

  Az írási terhelhetőséget (TBW azaz terabytes written = összes írott adatmennyiség) egyes gyártók belefoglalják a garanciális feltételekbe, más gyártóknál csak megadnak egy becsült élettartam értéket, vagy napi írási terhelhetőséget. A TBW meghatározása Jedec szabvány szerint történik, de ennek is van több változata, ezért sajnos nem egységes mindegyik gyártónál, illetve fel sem tüntetik, hogy melyik szabványt használták. Pl. a HyperX egyes típusainak (Fury, Savage, Predator PCIe) és a Kingston KC300 adatlapjain olvasható kimagasló TBW értékek szerintem nem összehasonlíthatóak a többi SSD-vel, de legalább leírták, hogy ezeknél a típusoknál a TBW értékét a JESD219A szabványt szerint adják meg.

  [PAGE:3]Használat és beállítások[/PAGE]

  Vegyük sorba a napi használatból, és a rossz beállításokból adódó okokat, melyektől nőhet az írási terheltsége az SSD-nknek.

  Tejesen természetes, hogy operációs rendszernek használva az SSD-t, a rendszer telepítése és annak frissítése után a vadonatúj meghajtónkon sok írás keletkezik rövid idő alatt. Ez a mennyiség a rendszer fajtájától, és az egyéb felhasználói programok számától függően változó, általában 70-140 GB közötti szokott lenni, de ennél több is lehet. Ilyenkor nem kell megijedni, hogy "még nem is használtam a rendszert, és már ilyen sok írás van rajta", érdemes 1-2 hét múlva, miután már "beállt a rendszer", megnézni a napi írás mennyiséget, és ha akkor is kirívó számokat látunk, akkor elkezdeni kutatni a lehetséges okok után.

  Tudnunk kell azt is, hogy a topiban ajánlott CrystalDiskMark sebességmérő program használata is írást generál az SSD-re, ez 3X1000MB -os beállítással kb. 20 GB-ot jelent. Aki sokat tesztel, ne lepődjön meg az írási mennyiség növekedésén. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha még nem is telepítünk naponta új programokat, az oprendszer napi használata (frissítések, letöltések, böngésző használata, háttérfolyamatok) is jár némi írással. A naponta írt mennyiség természetesen függ a felhasználótól is. Ha valaki virtuális gépeket futtat, professzionális grafikai programot használ, videókat vág, esetleg nagyobb fájlokat, videókat (torrent) tölt le az SSD-re, annak nem kell csodálkoznia, ha az átlagosnál (évente 2-6 TB) nagyobb írási mennyiséget lát.

  Mivel a fentebb linkelt átfogó elemzésben kielégítő információt kaphatunk azokról a technológiai sajátosságokról, melyek az elhasználódást is érintik, ezért itt én ezeket ezeket nem fejteném ki.

  Ahhoz, hogy ne terheljük feleslegesen írással az SSD-t, a partícióeltolásnak rendben kell lennie, működnie kell a TRIM szolgáltatásnak és nem szabad töredezettség-mentesíteni az SSD-t.

  Az ezekkel kapcsolatos helyes operációs rendszer beállításokról a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? és a Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak! cikkeimben olvashattok, ezért most itt nem írnám le újra.
  Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a "Hogyan is? " cikkemben elolvasható, hogy melyek azok a beállítások, melyeket teljesen felesleges megtennünk, mert csak feleslegesen lassítanánk vele a rendszerünket.

  [PAGE:5]Egyedi esetek és végszó[/PAGE]

  Elég ritkán találkozunk a topikban az átlagostól sokkal nagyobb írási terheléssel, és ennek sokszor nehéz kideríteni az okát, de szerencsére vannak a Windowsban erre a célra is eszközök.

  Az egyik felhasználó egy Samsung 840-es SSD-n 7 virtuális gépet használt, ezért is lett 55 TB írással "gazdagabb" az SSD másfél év használat alatt. Több mint 2 év használat után 1%-nyi kondícióval, 140 TB írással még mindig működik, de van, hogy lefagy a rendszer és újra kell indítani.

  A másik érdekesség az volt, hogy egy ASUS strix tactic pro billentyűzet szoftvere írt 12 nap üzemidő alatt 2,5 TB-ot az SSD-re.

  Ez utóbbi eset alkalmával az okot úgy sikerült kideríteni, hogy a Windows feladatkezelő Részletek fülén engedélyezni kellett az I/O írások oszlopát, ezek után már látható volt, hogy melyik folyamat írt az SSD-re, így könnyen kiszűrhető volt a bűnös program.

  A másik alkalmazás a Windows Erőforrás-figyelője, mellyel a Lemez fülön szintén nyomon követhetjük az írásokat.

  Ha szerencsénk van, akkor ugyanezzel a módszerekkel utánanézhetünk annak is, hogy nem-e valami vírus-/malware-/spyware-féleség írogat folyamatosan az SSD-re, de természetesen erre sokkal jobb megoldás egy megbízható vírusirtó.

  Találkoztam egy furcsasággal is a topikban.
  Mindkét SSD ugyanolyan típusú, ugyanolyan méretű, azonos firmware van rajtuk, azonos programverzióval vannak diagnosztizálva, csak annyi a különbség, hogy más driver hajtja őket, és más a partíció típusa. Mégis a rájuk írt adatmennyiséget összehasonlítva nincsen arányban az, amit az MWI mutat százalékosan. Én most csak arra tudok gondolni, hogy a gyártó változtatott a vezérlőben, hogy MWI mennyi írás után mit mutasson, de azt is tapasztaltuk, hogy egyes FW frissítések bizonyos számlálókat nullázhatnak (újra indítják), avagy a meglévő FW statisztikák alapján "újrakalkulálják"

  Remélem, hogy sokak számára világossá vált, hogy nem kell annyira félteni az SSD-t, mint azt eddig képzelték, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem árt ha az említett cikkekben olvasható beállításokra odafigyelünk, hiszen gondolom mindenki szeretné, hogy minél lassabban használódjon el a meghajtója.

  A cikk megírásához észrevételeikkel hozzájárultak topikgazda társaim, Fire/SOUL/CD és Emperor_, ezúton is köszönöm nekik!

  Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

 • olbaidhun

  őstag

  ~

  [ Szerkesztve ]

  7o-233-9OO1 • Nincs törékeny küldemény, max gondatlan csomagolás \_(ツ)_/

 • olbaidhun

  őstag

  -

  [ Szerkesztve ]

  7o-233-9OO1 • Nincs törékeny küldemény, max gondatlan csomagolás \_(ツ)_/

 • Petyyyyy

  addikt

  LOGOUT blog

  -

  [ Szerkesztve ]

  Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star || https://youtube.com/c/M539Restorations

 • Petyyyyy

  addikt

  LOGOUT blog

  Sziasztok!

  Megnyitom az Opel topic-ot. Itt szeretném, ha a témában tudnánk eszmecserét végezni, mindenki megoszthatná az ötleteit, tapasztalatait. Ide összegyűjthetnénk, ki milyen hibákat tapasztalt eddig, és az esetleges szervizekről is a személyes tapasztalatot. Egyszóval mindenről :)

  Egy pár hasznos link:

  Ha új Opelt szeretnél, akkor a hivatalos weblapon [link] sok-sok infót meg lehet találni. Még egy olyan oldal, ahol sok minden fent van: [link]

  Típusoldalak:

  Astra: [link]
  Kadett: [link]
  Manta: [link]
  Tigra, Corsa, Combo, Meriva: [link]
  Vectra A: [link]
  Zafira: [link]

  Klub-ok és egyéb:

  Mote - Opel Klub: [link]
  Magyar Veterán Opel Klub: [link]
  Opel Magazin: [link]
  Opel Fórum: [link]
  Sprintmotor, mint objektív fogyasztás: [link]
  Opel Műhely:[link]
  Darthvödör mókolós oldalai:[link], [link]
  Astra G okosságok: [link]
  Csak Opel, es tobbnyire gyari cuccok: [link]
  Jó árú autós boltok: [link], [link]

  Ajánlott motorolajok:

  Olcson: Mannol 5W, dragabban: Mobil.
  www.opelforum.hu gyujtemeny ->
  Mobil 1 ESP 0W-40 olajwebshop.hu
  Mobil Super 3000 XE 5W-30 olajdokk.hu
  Castrol Edge Titanium Fst 0W-30 olajshop.hu
  Castrol Edge Titanium Fst 5W-40 olajshop.hu
  Castrol Edge Titanium Fst Turbo Diesel 5W-40 the-filtershop.com
  Castrol Magnatec 5W-40 C3 olaj24.hu
  Total Quartz Ineo Mc3 5W-30 totalolaj.hu
  Eni i-Sint Ms 5W-30 olajshop.hu
  Shell Helix Ultra AG 5W-30 shellshop.hu
  Statoil LazerWay G 5W-30 webautoshop.hu
  Mol Dynamic Gold 5W-30 kenoanyagfutar.hu
  Motul Specific dexos2 5W-30 motul-bolt.hu
  Omv Bixxol special C3 5W-30 premiumolaj.hu
  Q8 Formula Special G Long Life 5W-30 formula3000.hu
  Eneos Premium Hyper 5W-40 szilkerauto.hu
  Eneos Premium Hyper 5W-30 szilkerauto.hu
  Gulf Formula Gmd 5W-30 gulf.hu
  Fuchs Titan Gt1 Pro Flex 5W-30 olajborze.hu
  Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 kicsikocsiautosbolt.hu
  Genuine GM Motor Oil dexos2 5W-30 autoteka2000.hu
  Valvoline SynPower Mst 5W-30 sgconsult.hu
  Mannol O.e.m. Opel 5W.30 the-filtershop.com
  Megol Motorenoel Efficiency 5W-30 goldolaj.hu
  Ravenol Longlife LSG SAE 5W-30 sct-hungary.hu
  Rowe Hightec Synt Rs 5W-30 Hc-Fe west-autoteka.hu
  Midland Axxept 5W-30 midland.hu

  PH!-s Opel tulajok autói:

  vebbful F Astra Hatchback X14NZ 1998 Marseillerot

  Borokafa J Astra Sedan B16XER 2015 Mahagoni metal 10000

  haddent H Astra Z16XER 2012 Hófehér 185000

  AMD Power F Astra Hatchback X14NZ 2000 december Fehér 143000

  trassher G Astra Hatchback X14XE 1999 december Königsblau 223454

  necsak F Astra Hatchback C14NZ 1992 október Laguneblau 153800

  beg G Astra Sedan Z14XE 2000 Premiumblau 236000

  diegho A Meriva Z16XE 2003 június Világoskék 135400

  McDoug6lakG Astra Hatchback Y17DT 2001 november Fekete metál 219000

  gban F Astra X14NZ 2000 Ezüstmetál 245000

  Mikulásbá Calibra X20XEV 1994 december Tompazöld 224000

  JanR Signum Sport Y30DT 2003 november 313000

  mohabá 007 B Vectra Sedan X18XE 1999 február Ezüstszürke metál 174200

  Declare H Astra GTC Z17DTJ 2008 Fekete metál 204000

  deicide J Astra OPC A20NFT 2014 december Arden kék 21500

  w333 A Vectra Sedan C20NE 1993 július Königsblau 199700

  Kickass G Astra Caravan Y20DTH 2001 június Fekete metál 264000

  Findzs G Astra Hatchback Z12XE 2003 Ezüst metál 120000

  Andor246 H Astra GTC Z19DTH 2005 Fekete metál 197000

  F_Gergely B Vectra Caravan Y20DTH 1998 december Novaschwarz 347000

  zolikaDB G Astra Sedan Z14XE 2004 Prestige Blue 136000

  Mikuland A Zafira Z16XEL 1999 november Ezüst 197000

  bubi92 G Astra Sedan Z16XE 2000 Fekete metál

  johnny82 H Astra Caravan Z16XER 2008 június Ezüst 74000

  tsigalko87 H Astra GTC Z16XER 2008 április Fekete metál 49556

  Petyyyyy G Astra Caravan Y20DTH 2001 november Fekete metál 313000

  Mi5i G Astra Hatchback X20XEV 1998 július 129000

  Kérem, hogy aki szeretné megmutatni, milyen autója (Opelje ofkorsz) van, linkelje egy hozzászólásban a képét, illetve adja meg az adatait :)

  Végszónak: Amíg a Föld kerek, mindig lesznek Opelek! ;)

  [ Szerkesztve ]

  Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star || https://youtube.com/c/M539Restorations

 • spammer

  veterán

  -

  [ Szerkesztve ]

  „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

 • trebrona

  nagyúr

  ,

  [ Szerkesztve ]

  ------- Nem mindegy, hogy egyelőre áll a meccs, vagy egyenlőre áll a meccs. --

 • Intruder2k5

  MODERÁTOR

  proba 1

  Szakmai kérdésekkel és moderációval kapcsolatban privátban ne keress!

 • Intruder2k5

  MODERÁTOR

  proba 2

  Szakmai kérdésekkel és moderációval kapcsolatban privátban ne keress!

 • V/

  félisten

  Paypal fiók belépési védelme

  Az utóbbi időben néhányan panaszkodtak, hogy „feltörték” a Paypal fiókjukat. Ennek megelőzésére javaslom aktiválni a belépés mobiltelefon kódos védelmét.
  Fontos megjegyeznem, hogy ha ezt az ingyenes szolgáltatást aktiváljuk, azután amíg aktívan tartjuk, nem lehet mobiltelefon nélkül vásárolni a Paypal-el.

  A leírás linkje itt található.

 • V/

  félisten

  Paypal fiók belépési védelme

  Az utóbbi időben néhányan panaszkodtak, hogy „feltörték” a Paypal fiókjukat. Ennek megelőzésére javaslom aktiválni a belépés mobiltelefon kódos védelmét.
  Fontos megjegyeznem, hogy ha ezt az ingyenes szolgáltatást aktiváljuk, azután amíg aktívan tartjuk, nem lehet mobiltelefon nélkül belépni, vásárolni a Paypal-el.

  A leírás linkje itt található.

  (Frissítve 2016. március 13.)

 • dobragab

  addikt

  PH-s thumb:

  Natív:

  480-as thumb:

  [ Szerkesztve ]

  Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

 • hpsafl

  tag

  -

  [ Szerkesztve ]

  Blogom: http://gearbest.blog.hu/ Egyedi kupon: gbkupon@gearbest.com

 • brd

  nagyúr

  Általános változások:

  - állandó, jobbára generált NPC a játékban: küldetésadó + mérnök, a megjelenésük a jövőben bevezetésre kerülő commander karakter generátor sémáiból merít majd;
  - a kisebb frakcióval fennálló kapcsolat alapján kerül meghatározásra, melyik karakter lesz a küldetésadó;
  - az NPC-k visszajelzést adnak a kisebb frakciók helyzetéről és a támogatásuk módjáról;
  - a mérnököknek saját háttértörténetük és szakosodásuk van;
  - a mérnökök a buborékon belül szétszórva elérhetőek (kezdetben kb. 30 mérnök);
  - a mérnökök megváltoztathatják a fegyvereket és a modulokat (loot segítségével);
  - a játékos rangja, irányultsága, és egyéb paraméterek hatással lesznek arra, hogy a mérnökök milyen lehetőségeket ajánlanak fel neki;
  - a játékosok rankja, irányultsága, statisztikai paraméterei szintjén lesz egy minimum követelmény, hogy a mérnökök milyen szolgáltatásait vehetik igénybe;
  - a mérnökök elszigetelt felszíni létesítményeknél lesznek megtalálhatóak;
  - roncsok lesznek megtalálhatóak a játékban (még nem tisztázott, hogy csak a felszínen, vagy az űrben is), a zsákmányszerzés és a gyártás összeköttetésben lesz a roncsokkal és SRV-vel scan-elhető a roncsban megtalálható adatrögzítő;
  - a beállítások képernyőn összecsukhatóak lesznek egyes részegységek, hogy könnyebb legyen a navigáció bennük;
  - bekerülnek a játékba új hardpointok, új huge fegyverekkel egyetemben (pl. új large és huge multicannonok);
  - az aszteroidák grafikus megjelenése finomításra kerül;
  - a csillagok fénye javítva lesz, így a színük nagy távolságban is megmarad;
  - könyvjelzők kerülnek a játékba a következőkhöz: rendszerek, bolygók, állomások, aszteroidák;
  - a könyvjelzők tetszőleges szöveggel lesznek elláthatóak;
  - a könyvjelzők megjelennek a galaxistérképen és célpontnak lehet választani azokat az útvonaltervezőben;
  - az SRV-k keréknyomot hagynak a bolygófelszínen;
  - a közösségi célok kijelölhetőek lesznek a galaxis-, ill. rendszertérképen, továbbá megjelennek minden hirdetőtáblán, függetlenül az aktuális rendszertől;
  - a közösségi célokban több áru lehet érintett egyszerre;
  - a hajó felszerelésének megoldása át lett alakítva, hogy a különböző osztályok, amelyek különböző jelentőséggel bírnak egyértelműbbek lesznek.

  - Az AI mükődésében történt változások, javítások:
  - érezhetőbb lesz a gyenge és erős ellenfelek közötti különbség,
  - hatékonyabb rakéta és torpedó használat magasabb rank esetén (ha ellenfél pajzsa nem működik);
  - magasabb rank esetén képesek lesznek a sérüléseket ügyesebben elkerülni;
  - magasabb rank esetén elmenekülnek pajzsot tölteni újratámadás előtt;
  - magasabb rank esetén igyekeznek a tolató taktikát használó játékosok stratégiája ellen harcolni;
  - nem tudnak többé energiafegyvereket (pl. lézerek) használni, amikor túlmelegednek;
  - feleslegesen nem használnak chaff-et, csak ha sérülést tapasztalnak gimballed/turreted fegyverektől;
  - nem válnak helyben forgó céltáblává többé;
  - nem küldenek többé hatch breaker limpeteket értelmetlenül;
  - ügyesebben használják az energiaelosztást a repüléshez és az üldözéshez (végre lesz némi kihívás a csempészésben is? :) ).

  Változások az új koncepcióval kapcsolatban, csoportosítva (januártól márciusig történő fejlesztések):

  A játékosok megszemélyesítésével kapcsolatos változások:
  - állandó küldetésadók, amelyek viselkedése a játékosokkal szemben a rank, hírnév, irányultság függvényében változik;
  - a dokkolási üdvözlőszöveg rank, ill. irányultságfüggő;
  - az NPC-k emlékezni fognak rá, hogy volt már kapcsolatuk az adott játékossal;
  - az NPC-k tájékoztatják a játékosokat egy faction állapotáról (polgárháború és egyebek);
  - az NPC-k tájékoztatják a játékosokat a tevékenységük hatásáról (kisebb frakcióknál a státuszváltozásról);
  - a küldetésválasztás javult a frakció státuszától függően.

  Fejlesztések a következő téren:
  - egy új pozitív szint a frakciókkal szembeni kapcsolat állapotában (Hated, Disliked, Neutral, Liked, Allied, +?);
  - a küldetéstábla lecseréli a hirdetőtáblát az állomás szolgáltatásainál;
  - a bejövő üzenetek megmaradnak.

  Változatosság fejlesztése:
  - több küldetés érhető el a neutral státusz szintjén;
  - a küldetésekhez szükséges rankkövetelmény megszűnt, ellenben a rank meghatározza a küldetések nehézségét és az ellenszolgáltatás mértékét;
  - a küldetések a játékosok körülbelüli Federation rankjának megfelelően kerülnek generálásra;
  - Három szintű hierarchia szabályozza a küldetések generálását:
  - a kisebb frakciók státusza;
  - a piac típusa az űrkikötőben (pl. bányászati ​​küldetések a kitermelésre épülő gazdaságokban);
  - a kormányzás típusa a kisebb frakciónál (pl. diktatúrák esetén nyílt gyilkosságok).
  - a küldetések leírásánál látható, hogy miért kapjuk, és teljesítés esetén milyen hatása lesz;
  - ésszerűsítések történnek a néhány küldetés részét képező kényelmetlenségek terén, pl. nem kell kilépni SC módból az alternatív ajánlatok meghallgatásához;
  - a küldetésekre kapott időlimit és egyéb elemek felülvizsgálásra kerülnek annak fényében, hogy melyek teszik nehézzé, vagy könnyebbé;
  - a pilótafülke kap egy órát;
  - az USS helyek általában egy adott hely környékén helyezkednek el, nem véletlenszerűen jelennek meg;
  - az USS helyek felfedezhetőek a discovery scanner használatával, a szokásos hatótávolság mellett;
  - a NAV beacon-ök scan-elhetőek normál repülési módban rendszer felfedezési adatokhoz beszerzéséhez, továbbá hogy küldetési helyeket fedjen fel;
  - az USS-ek elhelyezkedése függ a gyakran használt repülési útvonalaktól, ill. központi helyektől;
  - az USS-ek scan-elhetőek SC módban, hogy új információkat szerezzünk róla.

  Következmények:
  - a pontos hatás megjelölése a befolyásra nem része a küldetések változásának (csak a pozitív/negatív hatás van jelezve) a 2.1-ben, a hírnévvel és az állapotváltozásokkal ellenben, melyeket jelzi;
  - a kisebb frakciók állapotváltozásai szemléletesebbek lesznek az elérhető küldetések, hajóforgalom és annak összetétele, ill. a piac tekintetében (kevésbé finomak a változások, mint eddig);
  - a hatóságot megtámadva izgalmasabb történés várható (végre, talán egyszer lesz mondjuk FAS rendőr is! :) ).

  Jutalmak:
  - "kincs" helyek, mint egy új kiegészítő jutalomküldetés típus (ezek a küldetések ahhoz vezethetnek, hogy gyűjteni kellhet az itt kapható kuponokat (?), ill. egyéb elemeket, amiből majd craftolni lehet);
  - nehezen beszerezhető, vagy csak található (roncsból kitermelhető?), vagy küldetéssel szerezhető anyagok megjelenése, amelyeket a gyártásban hasznosíthatunk; lehetséges, hogy néhány anyag csak küldetéssel szerezhető meg (valaki tájékozottabb javítsa, ha faszság, ezekről nem olvastam még!);
  - változatosabb jutalmak a kisebb frakcióknál, annak érdekében, hogy a jobban észrevehető állapotváltozásokkal összhangban legyenek;
  - az ellenszolgáltatások mértéke kiegyenlítettebb lett a nehézség függvényében (vége a jó kis csempészköröknek?), ill. jövedelmezőbb lesz, ha a kisebb frakció értékesebbnek tekinti a tevékenységed;
  - felülvizsgálatra kerültek a küldetéssablonok, hogy végrehajthatóak legyenek (Eagle a + jellel végre megcsinálható lesz?);
  - több forgatókönyv kialakítása, hogy változatosabb legyen a küldetésrendszer, ill. hogy jobban tükrözze a rendszer aktív állapotát.

  A bétaverziót májusban tervezik megjelentetni.

  The only real valuable thing is intuition.

 • ANDROID???

  addikt

  Fórum használata

  A fórumban a PH! lapcsalád moderációs szabályzata és a hatályos magyar törvények érvényesek. Ezért tehát: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések!

  Töltőfej + USB kábel,Biztonsági leírás, Használati útmutató, SIM tálca nyitó tű, agyba dugós fülhallgató.

  Készülék tulajdonságai

  ◆Modell ALE-L21
  ◆ALE-L21 Single SIM + SD Kártya szolgáltató által forgalmazott telefon, és szolgáltató függő.
  ◆ALE-L21 Dual SIM Micro SIM + Nano SIM vagy szintén a Nano SIM helyén használható Sd kártya.
  Gyárilag Független
  Szolgáltató kínálatában nincsen DUAL SIM-es

  ◆Hálózat: GSM / HSPA / LTE
  -Frekvenciasávok:
  GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 & SIM 2
  HSDPA 900 / 1900 / 2100
  LTE band 3(1800), 7(2600), 8(900), 20(800)

  ◆Bejelentés: 2015 április

  ◆Állapot Elérhető. Megjelent 2015-ben, május

  ◆Méretek:143 x 70,6 x 7,7 mm (5,63 x 2,78 x 0,30)

  ◆Súly 131 g (4,62 oz)

  ◆Kijelző:
  IPS LCD kapacitív érintőképernyő, 16 millió szín
  Méret 5,0 hüvelyk (~ 68,3% képernyőn és a testen arány)
  Felbontás: 720 x 1280 pixel (~ 294 ppi pixelsűrűség)
  Multi Touch: Igen,(10 ujjas)
  Kontraszt arány: 802 (névleges), 2.078 (napfény)
  Nem Gorilla Glass

  ◆SIM:
  Dual SIM (Micro-SIM / Nano-SIM, dual stand-by)
  SIM: Singel SIM (Micro-SIM/SD Card

  ◆Szoftver:
  Android 5.0 Lollipop operációs rendszer fut a készüléken. SD kártyára telepítés engedélyezett.
  EMUI 3.1 UI

  Android 6.0 EMUI 4.0 UI Q1-ben várható lesz.

  ◆Hardver:
  Chipset HiSilicon Kirin 620
  CPU Okta-core 1,2 GHz-es 64 bites Cortex-A53
  GPU Mali-450MP4

  ◆Tárhely:
  Memória bővíthetősége: microSD, akár 128 GB-os (használ SIM 2 slot)
  Belső 16 GB, (Ebből a Névleges 10,49 GB a szabadon felhasználható 6,95 GB)
  2 GB-os LPDDR3 RAM

  ◆Kamera:
  Elsődleges: 13 MP, 4160 x 3120 képpont, autofókusz, LED vakuval
  Geo-tagging, érintés fókusz, arc / mosoly felismerés, panoráma, HDR
  Másodlagos kamera: 5 MP, 720p
  Videó: 1080p @ 30fps

  ◆Jellemzők:
  Geo-tagging, érintés fókusz, arc / mosoly felismerés, panoráma, HDR

  ◆Hang:
  Alert típusok Rezgés; MP3, WAV csengőhangok
  Hangszóró Igen
  3,5 mm-es jack Igen

  ◆Kommunikáció:
  Wi-Fi 802.11 b / g / n Wi-Fi Direct, hotspot
  GPRS / Igen, az A-GPS, GLONASS
  EDGE van / van
  UMTS / van
  HSDPA / 21,1 Mbps
  HSUPA/5,76 Mbps
  LTE/ 150 Mbps
  LTE van, Cat.4
  NFC/Igen
  Rádió/FM rádió
  Bluetooth v4.0 A2DP, EDR, LE
  WiFi 802.11 b/g/n, WiFi hotspot, WiFi direct
  USB microUSB 2.0

  ◆ Egyéb:
  Érzékelők Gyorsulásmérő, közelség, iránytű
  Üzenetek SMS (menetes néző), MMS, E-mail, Push Mail, IM
  Böngésző HTML5
  Java Nem
  - Aktív zajszűrő dedikált mikrofon
  - XviD / MP4 / H.264 / WMV lejátszó
  - MP3 / eAAC + / WMA / WAV / FLAC lejátszó
  - Dokumentum néző
  - Fénykép / videó szerkesztő
  - Hangszínszabályzó: van
  - FM-rádió: van
  Zenelejátszó szoftver:van, háttérben is fut
  3,5 milliméteres jack kimenet, eseményértesítő led

  ◆ Akkumulátor: Nem kivehető Li-Ion 2200 mAh akkumulátor
  Stand-by:Akár 380 óra (3G)
  Beszélgetési idő: Akár 11 óra (3G)

  ◆Extra szoftverek:Témák, Telefon-Kezelő, Nagyító, WPS Office, Todoist, Zinio, Twitter

  ◆ Színek: Fekete, fehér, arany

  ◆ gyrosenzor nincs benne.

 • #45185024

  törölt tag

  Aki manapság játékot szeretne írni eléggé el van kényésztetve, hiszen számos modern, könnyen használható, és nem utolsó sorban "ingyenes" játék engine-ből tud választani. Ez lehetőséget nyújt kezdőknek, kezdő csapatoknak is, hogy belekóstolhassanak a játékfejlesztés rejtelmeibe. Mielőtt rátérnénk a konkrét enginekre egy dolgot jobb ha az elején tisztázunk: játékot készíteni nem csak móka és kacagás, igenis vérrel verejtékes munka, és ami a legfontosabb, hogy csapatmunka! Egy engine kiválasztásánál ennek kell a legfontosabb kritériumnak lennie, nevezetesen, hogy mi a csapat számára, és az adott játékhoz a legideálisabb workflow, ezt melyik engine szolgálja ki a legjobban. Hiába esküszik mondjuk egy level designer, hogy igenis a CryEngine a legjobb, mert mondjuk szerinte abban a legjobb a grafika, ha nincs a csapatban egy tapasztalt C++ fejlesztő, vagy fordítva egy programozó dönthetne úgy, hogy neki a Unity tetszik, mert C#ban ezerszer gyorsabban lehet (tud) fejleszteni, ha a csapat többi részének csak Unreal Engine-es tapasztalata van.
  Szerintem ultimate engine nem létezik, ha valaki most vág ebbe a világba bele, akkor érdemes lehet minél több engine-t megismernie, és majd utána eldönti, hogy mit preferál.
  A legismertebb indie barát enginek szigorúan ABC sorrendben:
  - CryEngine támogatott platformok: Windows, Linux, PS4, Xbox One
  - Unity: támogatott platformok: Windows, Linux, Mac, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Mobil (iOS, Android, Windows Phone...), WebGL, WiiU, 3DS, mindenféle VR...
  - Unreal Engine: támogatott platformok: Windows, Linux, Mac, iOS, Android, PS4, Xbox One, HTML5, VR
  Meg lehet még említeni 1 nemrégiben közzétett engine-t is, bár ez még béta fázisban van:
  Az Amazon féle Lumberyardot:
  Van még ezen kívül több könnyen elérhető engine is, de azok vagy nem ingyenesek vagy nem elég jól támogatottak.
  Az engine választásnál fontos szempont még, hogy milyen platformokra lehet velük build-et készíteni, illetve, hogy milyen a dokumentáltsága, tutorialok, illetve a közösség ami támogatja.

  Ha kedvet kaptál akár hobby szinten is várunk kérdéseiddel, techdemókkal vagy akár fejlesztési naplódat tapasztalataidat is megoszthatod másokkal.

 • mad1

  veterán

  Dark Souls 3

  Megjelenés:
  Platformok:

  Trailer:
  Ingame:
  Gépigény:
  Story:
  PvP:
  Kulömbségek az elöző részekhez képest:
  3d-VR támogatás:
  Engine:
  Kasztok:

  Képek:  stb..

  https://hardverapro.hu/tag/mad1.html

 • Bicskás

  tag

  Szépjóestét kedves topiklakók, egy óra pontos típusának meghatározásában szeretném a segítségeteket kérni amiatt, hogy sajnos bár eddig jól bírta a strapát, és elemcserén meg szűkítésen kívül semmilyen teendője nem volt vele az órásmesternek, most azonban amikor szerettem volna rajta az időt egy órával előre állítani, a tű amellyel az órámon a dátumot, és az időt át tudom tudnám állítani az a kezemben maradt.
  Elvittem az órásmesterhez, és azt mondta, hogy egy hétre ott kell hagyjam, mert őneki most ezt az órát fogaskerekeire szét kell szednie, hogy megjavíthassa, ennek az ára ötezer forint.
  Az egyik ismerősöm azonban azt mondta, hogy ne javíttassam meg, mert ennyiből tudok venni egy ilyen órát.
  Ezért szeretnélek megkérni benneteket, hogyha tudjátok legyetek szívesek határozzátok meg az órám pontos típusát.
  Előre is köszönöm.
  Üdv: Oreyus

  Pic_1

  Pic_2

  Pic_3

  Pic_4

  Pic_5

  [ Szerkesztve ]

 • B-L-A-C-K

  titán

  Asus RT-AC1200G+

  Tulajdonságok:

  • A 802.11ac szabvány és az egyidejű kétsávos kapcsolat akár 1167 Mbps adatátviteli sebességet is kínál a 4K-s videók sima lejátszásához a YouTube-ról és a Netflixről
  • Négy rögzített 5 dBi antenna és AiRadar hullámformálási technológia javítja a vezeték nélküli lefedettséget.
  • Két többcélú USB 2.0 csatlakozó 3G/4G kapcsolathoz, nyomtató- és fájlmegosztáshoz és és médialejátszáshoz
  • Gigabit Ethernet csatlakozók a leggyorsabb, legmegbízhatóbb internetes teljesítményhez, különösen UHD játékok és online médialejátszás támogatásához
  • Időkorlátok és webhely-szűrés a szülői felügyelet funkcióval a gyermekek távoltartásához a potenciális veszélyforrásoktól
  • Az ASUSWRT Dashboard felhasználói felülettel az útválasztó 30 másodperc alatt üzembe helyezhető, erőteljes hálózatfelügyeleti és -vezérlési funkciókkal

  Leírás:

  Létfontosságú AC bővítés megszakítás nélküli Wi-Fi lefedettséggel.

  Az ASUS RT-AC1200G+ Dual-band Wireless-AC1200 gigabites útválasztó nagy nyereségű antennáival é nagy energiájú technológiájával különösen kiterjedt működési területet kínál. Nagy sebességű 802.11ac teljesítménye jól jön az akár 4K Ultra HD videók letöltésénél, az online játék során ahol a legújabb konzolokat (pl. Xbox One vagy PlayStation(R) 4) is támogatja, illetve más sávszélesség-igényes feladatoknál. A többcélú USB 2.0 csatlakozóval lehetőség van akár nyomtatók, akár merevlemezek, akár 3G/4G-kapcsolat megosztására; az ASUS AiCloud-támogatással pedig az otthoni PC-n lévő fájlok elérhetők, megoszthatók és lejátszhatók bármely más, az internetre csatlakoztatott készüléken.

  Élvezze a világ leggyorsabb vezeték nélküli sebességét.

  Az új Broadcom lapkakészlettel működő ASUS RT-AC1200G+ ultragyors gigabites vezeték nélküli AC teljesítményt, az 5 GHz-es sávon akár 867 Mbps sebességet kínál -- ez a szabványos wireless-N sebesség háromszorosa! Ez a nagyon magas teljesítményű vezeték nélküli kapcsolat ultrasima online játékélményt és válaszkészebb webes böngészést nyújt, és más sávszélesség-igényes feladatok is nyugodtan végezhetők kábeles kapcsolat nélkül.

  Extrém nagy működési távolság a nagy energiájú technológiával.

  A levehető, 9 dBi-s, nagy nyereségű antennák és a továbbfejlesztett teljesítményerősítő által biztosított, akár nagyobb lefedettség és erősebb átvitel tökéletes a nagyobb lakások és irodák számára. A nagyobb lefedettség mellett igen hasznos a gyors, 802.11ac szabványú vezeték nélküli kapcsolat is mindenféle igény kiszolgálására.

  AiRadar a Wi-Fi teljesítmény javításához.

  Az ASUS AiRadar intelligens módon erősíti meg a vezeték nélküli jeleket a 802.11ac hullámformálási technológiájával, nagy erősítéssel és az ASUS exkluzív RF-finomhangolásával. A gyakorlatban ez nagyobb lefedettséget, dinamikusan megugró adatátviteli sebességet és nagyobb stabilitást jelent.

  Kétsávos csatlakozás a maximális kompatibilitáshoz és a legjobb teljesítményhez.

  A 2,4 és 5 GHz-es tartomány egyidejű használatával, max. 300 ill. 867 Mbps sávszélesség biztosításával az ASUS RT-AC1200G+ összesen akár 1167 Mbps átviteli kapacitást képes nyújtani, tökéletes stabilitás mellett. Az alapvető internetes feladatok, mint például a böngészés vagy fájlletöltés mehet a 2,4 GHz-es tartományban, ugyanakkor ezzel egy időben több készülék is képes lejátszani 4K Ultra HD videókat, mehet a játék, vagy működhet más, sávszélesség-igényes alkalmazás gond nélkül a tisztább, 5 GHz-es sávban.

  A hálózat bővítése külső tárolóeszközökkel, nyomtatókkal és más készülékekkel.

  Használja az ASUS RT-AC1200G+-t média- és készülékközpontként. Beépített USB 2.0 csatlakozójára ráköthetők külső tárolók, nyomtatók, lapolvasók és még számos más USB-s készülék, amelyek azután megoszthatók a hálózatba kötött PC-kkel. A hálózatba kötött készülékeket minden eddiginél egyszerűbb elérni.

  A preferált mód egyszerű kiválasztása.

  Az EZ Switchcsel felszerelt ASUS RT-AC1200G+ sokoldalúan használhatók: akár egyszerű útválasztóként, akár hozzáférési pontként is működhetnek. Az útválasztó mód a normál vezeték nélküli és vezetékes működés; hozzáférési pont módban pedig a vezetékes útválasztókat tudja azonnal kiegészíteni vezeték nélküli képességekkel.

  A felhasználóbarát felületen egy mozdulattal kiválasztható és extra gyorsan beállítható az útválasztó vagy a hozzáférési pont üzemmód. Nincs késlekedés, nincs idegeskedés - mindegy, mi a helyzet, válasszon és máris csatlakozhat.

  A továbbfejlesztett ASUSWRT-ből azonnal elérhető a 30 másodperces, háromlépéses, webes telepítési folyamat. Ugyanitt állíthatók be az RT-AC1200G+ speciális funkciói is. További információk az ASUSWRT-ről.

  Ingyenes, egyszerűen beállítható VPN-kiszolgáló és VPN-kliens is használható az otthoni hálózaton vagy az interneten található bizalmas anyagok biztonságos eléréséhez.

  Tárolja az összes médiafájlt a csatlakoztatott USB-tárolón és játssza le azokat vezeték nélkül bármelyik mobileszközön az AiPlayer segítségével -- soha többé nem fog kifutni a mobil memóriájából.

  Akadályozza meg a felhasználókat a nem megfelelő webhelyek meglátogatásában, és korlátozza, hogy melyik eszköz mikor érheti el az internetet.

  Játsszon le multimédiás fájlokat az USB-n csatlakoztatott tárolókról az útválasztón keresztül sokféle kompatibilis eszközökön, például PC-ken, táblagépeken vagy okostévéken.

  [ Módosította: radi8tor ]

 • thx.

  [ Szerkesztve ]

  Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

 • Apollyon

  Korrektor

  [ Szerkesztve ]

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • ok.

  [ Szerkesztve ]

  Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

 • ok.

  [ Szerkesztve ]

  Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés